SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A meningococcus baktérium súlyos, gennyes agyhártyagyulladást és véráramfertőzést okozhat

Családinet [cikkei] - 2018-11-05
 [X]

Az invazív meningococcus betegség alatt kétféle nagyon súlyos megbetegedést is értünk, amelyek közül vagy az egyik, vagy a másik forma jelenik meg, de előfordul az együttes előfordulásuk is. Azért hívjuk invazívnak, mert a baktérium bekerülhet a véráramba és/vagy az agy-gerincvelői folyadékba, amelynek következtében gennyes agyhártyagyulladást és/vagy véráramfertőzést okozhat.
A meningococcus baktérium súlyos, gennyes agyhártyagyulladást és véráramfertőzést okozhat

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a fertőzés rendkívül gyorsan terjed a szervezetben, és súlyosan károsíthatja az agyműködést, illetve egyéb szervek működését, ahova a véráramon keresztül eljut. Mit jelent a rendkívül gyors lefolyás? Akár 1 nap alatt tragédiához vezethet egy meningococcus fertőzés. A gyors lefolyása mellett a problémát még súlyosbítja, hogy kezdeti tünetei nem tipikusak, nagyon hasonlítanak egyéb légúti vírusfertőzés tüneteire, így sokszor késik a diagnózis és nincs idő az antibiotikus kezelésre. Minden 10 betegből sajnos 1 életét biztosan nem sikerül megmenteni, emellett átlagban minden 5. túlélő súlyos szövődményekkel gyógyul, melyek az egész életükre és családjukra kihatással lehet.

meningococcus baktérium fertőzés

 

A serdülők és fiatal felnőttek körében gyakoribb a meningococcus betegség előfordulása, mint az átlag populációban.

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás és véráramfertőzés a csecsemők mellett a serdülőket és fiatal felnőtteket is érinti, korcsoportjukban gyakrabban fordulnak elő ezek a megbetegedések, mint az átlag populációban. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a 15-24 évesek között előforduló megbetegedések aránya az összes betegszámhoz viszonyítva magasabb, mint ennek a korosztálynak a populációs aránya. Ezeket a tényeket európai és hazai adatok is alátámasztják.

meningococcus baktérium fertőzés

 

A serdülők és fiatal felnőttek szerepe döntő a meningococcus baktérium terjesztésében.

A meningococcus baktérium tünetmentesen hordozható az orr-garat tájékon. A hordozói állapotból nem feltétlenül alakul ki betegség, viszont a fertőzés terjesztésének alapfeltétele. Olyan személy, aki a baktériumot hordozza a torokflórájában, képes terjeszteni a fertőzést, azaz megbetegíthet olyan egyéneket, akik fogékonyak rá. A hordozók aránya korcsoportonként eltérő lehet. Kiemelkedőek ilyen szempontból a serdülők és fiatal felnőttek, ezért a betegség terjesztésében döntő szerepük van.

meningococcus baktérium fertőzés

Miért éppen a serdülő és fiatal felnőttek körében a legmagasabb a hordozási arány, összehasonlítva más korcsoportokkal? A baktérium alapvetően cseppfertőzéssel terjed, és számos olyan élettani tényező kedvez a baktérium terjedésének ebben a korosztályban, amely a serdülők, fiatal felnőttek természetes életviteléből következik. A kollégiumokban, táborokban történő szoros együttélés többágyas szobákban, zsúfolt szórakozóhelyek rendszeres látogatása, vagy az enni-innivalók, evőeszközök, poharak megosztása, illetve a cigarettázás egymástól függetlenül is növelik az esélyét a hordozás kialakulásának. Hasonló a helyzet, laktanyai körülmények illetve ezt a korosztályt nagyon vonzó fesztiválok és tömegrendezvények látogatása esetén.

meningococcus baktérium fertőzés

 

A serdülők és fiatal felnőttek esetében magasabb halálozási arány fordul elő, amely hátterében a betegség későbbi felismerése áll.

A serdülők és fiatal felnőttek esetében a megbetegedett egyének között nagyobb arányban fordul elő haláleset, mint a csecsemőknél. Ennek oka abban keresendő, hogy ebben a korosztályban sokszor már későn kerül felismerésre, hogy meningococcus fertőzésről van szó. A betegség influenzaszerű tünetekkel indul, amellyel sokszor a serdülő gyermekek vagy fiatal felnőttek nem fordulnak orvoshoz, otthon maradnak, esetleg lázcsillapítót vesznek be. Mire saját maguk, vagy a környezetük észleli, hogy nagyobb problémáról van szó, addigra a betegség már túlzottan előrehaladt. Egy klinikai vizsgálatban azt találták, hogy átlagosan a serdülők 20-22 órával az első tünetek megjelenése után kérnek orvosi segítséget. Ha belegondolunk, hogy bizonyos esetekben akár 24 óra alatt halálhoz vezethet a fertőzés, akkor könnyen belátható a fertőzés megelőzésének fontossága.

meningococcus baktérium fertőzés

 

Egészséges fiatalok élete akár 1 nap alatt teljesen megváltozhat.

A meningococcus betegség sok esetben maradványtünetekkel gyógyul, mely fiatalok további éveire, életére és családjára kihatással lehetnek.

A túlélők esetében gyakoriak a maradványtünetek, azaz tartósan fennmaradó szövődményekkel kell továbbélniük az életüket. A visszafordíthatatlan és helyrehozhatatlan szervkárosodások (pl. hallásvesztés, tanulási nehézségek) vagy maradandó hegek mellett előfordulhat végtag amputáció is, mely erősen csökkenti a fiatalok további életminőségét. Túlélők körében végzett felmérés alapján azt találták, hogy a különböző súlyosságú maradványtünetek beszűkíthetik a szabadidős tevékenységeket, akadályozhatják a szabad mozgást, a szociális beilleszkedést, és nehezíthetik a párválasztást. Az előforduló tanulási nehézség, magatartászavar, hallásvesztés következtében korlátozódhatnak a pályaválasztási irányok és alacsonyabb iskolai végzettséggel is számolni kell a korábbi (betegség előtti) tervekhez, álmokhoz képest.

meningococcus baktérium fertőzés

 

Milyen lehetőség van a megelőzésre?

A meningococcus fertőzés teljesen váratlanul, egészséges életerős fiatalokat betegíthet meg. A meningococcus fertőzés megelőzésére hatékony, biztonságos és jól tolerálható, korszerű védőoltások állnak rendelkezésre a kórokozó leggyakoribb 5 típusa ellen. 

Magyarországon a B és C típusú meningococcus okozta megbetegedések a leggyakoribbak, de az utóbbi években előfordult több W és néhány Y törzs okozta megbetegedés. A serdülők, fiatal felnőttek oltása esetében egyrészt a kombinált, 4 típust tartalmazó (MenACWY) védőoltással, emellett a B típus ellen védettséget nyújtó vakcinával van lehetőség a megelőzésre. Mivel országonként eltérő lehet a törzsek előfordulása, ezért érdemes minél szélesebb prevenciót alkalmazni esetükben, hiszen e korosztály képviselői gyakran járnak külföldön cserediák program, nyelvtanulás vagy egyéb oktatás céljából.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja