A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha kínai baba születik - Szokások és tradíciók Ázsiában

Gárdián Nikolett - 2020-11-30
Kína a világ legnépesebb országa. Népesedéspolitikája sokszor változott az utóbbi évtizedekben. Van, ami azonban évezredek óta változatlan: a baba születése körüli bensőséges szokások. Ki gondolná, hogy ezek közül jó néhányat mi is ismerünk?
Ha kínai baba születik - Szokások és tradíciók Ázsiában

Kínában mintegy 1.4 milliárd ember él, és bár a korábban érvényes egyke-politika még mindig érezteti hatását, így is rengeteg gyermek születik. A baba érkezése Kínában is öröm, talán még nagyobb is, mint a világ nyugati felén. Az ázsiai országokban ugyanis a gyermekre a család jövőjének pilléreként tekintenek. Arrafelé a szülők és nagyszülők sokkal erősebben támaszkodnak a felnőtt gyermekekre, akiknek kötelességük anyagilag is támogatni idős felmenőiket. Ahhoz, hogy ez biztosítva legyen, szükséges a jó állás és biztos megélhetés. Ezért a család már a kezdetektől fogva mindent igyekszik megadni a kicsinek, ami az optimális fejlődéséhez és a későbbi sikeres karrierhez kell.


Kényeztetés babának, mamának

A gyermek a kínai család szeme fénye. A nagyszülők már a születése előtt megegyeznek, ki hogyan fog részt venni a gondozásában. Az egyik nagymama általában az újdonsült szülők házába költözik, hogy mindenben segíthesse az anyukát. A másik pedig többnyire anyagi támogatással veszi ki részét a baba születésével járó költségekből.

A kismamát tehát már a szülés előtt tehermentesíti a család. A kínai gyógyászatban használatos növények segítségével erősítő és kényeztető étrenden tartják, és kímélő életmódot tesznek számára lehetővé.


A fotót a szerző készítette


A gyermekágy

A kicsi megszületése utáni egy hónap, vagy 40 nap kiemelt jelentőségű az anyuka életében. A gyermekágyas időszak - akár csak a régi magyar hagyományokban - tele van tiltásokkal, valamint a kismama védelmét érintő szokásokkal. Vidéken még ma is gyakori, hogy az újdonsült anyuka nem nyúlhat hideg dolgokhoz, nem mosakodhat, vagy nem tarthatja huzamosabb ideig kézben a babáját. A megbetegedés minden formáját igyekeznek kizárni, a nagyszülők pedig leveszik a gondokat a kismama válláról: magukra vállalják a kicsi gondozását, a háztartási teendők ellátását, sőt a család táplálását is.

A kínai nők életében ez a néhány hét kétségtelenül a legboldogabb időszak. Az idősebb, tapasztalt női családtagok folyamatos támogatása mellett néhány hétig kizárólag csak a babára és magukra koncentrálhatnak.


Az újszülött és a tágabb család

Távolabbi rokonok és a barátok számára az első néhány napban történő babalátogatás éppúgy tabu, mint mifelénk. Talán ennek is az ősi hiedelem az oka, hogy a kezdeti időszakban baba és mama is sérülékenyebb. A kínai hagyományok szerint 100 napig kell várni, hogy a baba megerősödjön és az új kis élet megmaradása biztos legyen. Ezután azonban fergeteges ünneplés kezdődik, amelynek során a családtagok ajándékokkal halmozzák el a babát, a szülők pedig pénzzel teli, piros borítékokat kapnak.

 

Indexkép:  Gayathiri Gengatharan képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja