A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Külön szoba, külön ágy, együttalvás: hol aludjon a baba?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-19
Külön szobában vagy a szülői hálóban? Külön ágyban vagy a nagyágyon? Kötődési problémái lesznek, ha van saját szobája? Elkényeztetjük, ha magunk közé vesszük? Mi az a babaöböl? Megannyi kérdés a fiatal szülők fejében, és mindenki mást felel rájuk.
Külön szoba, külön ágy, együttalvás: hol aludjon a baba?


Külön szobában, kiságyban

A legtöbb család, ha a körülményei engedik, általában úgy indul, hogy külön babaszobát rendez be az újszülöttnek. Ennek megvannak a maga előnyei: a baba nyugodtan alhat, nem zavarja a szülők jövés-menése, később nem kell a külön szobába szoktatással bajlódni, és egyes vizsgálatok szerint így a csecsemők az éjszakát is hamarabb alusszák végig.

Hátránya, hogy az anyának minden éjszakai felsírásnál ki kell kelnie az ágyából, ami nagyon fárasztó. Gyakran előfordul, hogy mire a kimerült anya egyáltalán meghallja a másik szobából a kisbaba sírását, a pici már annyira belelovalta magát, hogy sokkal nehezebb megnyugtatni. Sok szakértő azon a véleményen is van, hogy a csecsemő elszeparálása természetellenes, ezért nem meglepő, hogy sok kisbaba azonnal felsír, ahogy anyja elhagyja a szobáját, akkor is, ha látszólag már békésen aludt.

Ha e megoldás mellett döntünk, akkor is érdemes egy heverőt vagy egy matracot beállítani a babaszobába, ahol szükség esetén az anya vagy az apa ledőlhet, foghatja a gyerek kezét, amíg el nem alszik.

A külön szoba egy speciális esete, amikor a csecsemő a testvérével kerül össze. Sokan félnek az újszülöttet a 2-3 évessel együtt altatni, mert attól tartanak, hogy felébresztik egymást a gyerekek. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez legfeljebb az első néhány alkalommal fordul elő, utána megszokják egymást, és akkor is képesek zavartalanul aludni, ha a testvérük fennhangon sír.


A szülőkkel egy hálószobában, kiságyban

A szakértők többsége azt javasolja, hogy legalább az első néhány hétben/hónapban aludjon a csecsemő egy hálószobában a szülőkkel. Így könnyű a megnyugtatása, hiszen a szülő a nyugtalanság első jeleire átnyúlhat a babához, megsimogathatja. A legújabb kutatási eredmények szerint a bölcsőhalál azoknál a gyerekeknél fordul elő legritkábban, akik a szüleikkel egy légtérben, de külön ágyban alszanak.

Ha még közelebb szeretnénk tudni magunkhoz a gyermeküket, leszerelhetjük a kiságy egyik oldalsó rácsát, és odahúzhatjuk a mi fekhelyünkhöz. Így szinte együtt alhatunk a babával annak minden biztonsági kockázata – fulladás, ágyról való leesés – nélkül. Vannak már kiságyak, amelyeket eleve ilyen kialakítással árulnak, ezek neve babaöböl.


Bölcsőben

A bölcső – amelyet szinte minden alkalommal a szülői hálóban szoktak elhelyezni – kevés helyet foglal, ringó mozgása megnyugtatja a kisbabát. Elég szűk ahhoz, hogy a kicsi ne vesszen el benne úgy, mint a kiságyban, így nagyobb biztonságban érzi magát. Bár sokszor az anya ringatja, a csecsemő, ahogy fészkelődik, önmaga is tudja mozgatni.

A bölcső legnagyobb hátránya, hogy hamar kinövi a gyermek. A legtöbb típus legfeljebb 4-5 hónapos korig használható, de még a legnagyobb is balesetveszélyes lesz onnantól, hogy a baba képes felállni.


A szülőkkel egy ágyban

A legnagyobb indulatokat kiváltó változat. Hívei szerint az egyetlen természetes megoldás, hiszen egyetlen hagyományos kultúrában sem szokás a csecsemőt elválasztani az anyjától. Ellenzői viszont azt mondják, hogy ha a baba a szülők közé kerül, onnantól búcsút lehet mondani a szexuális életnek, kóros függést alakít ki az anya és a gyerek között, és később nagyon nehéz lesz saját ágyba szoktatni a kicsit.

A bölcsőhalál tekintetében is megoszlanak az álláspontok: egyes vizsgálatok szerint gyakoribb a szüleikkel együtt alvó babák körében, mások szerint ilyenkor soha nem fordul elő. Az ellentmondást valószínűleg az a félreértés okozza, hogy nem mindenki ugyanazt érti bölcsőhalál alatt. A szüleikkel egy ágyban alvó gyerekek valóban gyakrabban lesznek baleset áldozatai, ha rájuk fekszenek, leesnek az ágyról vagy megfulladnak a párnákban. Azonban a SIDS, vagyis az az eset, amikor a csecsemő minden ok nélkül egyszer csak nem vesz többé levegőt, tényleg szinte példátlan az együtt alvó kultúrákban.

Bármi legyen is a kezdeti elképzelés, a gyakorlatban nagyon ritka az olyan család, ahol akár alkalmanként, akár hosszabb-rövidebb ideig rendszeresen ne aludnának együtt a szülők a gyerekekkel. Ezért az alábbi biztonsági szabályokat mindenképpen tartsátok észben, mielőtt magatok közé veszitek a kicsit:

  • Ne legyenek az ágyban plüssállatok, se súlyos párnák és paplanok, amelyekben megfulladhat a baba
  • Ne aludjon az ágy szélén, csak akkor, ha matracon alszotok, tehát nem lesz baja, ha legurul
  • Ha bármelyiktőtök alkoholt vagy kábítószert fogyasztott, ne vegyétek magatok mellé a csecsemőt
  • Dohányos szülő ne aludjon a babával
  • Ne aludjatok olyan kanapén, amelynek az ülő része és a támlája közé szorulhat a baba
  • 1 évesnél fiatalabb baba ne aludjon a nagyobb testvérével egy ágyban

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: darkside-550/ pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja