A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanulható nevelés

Családinet - 2006-02-21
A női egyenjogúságnak és társadalmi szerepük megerősödésének köszönhetően ma már sok családban az anyák hordják a nadrágot. Pedig a gyerekek neveléséhez az apára is nagy szükség van...
Tanulható nevelés

Fontos, hogy a gyerekben erős apakép alakuljon ki. Minden kisfiú olyan férfihoz szeretne hasonlítani, aki tudja, mit akar, és nem befolyásolható. Már az iskoláskor előtt meg kell kezdeni a gyerek személyiségének építgetését. Jó, ha elkerüljük a "feleségül veszem a mamát" vagy a "gyerekeket szeretnék a papától" típusú játékokat.

Az apáról kialakult torz kép ugyanis később megbosszulhatja magát: felnőtt korban szexuális zavarokhoz és viselkedési problémákhoz vezethet.

Sok család éppen a szereptévesztések miatt esik szét. A túl határozottan viselkedő  feleség, vagy a nem elég erélyes fellépésű férj feszültségek forrása lehet a kapcsolatban. A helyes viselkedésformákat játékosan is átadhatjuk csemetéinknek.

Határozottság

Ha nem fogják elég kemény kézzel, a gyerek a tekintély hiányára végletesen reagálhat. Vannak olyan kisfiúk, kislányok, akik mindenféle ostobaságokat elkövetnek, csak hogy felhívják magukra a figyelmet, és hogy apjuk beavatkozzék. Sajnos, nem minden szülő veszi észre idejében ezeket a jelzéseket. Jobb esetben csak egy hisztis csemete az eredmény, rosszabb esetben szélsőséges, maradandó viselkedésformák alakulnak ki.

Az anya soha nem helyettesítheti az apát. El kell fogadnia, hogy kisebb a tekintélye, de azért törekednie kell bizonyos egyensúlyra. Az apa feladata, hogy "letörje" a lázadó kölykök szarvát. A gyereknek tisztában kell lennie a családban uralkodó erőviszonyokkal, és azzal, hogy kinek mi a szerepe.

A legjobb éreztetni vele, hogy a döntéseket a szülők mindig ketten hozzák meg: "apáddal úgy döntöttünk..."

Játékok

Vannak bizonyos fiús játékok, amikhez apára van szükség. A foci, a fáramászás, a fogócska vagy a birkózás mind-mind vele a legszórakoztatóbb. Ha az apa partner ezekben a mókákban, méginkább megerősíti a tekintélyét. Játék közben az igazságosságra, a becsületességre és a tisztességre is taníthatjuk a kicsiket.

www.nana.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja