SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Külön szoba, külön ágy, együttalvás: hol aludjon a baba?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-19
Külön szobában vagy a szülői hálóban? Külön ágyban vagy a nagyágyon? Kötődési problémái lesznek, ha van saját szobája? Elkényeztetjük, ha magunk közé vesszük? Mi az a babaöböl? Megannyi kérdés a fiatal szülők fejében, és mindenki mást felel rájuk.
Külön szoba, külön ágy, együttalvás: hol aludjon a baba?


Külön szobában, kiságyban

A legtöbb család, ha a körülményei engedik, általában úgy indul, hogy külön babaszobát rendez be az újszülöttnek. Ennek megvannak a maga előnyei: a baba nyugodtan alhat, nem zavarja a szülők jövés-menése, később nem kell a külön szobába szoktatással bajlódni, és egyes vizsgálatok szerint így a csecsemők az éjszakát is hamarabb alusszák végig.

Hátránya, hogy az anyának minden éjszakai felsírásnál ki kell kelnie az ágyából, ami nagyon fárasztó. Gyakran előfordul, hogy mire a kimerült anya egyáltalán meghallja a másik szobából a kisbaba sírását, a pici már annyira belelovalta magát, hogy sokkal nehezebb megnyugtatni. Sok szakértő azon a véleményen is van, hogy a csecsemő elszeparálása természetellenes, ezért nem meglepő, hogy sok kisbaba azonnal felsír, ahogy anyja elhagyja a szobáját, akkor is, ha látszólag már békésen aludt.

Ha e megoldás mellett döntünk, akkor is érdemes egy heverőt vagy egy matracot beállítani a babaszobába, ahol szükség esetén az anya vagy az apa ledőlhet, foghatja a gyerek kezét, amíg el nem alszik.

A külön szoba egy speciális esete, amikor a csecsemő a testvérével kerül össze. Sokan félnek az újszülöttet a 2-3 évessel együtt altatni, mert attól tartanak, hogy felébresztik egymást a gyerekek. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez legfeljebb az első néhány alkalommal fordul elő, utána megszokják egymást, és akkor is képesek zavartalanul aludni, ha a testvérük fennhangon sír.


A szülőkkel egy hálószobában, kiságyban

A szakértők többsége azt javasolja, hogy legalább az első néhány hétben/hónapban aludjon a csecsemő egy hálószobában a szülőkkel. Így könnyű a megnyugtatása, hiszen a szülő a nyugtalanság első jeleire átnyúlhat a babához, megsimogathatja. A legújabb kutatási eredmények szerint a bölcsőhalál azoknál a gyerekeknél fordul elő legritkábban, akik a szüleikkel egy légtérben, de külön ágyban alszanak.

Ha még közelebb szeretnénk tudni magunkhoz a gyermeküket, leszerelhetjük a kiságy egyik oldalsó rácsát, és odahúzhatjuk a mi fekhelyünkhöz. Így szinte együtt alhatunk a babával annak minden biztonsági kockázata – fulladás, ágyról való leesés – nélkül. Vannak már kiságyak, amelyeket eleve ilyen kialakítással árulnak, ezek neve babaöböl.


Bölcsőben

A bölcső – amelyet szinte minden alkalommal a szülői hálóban szoktak elhelyezni – kevés helyet foglal, ringó mozgása megnyugtatja a kisbabát. Elég szűk ahhoz, hogy a kicsi ne vesszen el benne úgy, mint a kiságyban, így nagyobb biztonságban érzi magát. Bár sokszor az anya ringatja, a csecsemő, ahogy fészkelődik, önmaga is tudja mozgatni.

A bölcső legnagyobb hátránya, hogy hamar kinövi a gyermek. A legtöbb típus legfeljebb 4-5 hónapos korig használható, de még a legnagyobb is balesetveszélyes lesz onnantól, hogy a baba képes felállni.


A szülőkkel egy ágyban

A legnagyobb indulatokat kiváltó változat. Hívei szerint az egyetlen természetes megoldás, hiszen egyetlen hagyományos kultúrában sem szokás a csecsemőt elválasztani az anyjától. Ellenzői viszont azt mondják, hogy ha a baba a szülők közé kerül, onnantól búcsút lehet mondani a szexuális életnek, kóros függést alakít ki az anya és a gyerek között, és később nagyon nehéz lesz saját ágyba szoktatni a kicsit.

A bölcsőhalál tekintetében is megoszlanak az álláspontok: egyes vizsgálatok szerint gyakoribb a szüleikkel együtt alvó babák körében, mások szerint ilyenkor soha nem fordul elő. Az ellentmondást valószínűleg az a félreértés okozza, hogy nem mindenki ugyanazt érti bölcsőhalál alatt. A szüleikkel egy ágyban alvó gyerekek valóban gyakrabban lesznek baleset áldozatai, ha rájuk fekszenek, leesnek az ágyról vagy megfulladnak a párnákban. Azonban a SIDS, vagyis az az eset, amikor a csecsemő minden ok nélkül egyszer csak nem vesz többé levegőt, tényleg szinte példátlan az együtt alvó kultúrákban.

Bármi legyen is a kezdeti elképzelés, a gyakorlatban nagyon ritka az olyan család, ahol akár alkalmanként, akár hosszabb-rövidebb ideig rendszeresen ne aludnának együtt a szülők a gyerekekkel. Ezért az alábbi biztonsági szabályokat mindenképpen tartsátok észben, mielőtt magatok közé veszitek a kicsit:

  • Ne legyenek az ágyban plüssállatok, se súlyos párnák és paplanok, amelyekben megfulladhat a baba
  • Ne aludjon az ágy szélén, csak akkor, ha matracon alszotok, tehát nem lesz baja, ha legurul
  • Ha bármelyiktőtök alkoholt vagy kábítószert fogyasztott, ne vegyétek magatok mellé a csecsemőt
  • Dohányos szülő ne aludjon a babával
  • Ne aludjatok olyan kanapén, amelynek az ülő része és a támlája közé szorulhat a baba
  • 1 évesnél fiatalabb baba ne aludjon a nagyobb testvérével egy ágyban

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: darkside-550/ pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja