A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Júniustól vadhús is lesz a menzákon

Családinet [cikkei] - 2014-05-08
Júniustól havonta kétszer vadhúsból készült ételeket tálalnak majd fel a Junior Vendéglátó Zrt. által ellátott 256 menzán a Mintamenza Program keretein belül az ország több mint 17 városában - jelentették be sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Júniustól vadhús is lesz a menzákon
A vadhús bevezetésével a gyerek étkeztetésének javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el
 
Prohászka Béla, a Mintamenza Program vezetője ismertette: a vadhús a magyar óvodai, általános iskolai közétkeztetésben mostanáig nem szerepelt. Áprilisban Békéscsabán már vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a gyermekélelmezési intézmény által ellátott gyerekek, akiktől kedvező visszajelzés érkezett. A Mintamenza Program ajánlásában alapanyagként szerepel a vadhús, az a cél, hogy minél többször és több helyen megjelenhessen a közétkeztetésben - tette hozzá. A programhoz eddig országosan 250 főzőkonyha csatlakozott, így mintegy 700 ezer gyerek étkeztetésének javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el. A konyhák csak bevizsgált és ellenőrzött alapanyagokat használhatnak fel az ételek készítéséhez, a Vadex Zrt. alapanyag-ellátóként csatlakozott a programhoz - közölte.
    
Az egészséges étkeztetéshez a hal mellett a vadhús fogyasztását is növelni kell
 
Pesti Imre, (Fidesz-KDNP) korábbi fővárosi kormánymegbízott, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: nagyjából 2 millió ember érintett a közétkeztetésben, többségük gyerek, ezért kiemelt jelentőségű a színvonal emelése. A kormány két éve 50 százalékkal megemelte a fejkvótát, ezért az igényes közétkeztetésnek pénzügyi akadálya nincs - mondta. Rámutatott arra, hogy nagyon alacsony a vadhús fogyasztás a lakosság körében, az egészséges étkeztetéshez a hal mellett a vadhús fogyasztását is növelni kell. Ismertetése szerint Magyarországon évente mintegy ötezer tonna vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag vadhúst dolgoznak fel, a közétkeztetés a magyar vadhús fontos felvevőpiaca lehet.
 
A szeptembertől hatályba lépő jogszabály szigorú dietetikai normákat határoz meg
 
Gál Pál Zoltán, a programban együttműködő partner Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége elnökének közlése szerint az intézményesen közétkeztetést nyújtó vállalatok 60 százalékát képviselik. Szeptembertől hatályba lépő rendelet a közétkeztetésről komoly szakmai kihívást jelent az ágazat szereplőinek, mert szigorú dietetikai normákat határoz meg. A vadhús, mint húsféle beillesztése a mindennapokba is komoly feladat - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a közétkeztetés áfájának csökkentését régóta szorgalmazza a szövetség, amely komoly támogatást jelentene az ágazatnak a rendelethez való megfeleléshez is, és az Európai Unióban a támogatott körbe tartozik. 
  

A vadhús havonta kétszer fog szerepelni a Junior Vendéglátó Zrt. menüjén
 
Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője ismertette, hogy a társaság egy éve csatlakozott a Mintamenza Programhoz, azóta a receptjeik átdolgozásával egészségesebbé tették az ételeiket. Az óvodások vagy általános iskolások nagy többsége a menzán fog először vadhússal találkozni, az a céljuk, hogy megszerettessék velük. Napi negyvenezer adag ételt gyártanak, 98 százalékban óvodák, bölcsődék, általános iskolák és gimnáziumok részére. Terveik szerint a vadhús júniustól havonta kétszer szerepel az étlapon, elsősorban szarvasból és vaddisznóból készült ételek kerülnek majd a tányérra.
    
A fővárosi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola diákjai a sajtótájékoztatót követően tárkonyos szarvasragulevest és vadász módon elkészített szarvasragut kóstolhattak meg burgonyakrokettel.
 
Forrás és fotó: MTI - Illyés Tibor

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja