SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mielőtt mobilt adsz a gyerek kezébe...

Családinet [cikkei] - 2011-02-17
A modern mobilkommunikációs eszközök - mint például az okostelefonok - számos szempontból segíthetik a családok életét. Egyszerűbbé teszik a kapcsolattartást és a mindennapi teendők összehangolását. Ugyanakkor a telefonvásárlás komoly dilemma elé állíthatja a szülőket, ha a legkisebbekről van szó.
Mielőtt mobilt adsz a gyerek kezébe...

„Nem lehet szigorúan meghatározott életkorhoz kötni, hogy a gyerekeknek mikor célszerű mobiltelefont adni, hiszen ebben meghatározó szerepe van a gyerekek személyiségének, az egyes családok nevelési szokásainak. Célszerű a szülőknek akkor beleegyezni a telefonvásárlásba, ha a gyerek már felelősen viselkedik, és mérlegelniük kell, hogy egyáltalán szüksége van-e telefonra. Különösen ügyelni kell arra, hogy egy drága telefon megvételével nehogy támogassák a gyerekek közötti versengést. Nem attól lesz valaki jó szülő, ha drága dolgokat vásárol a gyerekének.”– mondta el az egyik vezető mobilszolgáltató által életre hívott kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként Dr. Kósa Éva pszichológus, egyetemi tanár.

Tényleg szükség van rá?

telefon

A beszélgetés további részvevői, Farkasházi Réka; gyermekei: Benjamin (7), Rebeka (2), Jakupcsek Gabriella; gyermekei: Bálint (24), Marcell (22), Emma (2) egyetértettek abban, hogy jelenlegi életformánk megköveteli a kapcsolattartás eme módját, és saját példájukkal is alátámasztották azt a tapasztalatot, hogy az első készüléket általában akkor nyomjuk gyermekünk kezébe, amikor elengedjük őket: távolabbi iskolába, edzésre, különórákra, stb. „Mint egy elektronikus póráz, vagy más megközelítésben: köldökzsinór…” – tette hozzá a pszichológus szakértő, aki azt is elmondta, hogy akkor hozunk megalapozott döntést, ha nem a csemete nyomására, esetleg életkorhoz kötve vásároljuk meg az első készüléket, hanem akkor, amikor az adott helyzet valóban igényli azt. „Úgy gondolom, hogy a gyereknek érdemes olyan, viszonylag olcsó mobiltelefont választani, amelyet könnyen pótolhatunk, ha esetleg elveszíti vagy ellopják. A mobil ma már nem státusszimbólum, hanem egy mindannyiunk számára elérhető, a családtagok közötti kommunikációt segítő eszköz, amely támogatja a szülőt abban, hogy a gyerekét biztonságban tudhassa akkor is, ha éppen távol vannak egymástól. Bár kétéves kislányom mellett két már önálló nagyfiam van, a telefon ma is fontos szerepet tölt be az életünkben”- mondta Jakupcsek Gabriella.
 

Mellékhatások

Legyünk őszinték, inkább a saját nyugalmunkról van szó, amikor mobilizáljuk a gyereket, hiszen így lehetünk biztosak abban, hogy úton-útfélen biztonságban van, még akkor is, ha éppen késünk... Ha belegondolunk, nem volt olyan régen, amikor vezetékes telefonhoz is alig lehetett hozzájutni, és a gyerekek akkor is jártak iskolába. Az idő kerekét azonban felesleges visszafordítani, más tempót diktálnak napjaink. Azonban van néhány olyan vetülete a telefonhasználatnak, amelyről érdemes szólni. A beszélgetésen elhangzott az a furcsa történet is egy 200 lelkes szlovák faluról, ahol a gyerekek, ahogy elválnak egymástól az iskolában, azonnal nekifognak a másik hívogatásának, ahelyett, hogy átszólnának a kerítésen… Aztán ott vannak még az egy nap alatt felhasznált egyenlegek, az emelt díjas hívások csapdái, a személyes adatok biztonsága. A gyerekek játéknak tekintik a készüléket, és nem törik majd a fejüket olyasmiken, amiktől a szüleik feje fő. Éppen ezért érdemes néhány dolgot közösen megbeszélni. Az összeállítás a beszélgetésen elhangzottakból és a Telenor által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumaiból állítottuk össze:

6+1 pont a gyermekek biztonságos mobilhasználatáért

1. Az első készüléknek nem kell feltétlenül csillogó-villogó, legújabb kiadású készüléknek lennie, megteszi egy használt vagy olcsóbb mobil is. Ha azt már biztonsággal kezeli, tud rá vigyázni, akkor gondolkodhatunk el a trend követésén – ha semmiképpen sem tudunk a nyomásnak ellenállni.

2. Inkább a feltöltős fizetési módot válasszuk. A debütáló mobilozókkal elég sűrűn előfordul, hogy az újdonság akkora erővel hat, hogy egy-két nap alatt legyalulják az egyenleget. A korlátozott használat viszont beosztásra és felelős viselkedésre nevel. A gyermekek számlája egyébként átlagosan 2400-3400 forint között van jelenleg.

3. A gyerekek a mostani világban afféle „digitális bennszülöttek”, és mi vagyunk a betolakodók. Mind a kommunikációjuk, mind a készülékhasználati szokásaik eltérnek – s valószínűsíthetően fejlettebbek a felnőttekénél, és ez nem feltétlen baj, csak legyen némi kontrollunk, legalábbis az első időkben: az úgynevezett felnőtt tartalmak letöltését és/vagy az emelt díjas hívásindítás lehetőségét egyszerűen tiltsuk le a szolgáltatón keresztül.

4. Mondjuk el neki, hogy nyilvános helyen, nagy tömegben (buszmegálló, közterület) az SMS-ezés megkönnyíti a tolvajok helyzetét. Idegeneknek soha ne adja a kezébe a készüléket, ha az azzal a jelszóval kéri el például, hogy csak egy üzenetet szeretne elküldeni, mert ellopták a telefonját. Adódhatnak ilyen helyzetek, de ezt oldják meg egymás közt a felnőttek.

5. Olykor falra hányt borsó az intelem, de egy (több) próbálkozást megér: iskolában (órán, foglalkozásokon), múzeumban, színházban, stb. nem illik telefonálni, SMS-ezni, felvételeket készíteni, és ugyanígy modortalanság a tömegközlekedési eszközökön harsogva telefonálni.
6. Érdemes felhívni a figyelmét arra, hogy bármikor kaphat olyan SMS-t, amelynek megválaszolása nagy nyereménnyel kecsegtet. Ne válaszoljon rá!

+1. A telefonszám személyes adat, kizárólag olyanokkal ossza meg, akikben megbízhat. Eme kör leszűkítése családi kompetencia. Ne adja meg a számát, ha azzal szólítják le az utcán, hogy filmszerepre, modellkedésre, fotózásra, bárminemű szereplőválogatásra hívják. Megdöbbentő adat, hogy pl. a közösségi oldalakon meg- vagy leszólított kiskorúak kétharmada találkozik az illetővel!

Nálatok hogy van ez? Mikor kapott a gyermeked először telefont? Volt már új készülék utáni hiszti? Belenéztél már a telefonjába? Volt már gond a számlával? Mit gondolsz minderről? Vannak további hasznos tanácsaid?

Fotó: Villiger Josef: wichtig!
www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja