A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újra itt a rotavírus szezon!

Családinet - 2014-11-20
5200 regisztrált eset és közel félmilliárd forint éves költségteher - ez a rotavírus - fertőzések éves mérlege 2012-ben Magyarországon. Az elterjedtsége miatt gyakran tévesen alábecsült betegség egy hazai felmérés szerint a legkisebbeket veszélyezteti igazán: 100 súlyos rotavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt kisgyermekek közül 61 két éven aluli.
Újra itt a rotavírus szezon!

Szakemberek szerint a lehetséges szövődmények miatt ajánlott a megelőzés. Hazánkban két fajta - két és háromadagos - fájdalommentes, szájon át adható rotavírus elleni oltóanyag van forgalomban. A két adagos  vakcina segítségével 12 hetes korra kialakítható a védettség, míg a három adagossal, 4 héttel később. Az igazoltan hét rotavírustörzs ellen védő, gyengített humán vírust tartalmazó kétadagos vakcina szinte 100%-ban kivédi következő súlyos, kórházi kezelést igénylő fertőzést. A háromadagos oltóanyag 5 törzs ellen nyújt védelmet.

  • Friss adatok szerint Magyarországon a rotavírus fertőzés okozta szövődmények miatt kórházba kerülő gyermekek átlagosan közel 6 napot töltenek kórházban és többségük - 61 százalékuk - 2 éven aluli.
  • A 6-24 hónapos korosztály a legveszélyeztetettebb, de 5 éves korára szinte minden gyermek legalább egyszer átesik a betegségen.
  • A rotavírus-fertőzés okozta hazai költségteher közel félmilliárd forint volt 2012-ben.
  • A kétadagos védőoltással már 12 hetes korra kialakítható a rotavírus elleni védettség.
  • Jelenleg már 9 uniós ország nemzeti oltási programjának része a rotavírus elleni immunizáció.

A rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója világszerte. Az óvodáskor végére a kisgyermekek általában legalább egyszer átesnek a fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül.

A rotavírus-fertőzés rendkívül gyakran előforduló betegség: a gyermekorvosnál hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött. Az EU tagállamaiban a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okoz évente, ebből 700 ezren fordulnak orvoshoz a vírus miatt kialakuló tünetek miatt.

Nem szabad lebecsülni a rotavírus-fertőzés kockázatait, hiszen a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba, és sajnos még Európában is előfordul halálozás rotavírus következtében.

Magyarországon évente mintegy 5000 rotavírus fertőzött beteget regisztrálnak. A rendkívül kellemetlen tünetekkel – magas lázzal, hányással, hasmenéssel – járó betegség legsúlyosabb szövődménye ugyanis a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes.

Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása – melyre leginkább kórházi körülmények között van lehetőség – nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, sokkos állapot, szívritmuszavar alakulhat ki, és a beteg akár meg is halhat.

Mindenhol ott van

A rotavírus feko-orális úton terjedő fertőzés, azaz a fertőzött széklettel, szennyezett tárgyakkal, és kézzel jut a vírus az ember szájába, ennek következtében emberről-emberre nagyon könnyen terjed. Ehhez hozzájárul, hogy a fertőzöttek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek székletükkel már a tünetek jelentkezése előtt, és a betegség elmúlását követően is, így tünetmentes állapotban is fertőzhetik környezetüket.

Ráadásul a rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen legalább 4 órán át, míg száraz nem porózus felszíneken (például játékok) akár 10 napon keresztül is életképes. Mivel a vírus ellenáll számos hagyományos fertőtlenítőszernek, zárt közösségekben, (pl. bölcsődék, óvodák, család, kórházi osztályok) a fertőzés szinte megállíthatatlanul terjed gyermekről gyermekre, illetve gondozókra, szülőkre és testvérekre.

Súlyos költségek

A betegség a családok pénztárcáját is megterheli: a súlyos tünetekkel járó rotavírus fertőzött gyerekek és szüleik átlagosan közel 6 napot kénytelenek kórházban tölteni, ami a lelki megterhelésen felül komoly kiadásokat is jelenthet a családok számára. A betegség átvészelése sem olcsó, hiszen a mindennapos babaápolási termékekből – pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek – jócskán megnövekedhet a fogyasztás és ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is.
Ezt csak tetézi, hogy a rotavírus masszív ellenálló képessége miatt gyakran az egész család - testvérek, szülők, nagyszülők - átesik a fertőzésen.

A rotavírus szövődményeinek gyógyítása számottevő teher az államnak, amelynek legnagyobb hányadát a kórházi kezelés jelenti. Egy beteg súlyos rotavírus fertőzésének teljes finanszírozói költségterhe (a kialakulástól a kórházi kezelésen és az utógondozáson keresztül) megközelíti a 100 ezer forintot, melyből a kórházi ellátás költsége több mint 80%-ot tesz ki.

Egy hazai kórházakban végzett legutóbbi felmérés szerint 2012-ben közel félmilliárd forintot jelentett a rotavírus fertőzöttek gyógyítása, de az esetek aluljelentése miatt a valós anyagi ráfordítás ennél magasabb is lehet.   

Megelőzés

A rotavírus okozta gyomor- és bélhurut elleni védettség kialakítására kétfajta szájon át adható, teljesen fájdalommentes vakcina érhető el Magyarországon. Az oltások már 6 hetes kortól alkalmazhatóak. A három adagos oltást állati és emberi rotavírusok felhasználásával állították elő. A  két adagos oltást legyengített,  humán rotavírust tartalmaz.  Az ízében is gyermekbarát vakcina korai alkalmazásának előnye, hogy a következő súlyos, vagy mérsékelten súlyos tünetekkel járó betegséget csaknem 100%-ban kivédi.

A két adagos vakcinával akár már a 12 hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége, míg a 3 adagossal 4 héttel később. A két adagos vakcina biztonságosságát és hatékonyságát széles körben végzett klinikai vizsgálatok bizonyították: 7 különböző rotavírus törzs ellen alakít ki védettséget, szemben a 3 adagossal, mely 5 rotavírus törzs ellen véd.

A két adagos oltóanyag mellékhatásai közül az oltást követően gyakorinak tekinthető, azaz 10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő a hasmenés és az ingerlékenység. A „nem gyakori mellékhatás”, azaz 100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő bélgázosság és a hasi fájdalom.

A betegség elterjedtsége, a súlyos szövődmények és a költségteher miatt egyre több európai ország egészségügyi irányítása dönt úgy, hogy oltási programjába emeli a vakcinát. Míg 2012-ben Ausztriában, Belgiumban, Finnországban, Luxemburgban, illetve 75%-os költségviseléssel Görögországban volt a nemzeti oltási program része a rotavírus elleni vakcina, azóta további négy ország alkalmazza oltási naptárjában a védőoltást.

További információk: www.rota.hu
Fotó:
zh.wikipedia.org

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja