SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életem legkínosabb randija… Anyukák tollából

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-05-07
"Közölte, hogy nincs egy vasa sem, nekem kellett kifizetnem mindkettőnk részét." "Csirkefarhátot mentünk venni a randi kellős közepén." "Nyitott szemmel csókolózott." "Hüvelygombáról beszélt." "Puszedlinek becézett." "Az első randin közölte, hogy hány gyereket szeretne tőlem." "Egyfolytában az exéről beszélt." "A társkeresőn 173 cm magasnak vallotta magát, amikor találkoztunk, kiderült, hogy valójában csak 153." A legkínosabb randikból szemezgettünk.
Életem legkínosabb randija… Anyukák tollából

Lehet, hogy nem tegnap volt, amikor utoljára randevún voltunk, az is lehet hogy már megállapodtunk és férjhez mentünk, esetleg gyerekünk is született, de egy biztos: azokat a bizonyos randikat sosem fogjuk elfelejteni. Főleg akkor nem, ha az illető úriember valamilyen módon gondoskodott erről. De vajon kinek a dolga rendezni a számlát? Miről illik beszélgetni egy randin? Milyen az ideális helyszín? És mi az, amit mindenképp felejtsünk el, ha egy romantikus találkára készülünk? A randi íratlan szabályairól Csorba Katalin protokoll szaktanácsadót kérdeztük.

Hova (ne) menjünk randizni?

randevú
bdcbethebest képe a Pixabay-en

Döbbenetes élménybeszámolókból nem volt hiány a helyszínt illetően sem:

”Csirkefarhátat mentünk venni, mert akciós volt. A mai napig ezen nevetek a legjobban.”

”A randink abból állt, hogy elmentünk együtt bevásárolni, közben pedig beszélgettünk. Természetesen mindenki saját magának vásárolt.”

”Beültünk a moziba egy filmre, de ő a film helyett egész végig a mellemet bámulta tátott szájjal. Azt mondtam neki, hogy kimegyek pisilni a mosdóba, és gyorsan leléptem.”

Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó szerint az első randevún nagyon fontos, hogy két ember egymásra tudjon figyelni. Ezért nem javasolja sem a közös vásárlást, sem a baráti társasággal közös programot, sem pedig a mozit és színházat. Mint mondja, később be lehet iktatni ilyen programokat is, de első alkalommal érdemes egy olyan helyszínt választani, ahol egymásra tudunk figyelni. Ilyen lehet például egy séta a Duna parton, ha nem tudunk vagy nem akarunk feltétlenül beülni valahová.

Miről (ne) beszélgessünk?

randevú
Katerina Holmes fotója a Pexels oldaláról

A beszélgetés témáját illetően több szomorú tapasztalat is érkezett a Családinethez, a nők részéről:

”Megkérdezte tőlem, hogy szokott-e hüvelygombám lenni, mert ő nagyon vonzónak tartja a vörös, dagadt szeméremajkakat.”

”18 éves koromban az első randin közölte a srác, hogy odaköltözök az anyukájához és 3 gyerekünk lesz. Nekem ezek után gyorsan dolgom akadt. Pár napra rá kaptam egy levelet tőle, amiben kifejtette, hogy meztelenül fekszik az ágyában és rám gondol. Valahogy utána már nem értem rá, amikor hívott.”

”A kávézóban egyfolytában az árlapot nézegette, de akkor még úgy voltam vele, hogy adok neki egy esélyt. A jószándékom 5 percen belül elpárolgott, amikor elkezdett az exéről mesélni és a randi végéig nem lett vége a sztorizgatásnak. Mondanom se kell, hogy nem volt második randi.”

Csorba Katalin azt mondja, hogy egy randi alkalmával ugyanazokat a szabályokat érdemes követni, mint amikor egy olyan társaságba megyünk, ahol idegenek vagy hozzánk nem annyira közelálló emberek vannak.

”Ha olyan témát hoz fel valaki, amelyben az ő politikai vagy vallási meggyőződése vagy bizonyos kérdésekben hajthatatlan állásfoglalása van, és ezt megpróbálja a másikra kényszeríteni, az az öngóllal egyenlő.” – árulja el a szakértő, aki hozzáteszi, hogy a volt párkapcsolatról sem érdemes az első randevún hosszasan beszélni.

”Nyilvánvalóan a felnőtteknek van múltja, normál keretek között ezt meg lehet beszélni, de a hosszas ecsetelés nem az első randira való. Ezek olyan bizalmasabb információk, amelyeket egy alaposabb ismeretség után meg lehet osztani a másikkal. Bár egy másik emberrel való kapcsolatom szempontjából irreleváns az, hogy mi volt az oka annak, hogy mi már nem vagyunk együtt az exemmel.” – mondja  a protokoll szaktanácsadó.

Gyerekkérdés

randevú
Gary Barnes fotója a Pexels oldaláról

Mint mondja, vannak ellenben olyan alapinformációk, amiket nagyon fontos elmondani. Ilyen lehet a gyerekkérdés.

”Egy szülő sokkal óvatosabban ismerkedik, ezért is fontos, hogy kit enged a gyereke közelébe akár férfiként, akár nőként. Akinek gyermeke van, az felelősséggel tartozik iránta. Ha ki is alakít egy másik kapcsolatot, akkor ott már a kezdet kezdetén tisztázni kell, hogy bizony abban a kapcsolatban ott vannak a gyerekek. Hogyha ezt a másik fél valami miatt nem tudja, vagy nem akarja elfogadni, akkor ez rögtön az elején derüljön ki.”javasolja Csorba Katalin.

A protokoll szaktanácsadó szerint ugyanis a bizalomkialakítás része, hogy ebben a témakörben sem hazudunk.

”Lehet, hogy az apuka kéthetente hozza el egy hétvégére a gyerekét, de az is lehet hogy 50-50% a láthatás. Az együtt tölthető közös időre vonatkozóan is determinálják, hogy mire van lehetőség. Fontos, hogy ez a dolog az elején kiderüljön.”

Elvárások

A szakértő szerint gyakran előfordul, hogy az egyik fél egy komplett elváráshalmazt zúdít a másikra, hogy mi mindent vár el egy nőtől vagy férfitól. Mint mondja, az első randi a kölcsönös első benyomásokról szól, s persze bizonyos alapvető keretekről lehet beszélgetni, de nem elegáns túlzásokba esni.

”Ha tudjuk például, hogy a másiknak van kisállata, ami minket zavar, akkor se tegyünk rá megjegyzéseket, ha nem szeretnénk folytatni a kapcsolatot.” – javasolja Csorba Katalin.

Hozzáteszi, hogyha bármilyen oknál fogva úgy döntünk, hogy nem akarjuk tovább építeni a kapcsolatot, akkor azt fel kell vállalni, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy ne sértsük meg a másik embert az emberi méltóságában, sem szavakban, sem tettekben, sem gesztusokban. Vagyis fogadjuk el, hogy ez most nem fog menni és lépjünk tovább, ne személyeskedjünk.

Kinek (nem) kell fizetnie?

ki fizessen?
Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

”Beültünk teázni, és amikor kihozta a pincér a számlát, ő átnyújtott ezer forintot, aztán odafordult hozzám és azt mondta, hogy jó, akkor a te részed 550 Ft volt. Kifizettette velem és megvárta a buszomat. Búcsúzáskor meg akart csókolni és azt mondta, hogy nagyon jól érezte magát és szívesen találkozna még velem…” – meséli a Családinetnek korábbi élményét egy fiatal édesanya.

Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó szerint, hogyha egy férfi randira hív egy nőt, akkor nem kérdés, hogy ő fizet.

”Szerintem az a legnagyobb udvariatlanság, ha a férfi nem fizeti ki még a saját részét sem, hanem egyszerűen a nőre hagyja, hogy ő fizesse ki az egészet. Hogyha a benyomások, a beszélgetés és a közöttük kialakult légkör alapján a férfi úgy dönt, hogy már nem szeretne újra találkozni a nővel, akkor is illik kifizetnie azt a kávét vagy süteményt.” – hangsúlyozza a szakértő.

Kiemeli, hogyha egy férfi felajánl egy drága éttermet, akkor azzal felvállalja, hogy a számlát is ki fogja fizetni. A hölgyeknek viszont, mint mondja, ezzel nem illik visszaélni. Vagyis ha elhívnak minket egy étterembe, akkor az első randin ne a legdrágább ételt válasszuk ki a legdrágább itallal, mert ez is ellenérzést szülhet a másik oldalon.

Ne hazudjunk magunkról, mert úgyis ki fog derülni!

”Azt állította, hogy 173 cm. Mondom jó, legyen tali, rendesnek tűnt. Hát gyerekek… mikor megjelent…a srác a mellemig ért…udvariasan megittam vele egy kávét, aranyos volt, de egyszerűen kiakadtam, hogy miért kell ilyenről hazudni. Nem tudja, hogy a 173 cm és a 153 cm között igen nagy a különbség???”osztotta meg egy nő a tapasztalatát a közösségi médiában.

magas nő és alacsony férfi táncol
Gary Barnes fotója a Pexels oldaláról

Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó szerint a bizalomkialakítás alapja, hogy nem állítunk magunkról valótlant.

” A társkereső oldalakon az alapadatoknál fontos, hogy a valóságnak megfelelő adatokat adjunk meg. Ha 150 centiméter, akkor ne írjon 180-at, mert észre fogja venni az az adott személy. Ugyanez igaz a fotókra is. Hogyha egy 5 vagy 10 évvel korábbi fotót kap az illető, akkor teljesen természetes mindkét nem részéről, hogyha az, amit utána lát, az nem tetszik neki, és átverve érzi magát.”  – árulja el a szakértő. 

Hozzáteszi, hogy nem szabad támadásnak venni azt sem, ha a másik fél kér egy olyan képet rólunk, ami a valós, mindennapi külsőnket tükrözi, és nem stúdiókörülmények között készült, esetleg retusált kép.

Figyeljünk a helyesírásra!

csetelés, levelezésPexels képe a Pixabay-en

Ha írásban kommunikálunk egymással, akkor törekedjünk arra, hogy ne legyenek tele az üzeneteink helyesírási hibákkal.

”Nagyon kiábrándító tud lenni, ha valaki keveri a j és ly-t. Nyilván egy csetelésnél előfordulhat, hogy valaki mellé üt, de ezt meg tudjuk különböztetni attól, mintha valaki például a muszáj szót ly-al írja.” – mondja Csorba Katalin.

Ne dominálja túl a beszélgetést egyik fél se!

”Rémes, amikor valaki csak mondja-mondja, és a másikat nem hagyja szóhoz jutni.”

Öltözzünk fel elegánsan, csinosan!

randevú öltözékPublicDomainPictures fotója a Pexels oldaláról

”Nem elvárás az öltöny-nyakkendő, sem a kisestélyi, ha nem a stílusunk. Bár ha az első randi helyszíne egy elegáns étterem, akkor ez is belefér. Tiszteljük meg a másikat és önmagunkat is azzal, hogy „felöltözünk”, hiszen ez mégis csak egy kivételes alkalom. Munkásruhában, izzadtan vagy piszkosan, esetleg otthoni mackónadrágban és kinyúlt pólóban vagy sportöltözetben érkezni egy randira tiszteletlenséget és igénytelenséget sugall, ez pedig a csábítás lényegével nem fér össze. Ha nincs idő ápoltan és igényesen felöltözni, akkor halasszuk a randit egy olyan időpontra, amikor mindez belefér.”

Jó dolog, ha használunk illatokat, de mértékkel tegyük!

Csak úgy, ahogy a hölgyeknek a sminket sem szerencsés túllőni, a parfümökkel is vigyázzon mindkét nem! Egy finom, sejtelmes illat vonzó lehet, ha tetszik a másiknak, de ha épp nem, akkor sem zavaró. Egy ránk borult parfümös üveg viszont visszataszító még akkor is, ha amúgy azt az illatot egyébként kedvelné a másik.”

Indexkép: Gary Barnes fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja