A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Itt van az ősz, indul a stressz szezon!

Családinet - 2008-09-03
Augusztus végén, mikor mindenki visszatér a nyaralásokból, újra teljes bedobással kell helytállnunk a munkában. Miközben próbáljuk újra felvenni a fonalat a munkahelyen, iskolában, talán nem is vesszük észre, de a hirtelen megszaporodott feladatok következtében fokozottan ki vagyunk téve a stressz káros hatásainak.
Itt van az ősz, indul a stressz szezon!

 Ha erre nem készítjük fel megfelelően a szervezetünket, könnyen kialakulhatnak úgynevezett pszichoszomatikus tünetek, leggyakrabban az emésztőrendszerünk egyensúlya borulhat fel a stressz miatt. Olyan kellemetlen tüneteknek jelentkezhetnek, mint például a haspuffadás, hasmenés, székrekedés, melyek a felborult bélflóra következtében keseríthetik meg napjainkat.
Szerencsére a helyzet nem olyan reménytelen, mint amilyennek elsőre tűnhet.
Néhány apró jó tanács betartásával sokkal könnyebben kezelhetjük a munkahelyi stresszt, így az nem megy a gyomrunkra. 

1. Reggelizz úgy, mint egy királynő!
Az egyik legfontosabb szabály, hogy a nagy rohanásban se feledkezzünk meg a reggeliről. A nap első étkezése nagyban meghatározza a napunk hátralevő részét. Ez adja meg ugyanis az „alaphangot”. Hétközben, ha nincs időnk hosszasan reggelizni, akkor is találjunk öt percet, és együnk meg egy probiotikus joghurtot. Hétvégén pedig próbáljunk meg nyugodtan, ráérősen reggelizni. Ha tehetjük, piknikezzünk a szabadban.

2. Add meg a módját!
Ez nemcsak a reggelire igaz. Dietetikus szakemberek szerint nem csak az elfogyasztott ételek minősége fontos, hanem az is, hogy milyen körülmények között eszünk.
Szánjunk fél órát az ebédünk elfogyasztására, meg fog térülni a kiesett idő. Ilyenkor szakadjunk el az asztalunktól, ne ebédeljünk a billentyűzetről!

3. Sokszor, keveset!
Mivel fontos, hogy naponta 5-ször étkezzünk, délután ismét fogyasszunk el egy probiotikus joghurtot, vagy friss gyümölcsöt! Ezt néhány perc alatt megtehetjük, mégis nagyon sokat segít abban, hogy az emésztésünk zavartalanul működjön. (stressz hatására az emésztés szünetel, így segítenünk kell abban, hogy újra meginduljon a folyamat, ha a stressz elvonult).
 
4. Nassolj egészségesen!
Kerüljük a munkahelyi nass csapdákat! Mindenkinek van legalább egy kollégája, akinél mindig akad egy-két édes falat. Lehetőleg mondjunk nemet a csábításra, helyette ragadjunk meg egy almát és éljük ki azon rágcsáló szenvedélyünket.

5. Vacsorázz könnyedén! 
Este már mindenképpen kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket! Inkább fogyasszunk salátát, probiotikus tejtermékeket, teljes kiőrlésű pékárut. Így a lidérces álmoknak is elejét vehetjük.

6. Igyál sokat!
Legjobb, ha mindig van az asztaliunkon egy nagy üveg szénsavmentes ásványvíz. Ha szem előtt van, többször jut eszünkbe, hogy igyunk. Lehetőleg napi másfél, két liter vizet fogyasszunk el. (nyári melegben akár 3 litert is ihatunk)

7. Lélegezz!
Néhány egyszerű test- és légző gyakorlattal megakadályozhatjuk, hogy a stressz átvegye a vezetést fölöttünk.
A stresszhormonok hatására a szervezetünk készültségi állapotba kerül, ilyenkor felgyorsul a szívverésünk, a légzésünk. Hunyjuk le a szemünket egy percre és, figyeljünk a légzésünkre. Vegyünk néhány nagy levegőt. Pár másodpercen beül automatikusan le fog lassulni a légzésünk, ezáltal megnyugszunk. Ezt a módszert akkor is alkalmazhatjuk, ha éppen egy előreláthatólag „stresszes” kellemetlen vita előtt állunk.

8. Mozogj!
Óránként álljunk fel a székünkből pár percre! Ilyenkor próbáljunk nem a megoldandó feladatokra gondolni. Igyunk egy csésze teát a kollégáinkkal, vagy sétáljunk egy kört a folyosón. Hogy a szemünkről se feledkezzünk meg, pislogjunk néhányat gyorsan egymás után, ez jótékonyan hat a kiszáradt, monitorra szegeződő szemeknek.

9. Pedálozz!
Kerekezzünk be a munkahelyünkre! Ha van rá lehetőségünk, szép időben menjünk biciklivel a munkahelyünkre. A mozgás nem csak kikapcsol, de az emésztésre is kedvező hatással van, hiszen masszírozza a hasi szerveinket.

10. Gyalogolj!
Hazafelé szálljunk le egy megállóval előbb a buszról, villamosról és sétáljunk haza! Napi fél óra séta már segíthet abban, hogy szervezetünk elsavasodása ellen tegyünk. Hétvégén pedig kiránduljunk a természetben.

Mik azok a probiotikumok?
A probiotikumok túlnyomó része tejsavbaktérium, általában a Lactobacillus, a Streptococcus és a Bifidobaktérium törzsek tagjai, amelyek jelentős számban túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást. Amennyiben nagy számban vannak jelen, aktivitásuk révén segíthetik az egészséges bélflóra kialakítását és egyensúlyának megőrzését, valamint javíthatják a természetes védekezőképességet. Egy tejtermék akkor nevezhető probiotikusnak, ha legalább 106/g koncentrációban tartalmaz élő probiotikus kultúrát a termék fogyaszthatósági ideje alatt.

A probiotikus tejtermékeknek többféle, a szervezetre nézve kedvező hatása lehet:
* Segíti kialakítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát
* Támogathatják az immunrendszert
* Rövidíthetik a hosszú tranzitidőt vagyis a béltartalom bélcsatornán való áthaladási idejét, ezáltal segíthetik a székrekedés kezelését 
* Enyhíthetik a hasmenés kellemetlen tüneteit
* Egyesek csökkenthetik a haspuffadást 
* Csökkenthetik az ún. rossz, azaz LDL koleszterin szintet
* A nyáron gyakran fellépő ún. „utazók hasmenése” megelőzésére is jól alkalmazhatók

Nagyon fontos, hogy napi rendszerességgel fogyasszunk probiotikus tejtermékeket, mert hatásukat csak hosszú távú alkalmazás esetén tudják kifejteni. Ügyeljünk arra, hogy olyan probiotikus tejtermékeket válasszunk, amelyek probiotikum tartalma és ezek kedvező hatása tudományosan igazolt.

10 hasznos tanács az egészséges emésztés megőrzésének érdekében.

1. Egyen gyakrabban kisebb mennyiséget, de az elfogyasztott étel energiatartalma ne legyen több! Étkezzen naponta lehetőleg ötször a 2-3 helyett!

2. Fogyasszon kellő mennyiségű rostot: egyen mind az öt étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes őrlésű lisztet tartalmazó, vagy hüvelyesekből készített ételt!

3. Egyen több halat: lehetőleg hetente három – ötször fogyasszon halat!

4. Fogyasszon kevesebb zsírt, zsírban és olajban sütött ételeket!

5. Egyen (minden nap) fermentált tejtermékeket, különösen olyan probiotikus termékeket, amelyek emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított!

6. Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válasszon, mint például csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg sovány marha-, sertés-, vagy bárányhúst!

7. Igyon több folyadékot, legalább 2 litert naponta, és fogyasszon kevesebb koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italt!

8. Étkezzen nyugodt körülmények között, és lassan, alaposan rágjon meg minden falatot! 9. Mozogjon rendszeresen, és lehetőleg mellőzze a dohányzást!

10. Törekedjen az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz!

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja