SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Elhízás, meddőség: a D-vitamin segít!

Családinet [cikkei] - 2017-11-25
Az utóbbi években egyre többet tudunk meg a D-vitamin sokoldalúságáról. Hiányának fontos szerepe van az idegrendszeri, autoimmun betegségek, daganatos betegségek kialakulásában. Dr. Nádory Éva belgyógyász, az Endocare Endokrinológiai Centrum szakorvosának írása a D-vitamin és a meddőség kapcsolatáról.
Elhízás, meddőség: a D-vitamin segít!

A hozzánk forduló, főként meddőséggel, testsúlyproblémákkal, PCOS-val, inzulinrezisztenciával küzdő pácienseknél rutinszerűen D-vitamin szint meghatározást kérünk. Tapasztalatunk az, hogy az esetek kb. 80%-ban a D-vitamin mennyisége nem éri el a minimális 75nmol/l szintet. A szteroid felépítésű, hormonszerű molekulának két formáját különböztetjük meg: a szervezetben szintetizálódó D3-vitamint és a táplálékkal bevitt D2-vitamint, mely a szervezetben alakul D3-vitaminná.

Számos táplálékban fordul elő, például halban, hal máj olajban (régebben gyakran adtak a gyermekeknek csukamájolajat megfelelő fejlődésük érdekében), margarinokban, tojásban vagy tejben, ezért biztatjuk a leendő kismamákat, túlsúlyosokat ezen ételek fogyasztására. A napfény szintén fontos forrás a mindennapi D-vitamin szükséglet megszerzésében. Mégis sokszor a D-vitamin-pótlás a fenti forrásokból nem elegendő, gyógyszeres kiegészítésre szorul. Túladagolást, 250nmol/l feletti szintet még egyetlen esetben sem tapasztaltunk.

Más egyéb paramétereket is figyelve, a D-vitamin megfelelő adagolása mellett megindul a testsúlycsökkenés, megszűnik a PCOS, az inzulin rezisztencia, létrejön a kívánt várandósság.


A rendelőnkben gondozásukat kérő kismamáknál várandósság ideje alatt is fokozott figyelmet fordítunk az anyai D-vitamin ellátásra, igyekszünk legalább két alkalommal D-vitamin szintet vizsgálni és azt 110nmol/l körüli értéken tartani.

Tesszük ezt különös tekintettel a túlsúllyal küzdő kismamáknál. Legújabb kutatások szerint ugyanis ezekben az esetekben az anyai D-vitamin sokkal kisebb mennyiségben jut át az újszülöttekbe a köldökzsinórvérből vett minta alapján, még azonos, a sovány és elhízott kismamák vérében mért D-vitamin szint ellenére is, mint a normál súlyú kismamáknál, ez pedig előre vetítheti a magzat csontfejlődési problémáinak, elhízásra való hajlamának lehetőségét, hiszen a magzat számára az egyetlen forrás az anyai vérből származó D-vitamin.

A szénhidrát-anyagcsere zavarainál (PCOS, inzulinrezisztencia), meddőség, várandósság esetén tehát a D-vitamin ellátottságra szükséges és fontos odafigyelni.
 
Szerző: EndoCare Endokrinológiai Centrum
Fotó: Bgmfotografia / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
A szerkesztő ajánlja