A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Farsangi karnevál otthon

Családinet [cikkei] - 2010-01-19
Közeledik a farsangi mulatságok ideje. Még nincs ötleted, hogyan hozd hangulatba a kis karneválozókat? Ezen könnyen segíthetünk néhány vidám játékötlettel.
Farsangi karnevál otthon

Mostanában rendezik meg az óvodák, iskolák a farsangi mulatságokat. Ilyenkor szeretik meghívni a gyerekek barátaikat magukhoz, mert akkor azzal farsangolnak, akivel akarnak és a légkör is meghittebb. Néhány tipp az otthoni farsangoláshoz:


Játékok 3-6 éveseknek


Elvarázsolt nasi
 

 • Jellemzők: legalább 3 személy szükséges, nyugodt játék, nincs győztes.
 • Kellékek: egy tál, tele édességgel, vagy sós rágcsálni valóval.

Egy tányért megrakunk különféle formájú csokoládéval, gumicukorral, vagy különféle formájú sós keksszel, chipsszel, pufival. Egy gyereket kiküldünk a szobából, addig a többiek eldöntik, melyik fajta édesség, sós rágcsa lesz elvarázsolva. Legyen most a piros gumicukor elvarázsolt. Behívjuk a gyereket, ő pedig szépen nyugodtan egyenként vesz a tányérról és megeszi. Amikor a gumicukorhoz nyúl, a többiek hangosan felkiáltanak: "vigyázz, elvarázsolt!” A gyermek ezután nem vehet többet a tányérról, amit most ismét tele rakunk. Kimegy a következő gyerek és kezdődik minden elölről.


Kesztyűmemory
 

 • Jellemzők: legalább 3 személy szükséges, nyugodt játék, van győztes.
 • Kellékek: páros és páratlan kesztyűk.

Összekeverjük ezeket és egy kupacba rakjuk a szoba közepére. Vezényszó elhangzása után a gyerekek a kupachoz rohannak és mindenki próbál keresni magának egy párt. Az nyer, akinek sikerül elsőként találni egy párt, felhúzza a kezére, majd egy győztes bokszoló módjára mindkét kezét a levegőbe emeli.


Repül a madár!
 

 • Jellemzők: legalább 4 személy szükséges, nyugodt játék, van győztes.

A gyermekek körbeülnek egy asztalt. A játékvezető így kiált fel: ”Repül a madár!” Ekkor minden gyerek magasba lendíti karjait. Bármilyen madárnevet be lehet kiabálni, ami repül, (pl. kacsa, rigó, cinke, sas). Ha olyan állatnév hangzik el, ami nem tud repülni, azonnal le a karokkal. Akinek mégis fent marad, az kiesik.


Levegő! Föld!
 

 • Jellemzők: legalább 6 személy szükséges, nyugodt, csapatjáték.
 • Kellékek: egy nagyobb pénzérme.

A két csapat szemben ül egymással az asztal hosszában. Az egyik csapatnál pénzdarab van, amelyet az asztal alatt adogatnak egymásnak. Amikor az ellencsapat azt kiáltja „levegő!”, mindenki a magasba emeli a kezét. Amikor pedig elhangzik a „föld!” Kiáltás, mindenki lecsapja tenyerét az asztalra. Az ellentábornak ki kell fülelnie, kinek a kezében koccant a pénz az asztallaphoz. Ha kitalálják, kinél van, övék az érem, most ők fogják rejtegetni.  Ha elhibázzák, az első csoportnál marad.


Játékok 7-10 éveseknek


Vattafújás
 

 • Farsangi játékok: vatta fújásJellemzők: legalább 4 személy szükséges, nyugodt játék, van vesztes.
 • Kellékek: egy vattacsomó.

Az asztal közepére helyezünk egy vattacsomót. Mindenki arra törekszik, hogy magától el, a másikhoz fújja a csomót. Ha az egyik gyermeknél leesik az asztalról, akkor ez azt jelenti, hogy nem volt elég szuflája, ezért kiesik a játékból.


Perecevés
 

 • Jellemzők: legalább 3 személy szükséges, tombolós játék, nincs győztes.
 • Kellékek: egy zsineg, kisebb méretű perecek. A zsinórra pereceket fűzünk fel, majd kifeszítjük száj magasságban.

Amikor azt mondjuk „rajt!” Mindenki odarohan és megpróbál megenni egy perecet. Kézzel nem érhetnek hozzá a gyerekek, csípőre vagy hátra teszik a kezüket.


Szörnyvadászat
 

 • Jellemzők: legalább 6 személy szükséges, tombolós játék, lehet győztes, de nem fontos.
 • Kellékek: egy rossz ing, póló vagy pizsama, csomagolt bonbonok, cukorkák, - de lehetnek apró játékfigurák, mütyürök is. Tű, cérna, zacskók vagy tálkák.

Sok édességet vagy apró játékot varrunk fel egy felső ruhadarabra. Ezt magára veszi egy felnőtt, akit a gyerekek üldözőbe vesznek. Amikor elkapják, maradéktalanul le kell tépni róla minden „sallangot”, mert csak akkor lesz teljesen ártalmatlan. Az édességeket mindenki a saját tasakjába vagy tálkájába gyűjti. Ha játékok vannak felvarrva, akkor emléknek is kiváló a buliról.


Kié a kalap?
 

 •     Jellemzők: legalább 6 személy szükséges, nyugodt játék, nincs győztes.
 •     Kellékek: egy viccesen feldíszített régi kalap, vagy a jelmezhez készített fejfedő.

A gyermekek körben ülnek és kézről-kézre adják a kalapot. Aki megkapja, az felteszi, feláll, röviden meghajol, visszaül, továbbadja. Közben szól a zene. Igyekezni kell, mert amikor megállítják a zenét, zálogot ad, vagy kiesik a játékból, akinél a kalap van.


Bomba a csomagban
 

 • Farsangi játékok: bomba-vekkerJellemzők: legalább 4 személy szükséges, tombolós játék, van győztes.
 • Kellékek: karton doboz, főzővekker.

Az órát felhúzzuk 3 percre és betesszük a dobozba. A gyermekek egymásnak adják tovább a „csomagot”. Az elején még nem kell sietni, valakinél időzhet is a doboz pár másodpercig. Akinek a kezében felrobban a bomba, azaz csörög a vekker, kiesik a játékból. A főzőórát megint felhúzzák, és addig játsszák, amíg egyetlen gyerek marad, ő lesz a győztes.

Kép: Couleur / pixabay

 

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja