SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A meleg hatása a visszeres megbetegedésre

Családinet [cikkei] - 2008-06-23
Kellemes vízparti séta, egész napos városnézés, hosszú bevásárlások, hegyi túrák, számtalan örömteli nyári program. Egy-egy fárasztó nap végére azonban lábaink sokszor nehézzé, lomhává válnak, gyakran feszülő fájdalom jelentkezik. A fájdalom oka a vizenyő és a korábban már meglévő értágulatok fokozódása.

A meleg hatása a visszeres megbetegedésre

 

A hűvösebb időszakban hordott rugalmas pólyát, vagy gumiharisnyát gyakran levetjük, nem váltjuk fel vékonyabb szálú kompressziós harisnyával, cserébe viszont nem tornáztatjuk a lábunkat, hajlamosak vagyunk megfáradt lábainkat „lógatni”. Ez egyáltalán nem szerencsés az izompumpa funkció szempontjából, hiszen ennek nagyon is fontos szerepe van a vérnek a visszereken keresztül a szív felé való visszajuttatásában.

Mozgás, sportolás közben maga az izomszövet összehúzódása és elernyedése által okozott pumpamechanizmus biztosítja a vérnek a szív felé való visszajutását és ezáltal a visszerek „kiürülését”. Nagyon fontos, hogy mindig legyen olyan tényező, ami a visszerek munkáját segíti. Ha lehetőségünk van mozgásra, sportra, akkor tegyük azt, fussunk, kerékpározzunk, ússzunk, vagy akár csak sétáljunk, stb. Minden olyan mozgás, ami a lábizmokat munkára készteti, jótékony hatású ilyenkor. Ezek közben nem kell feltétlenül gumiharisnyát vagy rugalmas pólyát viselni.

Tartósabb időn át történő ülés, állás esetén mindenképpen segítsük a visszerek kiürülését kompressziós harisnyával, vagy rugalmas pólyával. Ezáltal ezek az erek nem tágulnak jobban ki és belőlük a vér könnyebben áramolhat a szív felé. Aki tartósan álló vagy ülő munkát végez, annak különösen fontos ennek betartása. Ha lehetőség van rá ne lógjon a lábunk, hanem tegyük fel, hiszen a gravitációs erő is a visszerek ellen dolgozik, azok munkáját nehezíti.

A nyár a „nagy kikapcsolódások”, nagy utazások ideje. Gyakran messzi tájakra utazunk hosszú buszos, autós, vagy repülőúttal. Ha nincs még visszérbetegségünk, akkor is fontos, hogy időnként felálljunk, megmozgassuk a lábizmainkat tornával, guggolásokkal, sétával.

Amennyiben lehetséges, tegyük fel a lábunkat lábtartóra. Ha valaki már korábban alsó végtagi mélyvénás trombózison esett át a hosszú út előtt érdemes a házi orvossal megbeszélni, egyeztetni, hogy napi egyszer trombózis elleni bőr alá adandó injekciót is kapjon. Igaz ez azokra a betegekre is akik még nem estek vénás trombózison, de előrehaladott visszérbetegségük van.

Ezekben az esetekben a gumiharisnya vagy rugalmas pólya viselése és természetesen az időnkénti mozgás, a lábizmok tornáztatása feltétlenül indokolt.


Dr. Antal Szilvia
Prima Medica Érközpont
1015 Budapest, Ostrom u. 16
www.primamedica.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja