SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Legyen békés a karácsony! - Az ünnepi konfliktusok kezelése

Kürthy Anna [cikkei] - 2020-12-17
A konfliktusok végig kísérhetik a hétköznapjainkat, az ünnepi hajrában azonban meg is sokszorozódhatnak a fokozott szorongás és feszültség hatására. Cikkünkben egy lehetséges megoldást kínálunk a vitás helyzetek kezelésére, hogy tényleg békében teljen a karácsony.
Legyen békés a karácsony! - Az ünnepi konfliktusok kezelése

Sokszor lehetünk dühösek, feszültek, érezhetünk csalódottságot, kiábrándultságot egy-egy érzelmileg nehéz, konfliktusos helyzetben. Beszéljünk akár a gyermekekről, párkapcsolatról, barátságról, családtagokról, az ünnepi hajrában előfordulhat sokféle veszekedésre okot adó körülmény. Az ajándékok beszerzésétől kezdve, a sütés-főzésen át, a régi sérelmek előkerüléséig, vagy amikor kiderül, hogy az a bizonyos rég nem látott rokon, miért is olyan régen látott... Rengeteg hasonló helyzettel találkozhatunk. A konfliktus nehéz, érzelmileg megterhelő, sok energiát igénylő feladat. Milyen jó lenne, ha mindannyian sérülésmentesen tudnánk kijönni egy-egy ilyen helyzetből! Erre lehet megoldás az énközlés technikája.

Az énközlés Thomas Gordon amerikai pszichológus nevéhez köthető technika, amit tulajdonképpen a mindennapjainkban is sokszor használunk, anélkül, hogy tudnánk róla. Az énközlés arról szól, hogy saját érzéseinket fogalmazzuk meg az adott helyzetben, anélkül, hogy a másikat minősítenék, kritizálnák vagy cselekedeteinek az okát keresnénk. Ha képesek vagyunk hibáztatás nélkül, hitelesen megfogalmazni érzéseinket, a másik fél nagy eséllyel elfogadja és tiszteletben tartja majd igényeinket. Ez azért lehetséges, mert a tényszerűen bemutatott érzéseink a másikból nem váltanak ki védekező vagy támadó pozíciót. A hitelesen megfogalmazott érzéseink az együttműködést és a konfliktus közös feloldását segítik elő.

Gordon szerint az énközlés három elemet kell, hogy tartalmazzon: a minket zavaró viselkedés megnevezését, a viselkedés következményét ránk nézve és az érzést, amit belőlünk kivált.

Vegyünk egy példát!

Egy anya az ünnepi készülődés során egyedül marad a konyhai feladatokkal. Feszült, ideges és úgy érzi, sem a gyermeke, sem a párja nem segít neki, sőt még türelmetlenek is a vacsora miatt.

Énközlés nélkül sokféleképpen reagálhat az anya a helyzetre. Lehet fenyegető, kritikus vagy megértő velük szemben, azonban mindegyik válasszal sérülhet valamelyik fél.

Énközléssel viszont, az anya elmondhatja nekik, hogy mennyire ideges és feszült a sok rámaradt feladat miatt, és rosszul érzi magát, hogy nem kap segítséget tőlük. Fél, hogy emiatt nem lesz kész időben a feladatokkal, és hogy nem fog tudni úgy kikapcsolódni, ahogy szeretné.

Amíg a fenyegető, kritikus vagy megértő válasz támadó vagy védekező pozíciót váltana ki a felekből, ezzel generálva újra és újra a konfliktust, addig az énközléssel közösen hozhatnak létre egy olyan megoldást, ami a konfliktus feloldását jelenthetné az ünnepi hajrában is.


 

Fotók: Jason Goh-tól a pixabay.com-on
           Couleur-tól a pixabay.com-on
Indexkép: annca-tól a pixabay.com-on
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja