A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őszintén a bepisilésről

Tóth Nikolett - 2021-05-27
Az éjszakai vagy adott esetben nappali bepisilés valószínűleg jóval nagyobb probléma, mint ahányszor találkozunk vele. Ez pedig feltehetően azért lehet, mert sok szülő, illetve nagyobb gyerek szégyelli a bepisilést, ezért nem, vagy csak hosszú idő után fordulnak orvoshoz. Pedig ha valaki már legalább 6 hónapja szobatiszta és újra megjelenik a bepisilés, azt mindenképp ki kell vizsgálni. Ha semmilyen szervi ok nincs a háttérben, akkor pedig tovább kell kutakodni, ugyanis pszichés tényezők is szerepet játszhatnak a visszaesésben, például válás, költözés, haláleset, kistestvér születése, stb. A témában Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna pszichoszomatikus szemléletű gyerekorvost kérdeztük.
Őszintén a bepisilésről

Mikor érik meg a gyerek a szobatisztaságra?

A szakértő elmondása alapján 3 éves kor környékére alakul ki a záróizmok feletti kontroll. Ha egy gyerek, aki már elmúlt 3 éves és továbbra is bepisil nappal, vagyis olyankor, amikor ébren van és tudná kontrollálni valamennyire a záróizmát, akkor azt ki kell vizsgálni. Meg kell nézni, hogy nincs-e valamilyen szervi probléma a háttérben. Az éjszakára azonban más vonatkozik.

”5-6 éves korig is belefér, hogy éjszaka bepisil egy gyerek. Hiszen ott egész más mentális állapotban van, érzékelnie kell a pisilési ingert, fel kell ébrednie, ki kell mennie a mosdóba úgy, hogy odáig ne pisiljen be. Ez egy bonyolultabb, összetettebb folyamat.” – árulja el a gyerekorvos.

bilizés
PublicDomainPictures képe a Pixabay-en

Hozzáteszi, hogyha az iskolakezdés előtti nyáron még van éjszakai bepisilés, de semmi más tünet nincs, akkor érdemes egy alapkivizsgálásra elvinni a gyermeket. Fontos ugyanis megnézni, hogy jól működnek-e a veséi, van-e bármilyen szervi ok a háttérben. Ha nincs, akkor ez egy olyan fejlődési sajátosság lehet, amivel nincs különösebb teendő, és Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna szerint az is előfordulhat, hogy kisiskolás korig is eltart az éjszakai bepisilés.

A bepisilés okai

játszó gyerek Polesie Toys fotója a Pexels oldaláról

Ha már szobatiszta és ágytiszta egy gyerek legalább 6 hónapon keresztül és utána tér vissza a bepisilés, akkor a gyerekorvos azt javasolja, hogy azonnal, ahogy ez megjelenik, meg kell vizsgálni, hogy van-e bármilyen szervi ok a háttérben.

”Akár egy húgyúti fertőzés vagy egy daganat is okozhat ilyen jellegű problémát. De cukorbetegség is állhat a háttérben, ami szintén okozhat fokozott vizeletürítést. Néhány vizsgálattal (például vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, vércukormérés) kizárhatók ezek a betegségek. Ha pedig itt minden rendben van, akkor fel kell deríteni a lehetséges pszichés tényezőket is.” – hívja fel a figyelmet a szakértő. Mint mondja, ha a nappali időszakban minden rendben van, és csak éjszaka pisil be a gyerek, akkor az nagyobb eséllyel valószínűleg lelki okokra vezethető vissza. Ugyanakkor minden esetben javasolt egy kivizsgálás.

Mennyire figyel a gyerek arra, hogy pisilnie kell?

játszó gyerekAqvamarine képe a Pixabay-en

Gyakori jelenség, hogy a gyerek annyira belemerül a játékba, hogy sajnálja az időt arra, hogy kimenjen a mosdóba. Ezért sokszor már túl későn indul el és egy kicsit becsorog a pisi.

”Fontos azt is megfigyelni, hogy csak az eleje megy be, és utána már szalad a WC-re vagy totálisan bepisil. Ugyanis ha csak az eleje csorog be és utána észleli, hogy menni kell, akkor lehet, hogy csak annyi történt hogy eljátszott és sajnálta az időt.”

A gyerekorvos azt javasolja, hogy ilyen esetben segítsük a gyerekünket abban, hogy időben kimenjen a WC-re, ha pisilnie kell. Például megtaníthatjuk arra, hogy reggel indulás előtt mindig menjen el WC-re, és akkor is, mielőtt délután lefekszik aludni. De ha azt látjuk gyerekünkön, hogy nagyon toporog de nem akarja abbahagyni a játékot, akkor jelezhetjük finoman felé, hogy úgy látjuk hogy pisilnie kell, menjen ki nyugodtan, addig megvárjuk a játékban. Ezekkel a módszerekkel segíthetünk neki abban, hogy ez a tudatosság erősödjön.

A bepisilést kiváltó lelki tényezők

szomorú gyerekIlona Ilyés képe a Pixabay-en

Ha a családban nincs egyensúly, veszteség, konfliktus, vagy bármilyen traumatikus élmény történt, a bepisilés pedig nemcsak egy átmeneti jelenség, akkor érdemes pszichológust is bevonni. Lehet ez egy reakció a gyerek környezetében zajló változásokra.

”Minden jelentős életesemény, veszteség, költözés, új iskola, oviváltás, stb. közre játszhat a bepisilésben. Amikor pedig egy ilyen esemény kibillenti a gyereket az egyensúlyból, akkor ez az állapot egészen addig fennmaradhat, amíg nem alakul ki egy új egyensúlyállapot.” - mondja Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.

Vagyis egy költözés után a gyerek már látja, hogy az új szobája is nagyon szép, vagy hogy az új iskolában is lettek barátai. Ha azonban heteken keresztül jelen van a bepisilés és nincs változás, akkor külső segítségre van szükség.

A szakértő továbbá azt javasolja, hogyha tudjuk, hogy a család életében változás várható, akkor érdemes erre felkészíteni a gyereket. Beszéljünk róla nyíltan, ne legyen titok, ez nagyon sokat tud segíteni egy kisgyereknek.

Nem szégyen, ha bepisil

kiközösítésRODNAE Productions fotója a Pexels oldaláról

Sosem felejtem el, amikor egy gyerekorvosi váróban vártam, és egy anyuka suttogva beszélt mellettem a kislányával arról, hogyha bemennek, akkor muszáj elmondani a doktor bácsinak, hogy ő bepisil éjszaka. A kislány, és azt hiszem talán az anyukája is nagyon szégyellték, hogy emiatt kell orvoshoz fordulniuk.

A gyerekorvos azt mondja, hogy óvodáskorban még nem annyira jelenik meg emiatt a szégyenérzet, iskoláskorban viszont már annál inkább. Hangsúlyozza, hogy fontos az óvodával való együttműködés, vagyis, hogy az óvónő jelezze, ha a gyerek viselkedése változik, nem lehet például bevonni őt a közös játékokba, nem eszik bent, nehezen játszik el vagy nem játszik senkivel. Ezek mind olyan jelek, amelyek utalhatnak arra, hogy valamilyen lelki problémája van a gyereknek. Ilyenkor óvodapszichológust is érdemes bevonni.

A szakértő szerint az iskolában azonban, ahol több tanár is tanítja a gyereket, már nehezebb lehet észrevenni, ha valamilyen probléma van.

”Ezért nagyon fontos lenne, hogy a gyerek kommunikáljon otthon. A szülő és a gyerek közötti bizalmi kapcsolat lehetővé teszi, hogy a gyerek elmondja, mi bántja. Például nem találja a helyét, vagy nincsenek barátai. Kezdettől fogva próbáljuk megérteni őt, segíteni abban, hogy ki tudja fejezni, ami történt vele. Fontos, hogy hallgassuk is meg, legyen egy értő figyelem a szülő részéről.”

A gyerekorvos azt is megemlíti, hogy már kiskamasz korban nagy hangsúlyt kap a kortársak véleménye. Ha egy ilyen közegben történik a bepisilés, akkor azt nagyon szégyellheti a gyerek. Ha pedig emiatt elkezdik csúfolni őt, akkor nagyon fontos, hogy ezt jelezze a szülei felé, hogy tudjanak neki segíteni.  

”Érdemes bevonni egy pszichológust is, aki abban tud neki segíteni, hogy legyen stratégiája azokra a helyzetekre, ha mások előtt kell átélnie a bepisilést – mondja Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.

Indexkép: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja