Nehézségekkel küzdő családtag

A téli szünet vége sokaknak jelenti azt, hogy legalább hétköznap rendszeresen meleg ételhez jutnak. 40-50 ezer gyerek éhezik ma Magyarországon.
A KézenFogva Alapítvány családterápiás szolgáltatásának munkatársai nagy fába vágták fejszéjüket: 1.000.000 Ft-ot szeretnének összegyűjteni, hogy minél több családhoz eljuthasson a fogyatékos gyermekeket nevelő családokat erősítő lelki segítségnyújtó szolgáltatás.
Vannak olyan szülők, akik gyermekük fogyatékosságával kell szembenézniük a hétköznapokkal, ezért minden segítséget örömmel fogadnak, ami hozzájárul a kicsik képességeinek kibontakoztatásához. Mostantól a cseh Romana Chalupová és David Najbrt NANÓ CSÍNYTEVÉSEI című speciális multiszenzoros könyvét is használhatják.
Nem minden depressziós beteg mutatja a tipikus tüneteket. Sokan szinte folyamatosan vidámak, viccesek, a társaság motorjai, és gyakran a közvetlen környezetük sem sejti, mennyire szenvednek belül.
Számon tartod még, hányszor kellett magyarázkodnod, hányszor kerültél az ítélkező idegenek látóterébe ADHD-s gyermeked miatt? Hogy hányszor szakadt meg már érte a szíved, mert a környezet csak a "rossz gyereket" látta, miközben te tudod, belül milyen melegszívű és értékes is ő? És hányszor kellett az egész világgal felvenned a harcot, hogy kiállj az igazatokért?
Különböző mérések szerint a gyerekek 4-10 százaléka diszlexiás, vagyis komoly nehézséget jelent neki az olvasástanulás. Bár a probléma az iskolában mutatkozik meg a legerősebben, bizonyos jeleket már óvodáskorban sem szabad figyelmen kívül hagyni.
Greta Thunberg kapcsán újra a figyelem középpontjába került az Asperger-szindróma. Bár a lányt a támadói előszeretettel bélyegzik "szellemi fogyatékosnak", ő inkább büszke az állapotára, mert ez segített neki abban, hogy részletekbe menően beleássa magát a klímaváltozás témájába.
A másfél éves Zente eddig többet szenvedett, mint más egész életében: eddig hat lumbáláson van túl, mert az így kapott gyógyszer segíti az életben maradását. Egy vadonatúj génterápia teljesen meggyógyíthatná, azonban csillagászati összegbe kerül, az idő pedig vészesen fogy.
Komoly dilemmát okoz a családoknak, hogyan oldják meg idős hozzátartozójuk ápolását. Nagy a nyomás rajtuk, hogy magukra vállalják a feladatot, mégha beleszakadnak is. Úgy éreznék, ha nem így tesznek, azzal cserbenhagynák szeretteiket. Pedig nem könnyű megbízható és megfelelően képzett ápolót találni, arról nem beszélve, hogy a 0-24 órás felügyelet több százezer forintba kerül havonta. Előállhat olyan élethelyzet, amikor elkerülhetetlen az intézményi elhelyezés: sokszor a lakás elrendezése vagy a földrajzi távolság miatt lehetetlen biztonságosan otthonában ápolni az idős rokont. Ilyenkor szembesülnek azzal, hogy években telhet, mire felszabadul egy férőhely valamelyik idősotthonban.
Legutóbb egyik olvasóm nagyon összetett levelet és kérdést tett fel. Tünetei alapján nem egyszerű az esete. Ráadásul évek óta gyűjti, halmozza az azzal kapcsolatos negatív élményeket. Gyakorlatilag, - ha nagyon szigorúan nézzük, - elképzelhető, hogy a mániás depresszió már tovább fajult. Félelmei már üldözési mániává fejlődtek. Bíztató a helyzetben, hogy mer szólni és segítséget kérni. Még félve, szerényen, titokban. És akar - változni, előrelépni, mert érzi, élete így teljesen elakadt. Bele van "csavarodva" történetébe. Szerencse, hogy egyik része élesen rálát erre és tudja, most kell segítségért folyamodnia. A másik olvasóm is eljutott arra a pontra, amit már nehezen visel. Az ő élménye egyszerűbb tünetből, történésből indul ki. Ám számára mégis olyan mértékűvé fokozódott, amit nem bír, nem akar már többé elviselni. Így ő is tanácsért folyamodott hozzám.
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.