SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Stroke-prevenció: „Ideje cselekedni!”

Családinet [cikkei] - 2011-07-19
Az Európai Parlament tagjai, az élenjáró betegszervezetek, és az orvosi szaktekintélyek átfogó EU stratégia létrehozását szorgalmazzák a szív-érrendszeri betegségek - és mindenekelőtt az Európai Unióban a legfőbb halálokok közé tartozó stroke - visszaszorítására.
Stroke-prevenció: „Ideje cselekedni!”

Az egyes országok élenjáró betegszervezetei, orvosi és gazdasági szakértői nemrégiben beszámoltak az EU politikai döntéshozóinak a stroke megelőzését célzó kezdeményezéseikről, továbbá átfogó EU stratégia kialakítását szorgalmazták a szív-érrendszeri betegségek (CVD) és a stroke visszaszorítására – különös tekintettel a rizikófaktorokra, többek között a pitvarfibrillációra (PF). A munkaebéddel egybekötött vitán – amelynek házigazdái CECILIA WIKSTRÖM és ANTIGONI PAPADOPOULOU EP képviselők voltak – részt vett ISABEL DE LA MATA, JOHN DALLI EU biztos népegészségügyi kérdésekben illetékes tanácsadója is.
Európában jelenleg kb. 4,5 milliónyian szenvednek a stroke rizikófaktorai közé tartozó pitvarfibrillációban (PF), és ez a szám 2050-re várhatóan megkétszereződik. Ez a szívbetegség ötszörösére növeli a stroke kockázatát. A pitvarfibrillációban kialakuló stroke különösen súlyos lefolyású és rokkantsághoz vezet;  a betegek fele a stroke-ot követő egy éven belül elhalálozik.
Az Egészségügyi Világszervezet a nem fertőző betegségekről szóló csúcstalálkozójának  és „Az aktív időskor európai éve - 2012” közeledtével, az Európa szerte működő betegszervezetek és az EU döntéshozói összegyűltek, hogy megvitassák a stroke és legfőbb rizikófaktorai megelőzésének legfontosabb kihívásait és kezdeményezéseit.
ANTIGONI PAPADOPOULOU EP képviselő (S&D, Ciprus) megjegyezte: „Noha az Európai Bizottság jelenleg 25, szív-érrendszeri betegségekkel (CVD) kapcsolatos kutatási programot támogat 130 millió euróval , nincs egységes EU stratégia a CVD leküzdésére és a Tagállamok tevékenységének összehangolására sem dolgoztak ki terveket. Az Európai Parlament 2007-ben felszólította az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki stratégiát , ám ezidáig nem értek el kielégítő előrehaladást. Ideje cselekedni! Itt az idő, hogy valódi európai stratégia készüljön a szív-érrendszeri betegségek leküzdésére.”



„Az EU-ban működő betegszervezetek emberfeletti munkával igyekeznek ismertté tenni a stroke kockázati tényezőit. Ismerik a pitvarfibrilláló betegek valós problémáit és jól tudják, mennyire nélkülözhetetlen a prevenció”, tette hozzá CECILIA WIKSTRÖM (ALDE, Svédország) EP képviselő. „Ezt a remek munkát kell kiegészíteni az átfogó, az EU egészét felölelő stratégiával, mely milliók életét menthetné meg.”
A mai európai parlamenti ülésen meghallgatták az ALICE Italia Onlus, a Catalonian Stroke Union, a Belgian Stroke Council, a Stroke Alliance for Europe, a France AVC, a Fédération Nationale des Aphasiques de France, és a Stiftung Pflegebrücke betegszervezetek képviselőinek ajánlásait.
JAMES BEEBY, a Stroke Alliance for Europe képviselőjeként felidézte, hogy „…az előrejelzések szerint a stroke előfordulásának drámai növekedése várható Európa öregedő lakosságában. A következmények nem csak az egyes betegek életminőségét tehetik tönkre, hanem a családtagjaik, gondozóik és végső soron a társadalom egészének életminőségét is.”
Az eseményt a Boehringer Ingelheim támogatásával rendezték meg.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja