SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A sportolás veszélyei

Családinet [cikkei] - 2006-12-07
A szennyezett levegő belélegzésének káros hatásairól mindannyian hallottunk már. Fokozott figyelmet érdemelnek azonban ez esetben a légzőszervi betegségektől szenvedő egyének, akiknél a magas légszennyezettségi érték akár életveszélyes is lehet.
A sportolás veszélyei

A Hong Kong Maraton szervezői sem jártak el elég körültekintően, amikor egy szmog riadó közeli légszennyezettségi értéket mutató napon rendezték meg a futóversenyt. Történt ugyanis, hogy egy 53 éves asztmás beteg férfi a verseny alatt összeesett, majd életét vesztette, mivel megerőltető testmozgást végzett a szennyezett levegőn.

Természetesen senkinek sem, így a légzőszervi betegségektől küzdő egyéneknek sem kell lemondania a szabad levegőn végzett mozgás öröméről. Hiszen, mint ahogyan azt az American College of Sports Medicine elnöke is állítja, bármely mértékű szmogveszély minimálisnak tekinthető a futás, s a rendszeres testmozgás egészségvédő szerepéhez, jótékony hatásához képest.

Nem a mozgásról kell tehát lemondanunk, azonban biztonságunk érdekében nem árt a következő óvintázkedéseknek eleget tennünk. A légzőszervi betegségtől, különösen asztmától szenvedők számára tanácsos még a szabadba indulás előtt informálódni a légszennyezettség helyzetéről. Amennyiben a mért értékek kedveznek a mozgáshoz, edzéshez válasszuk a kora reggeli, 7 óra előtti időszakot, vagy a késő esti órákat - 8 óra után, a légszennyezettség ugyanis ezekben az időszakokban a legalacsonyabb.

Lehetőleg kerüljük a forgalmas főutak közelében való testmozgás, válasszunk inkább csendes, parkos környezetet futáshoz.

Amennyiben mozgás közben köhögés, fulladás, nehéz légzés lépne fel, úgy mindenképpen álljunk félre, s tartsunk egy kis pihenőt. Ne erőltessük meg magunkat.

A betegség súlyosságától függően asztma és légzőszervi megbetegedések esetén fontoljuk meg a zárt térben való mozgást, s különösen a magas szennyezettségi adatokat mutató napokon futás helyett válasszuk inkább az edzőtermet, uszodát.

www.orvostkeresek.hu

 

 

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja