A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pénzmegtakarítás a háztartásban - Hogyan?

Kandikó Éva - 2010-02-26
Ugye te sem bánnád, ha a havi rezsid néhány ezer forinttal kevesebbre rúgna? Az alábbi tanácsokat megszívlelve ez egyáltalán nem lehetetlen!
Pénzmegtakarítás a háztartásban - Hogyan?

HOGYAN SPÓROLHATSZ A KONYHÁBAN?

 1. Akkor jössz ki anyagilag a legkedvezőbben, ha otthon főzöl. Sem a készételek, sem a házhoz szállítás nem kifizetődő, hogy az éttermi étkezésről ne is beszéljünk!

 2. Szánj rá egy kis időt, és gondold végig, milyen termékeket használsz legtöbbet a konyhában (liszt, só, cukor, vaj, olaj, stb.) Hasonlítsd össze néhány üzlet különböző termékeit ár-érték arányban. Előfordulhat, hogy egy másik üzletlánc más márkanévre hallgató terméke pont ugyanolyan jó, mint amit eddig használtál, csak jóval olcsóbb.

 3. Nagybevásárlásra mindig listával menj! Így elkerülheted az impulzus vásárlást, sok pénzt megtakarítva ezzel.

 4. Ne költs méregdrága nassokra, kekszekre, készítsd el magad gyerekeid kekszadagját. Csodálkozva fogod tapasztalni, hogy nemcsak egészséges, adalékmentes édességet adhatsz gyerekeidnek, de még jó néhány forintot meg is takarítottál.

 5. A befőzés, tartósítás nem úri huncutság. Ha van tárolóhelyed, mindenképpen érdemes nyáron befőtteket, lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat eltenned a szezonális, éppen ezért olcsó alapanyagokból.


TAKARÍTÁS ÉS MEGTAKARÍTÁS

 1. Ne vásárolj drága takarítószereket, ne dőlj be a reklámoknak! Minden bizonnyal az olcsóbb termékek is legalább olyan jók, mint amelyeknek reklámkampányára milliókat költenek.

 2. Egy rakás vegyi anyagot kiválthatsz természetes anyagokkal: szódabikarbónával, ecettel, citrommal, melyek nemcsak olcsóbbak, de a környezetet sem szennyezik.

 3. Használj a takarításnál mikroszálas törlőkendőket, melyek előnyben részesítésével szintén drága és környezetromboló takarítószereket válthatunk ki.

 4. A mai korszerű takarítószerekből nem kell sok. Tudatosan szorítsd rá magad, hogy jóval kevesebbet  használj, mint eddig, és hidd el, a végeredményen ez nem fog meglátszani, csak a pénztárcádon.

 5. Ne adj ki pénzt papírtörlőre, használd inkább porrongynak, törölgetőnek a régi, elhasznált pamutpólókat. Az utánpótlás is mindig biztosított, és tekercsenként több száz forintot is megspórolsz, a  környezettudatosságról már nem is beszélve!

ENERGIA, TE DRÁGA!

 1. Használj energiatakarékos izzókat!

 2. Gondold át mosási szokásaidat. Lehet, hogy érdemes megvárni, míg tele lesz a mosógép szennyessel, mintha félig töltött állapotban indítod el. Vizsgáld meg, tényleg szükség van-e arra, hogy egy adag ruhát két és fél óra alatt mosass ki a géppel 60 fokon.  Valószínűleg elég lenne neki egy rövidebb program is 40 fokon.

 3. Ne hagyd stand by üzemmódban a háztartási gépeket – különösen azokat ne, melyeket naponta legfeljebb egyszer használsz  -, meglepődnél, ha tudnád, évente hány ezer forintot fizetsz ki csak azért, mert hónapszám nem kapcsolod ki a tévédet, dvd-lejátszódat, kávéfőződet.

 4. Ne fűtsd túl a lakásodat, nemcsak azért, mert drága, hanem mert egészségtelen is.

 5. Bár egyszerre elég nagy kiadás, de megéri lecserélni az elavult nyílászárókat, melyeken valósággal süvít kifelé a meleg.  Ha ez nem kivitelezhető, használj a szigeteléshez öntapadós szivacs csíkokat, de jó szolgálatot tesznek a vastag, nehéz anyagból készült függönyök is.

Ti hogyan spóroltok?

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja