SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Farsangi karnevál otthon

Családinet [cikkei] - 2010-01-19
Közeledik a farsangi mulatságok ideje. Még nincs ötleted, hogyan hozd hangulatba a kis karneválozókat? Ezen könnyen segíthetünk néhány vidám játékötlettel.
Farsangi karnevál otthon

Mostanában rendezik meg az óvodák, iskolák a farsangi mulatságokat. Ilyenkor szeretik meghívni a gyerekek barátaikat magukhoz, mert akkor azzal farsangolnak, akivel akarnak és a légkör is meghittebb. Néhány tipp az otthoni farsangoláshoz:


Játékok 3-6 éveseknek


Elvarázsolt nasi
 

  • Jellemzők: legalább 3 személy szükséges, nyugodt játék, nincs győztes.
  • Kellékek: egy tál, tele édességgel, vagy sós rágcsálni valóval.

Egy tányért megrakunk különféle formájú csokoládéval, gumicukorral, vagy különféle formájú sós keksszel, chipsszel, pufival. Egy gyereket kiküldünk a szobából, addig a többiek eldöntik, melyik fajta édesség, sós rágcsa lesz elvarázsolva. Legyen most a piros gumicukor elvarázsolt. Behívjuk a gyereket, ő pedig szépen nyugodtan egyenként vesz a tányérról és megeszi. Amikor a gumicukorhoz nyúl, a többiek hangosan felkiáltanak: "vigyázz, elvarázsolt!” A gyermek ezután nem vehet többet a tányérról, amit most ismét tele rakunk. Kimegy a következő gyerek és kezdődik minden elölről.


Kesztyűmemory
 

  • Jellemzők: legalább 3 személy szükséges, nyugodt játék, van győztes.
  • Kellékek: páros és páratlan kesztyűk.

Összekeverjük ezeket és egy kupacba rakjuk a szoba közepére. Vezényszó elhangzása után a gyerekek a kupachoz rohannak és mindenki próbál keresni magának egy párt. Az nyer, akinek sikerül elsőként találni egy párt, felhúzza a kezére, majd egy győztes bokszoló módjára mindkét kezét a levegőbe emeli.


Repül a madár!
 

  • Jellemzők: legalább 4 személy szükséges, nyugodt játék, van győztes.

A gyermekek körbeülnek egy asztalt. A játékvezető így kiált fel: ”Repül a madár!” Ekkor minden gyerek magasba lendíti karjait. Bármilyen madárnevet be lehet kiabálni, ami repül, (pl. kacsa, rigó, cinke, sas). Ha olyan állatnév hangzik el, ami nem tud repülni, azonnal le a karokkal. Akinek mégis fent marad, az kiesik.


Levegő! Föld!
 

  • Jellemzők: legalább 6 személy szükséges, nyugodt, csapatjáték.
  • Kellékek: egy nagyobb pénzérme.

A két csapat szemben ül egymással az asztal hosszában. Az egyik csapatnál pénzdarab van, amelyet az asztal alatt adogatnak egymásnak. Amikor az ellencsapat azt kiáltja „levegő!”, mindenki a magasba emeli a kezét. Amikor pedig elhangzik a „föld!” Kiáltás, mindenki lecsapja tenyerét az asztalra. Az ellentábornak ki kell fülelnie, kinek a kezében koccant a pénz az asztallaphoz. Ha kitalálják, kinél van, övék az érem, most ők fogják rejtegetni.  Ha elhibázzák, az első csoportnál marad.


Játékok 7-10 éveseknek


Vattafújás
 

  • Farsangi játékok: vatta fújásJellemzők: legalább 4 személy szükséges, nyugodt játék, van vesztes.
  • Kellékek: egy vattacsomó.

Az asztal közepére helyezünk egy vattacsomót. Mindenki arra törekszik, hogy magától el, a másikhoz fújja a csomót. Ha az egyik gyermeknél leesik az asztalról, akkor ez azt jelenti, hogy nem volt elég szuflája, ezért kiesik a játékból.


Perecevés
 

  • Jellemzők: legalább 3 személy szükséges, tombolós játék, nincs győztes.
  • Kellékek: egy zsineg, kisebb méretű perecek. A zsinórra pereceket fűzünk fel, majd kifeszítjük száj magasságban.

Amikor azt mondjuk „rajt!” Mindenki odarohan és megpróbál megenni egy perecet. Kézzel nem érhetnek hozzá a gyerekek, csípőre vagy hátra teszik a kezüket.


Szörnyvadászat
 

  • Jellemzők: legalább 6 személy szükséges, tombolós játék, lehet győztes, de nem fontos.
  • Kellékek: egy rossz ing, póló vagy pizsama, csomagolt bonbonok, cukorkák, - de lehetnek apró játékfigurák, mütyürök is. Tű, cérna, zacskók vagy tálkák.

Sok édességet vagy apró játékot varrunk fel egy felső ruhadarabra. Ezt magára veszi egy felnőtt, akit a gyerekek üldözőbe vesznek. Amikor elkapják, maradéktalanul le kell tépni róla minden „sallangot”, mert csak akkor lesz teljesen ártalmatlan. Az édességeket mindenki a saját tasakjába vagy tálkájába gyűjti. Ha játékok vannak felvarrva, akkor emléknek is kiváló a buliról.


Kié a kalap?
 

  •     Jellemzők: legalább 6 személy szükséges, nyugodt játék, nincs győztes.
  •     Kellékek: egy viccesen feldíszített régi kalap, vagy a jelmezhez készített fejfedő.

A gyermekek körben ülnek és kézről-kézre adják a kalapot. Aki megkapja, az felteszi, feláll, röviden meghajol, visszaül, továbbadja. Közben szól a zene. Igyekezni kell, mert amikor megállítják a zenét, zálogot ad, vagy kiesik a játékból, akinél a kalap van.


Bomba a csomagban
 

  • Farsangi játékok: bomba-vekkerJellemzők: legalább 4 személy szükséges, tombolós játék, van győztes.
  • Kellékek: karton doboz, főzővekker.

Az órát felhúzzuk 3 percre és betesszük a dobozba. A gyermekek egymásnak adják tovább a „csomagot”. Az elején még nem kell sietni, valakinél időzhet is a doboz pár másodpercig. Akinek a kezében felrobban a bomba, azaz csörög a vekker, kiesik a játékból. A főzőórát megint felhúzzák, és addig játsszák, amíg egyetlen gyerek marad, ő lesz a győztes.

Kép: Couleur / pixabay

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja