A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fényvédelem szabályai babáknál és gyermekkorban

Családinet - 2018-04-10
Napjainkban egyre többet lehet hallani a fényvédelem fontosságáról, ami a gyerekekre fokozottan érvényes, hiszen a vékonyabb bőrük és fejletlen védekezőképességük miatt ők még érzékenyebbek a napfény káros hatásaival szemben.
A fényvédelem szabályai babáknál és gyermekkorban

Miért olyan fontos a fényvédelem? Mik ezek a káros hatások?

A napfény pozitív hatásai mellett (megfelelő hőmérsékletet biztosít a Földön, szükséges a növények fotoszintéziséhez és a bőrünk D-vitamin előállításához, stb) számos károsító hatással is rendelkezik.

Rövidtávú negatív hatása

 • a túlzott napozás utáni bőrpír (napégés),
 • az azonnali és pár nappal később jelentkező fokozott pigmentáció (barnulás),
 • a bőr átmeneti megvastagodása,
 • valamint az UV sugárzás az immunrendszerben is változást okoz.

Hosszú távon amellett, hogy az UV sugárzás gyorsítja a bőr öregedését, illetve ráncosodást okoz, sejtkárosító hatása révén növeli a bőrrák kialakulásának esélyét! Hozzájárulhat bizonyos bőrbetegségek megjelenéséhez vagy állapotuk romlásához is. Emellett egyes növények, gyógyszerek, és helyi készítmények fény jelenlétében okoznak bőrtüneteket.
 

Hogyan védjük gyermekünket ezektől a káros hatásoktól?
 

6 hónapos kor alatt


Ebben az életkorban a bőr, haj és szem kevés melanint (festékanyagot) tartalmaz, ami a későbbiekben bizonyos szintű védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Emiatt a csecsemők bőre különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira.

Az első 6 hónap alatt mindenképpen kerülni kell a napot és lehetőleg a fényvédők használatát is. Ilyenkor a vékonyabb bőr miatt fokozott a bőrre kerülő anyagok felszívódása, azonban a szervezetbe kerülő anyagok, gyógyszerek lebontó/feldolgozó képessége még fejletlen. Ezért lehetőleg a karokat és lábakat is eltakaró, sűrű szövésű, világos színű ruhával, a babakocsin és autóban fényvédő napellenzőkkel, arcot, fület, nyakat eltakaró karimás kalappal kell védeni a csecsemőt a napfénytől.
Ha nem megoldható fizikai módszerekkel a fényvédelem, akkor 6 hónapos kor alatt is fényvédő krémet kell használni (mivel nincsenek a fényvédők káros hatásait igazoló tanulmányok, egyesek megkérdőjelezik, hogy bármilyen hatásuk lenne a csecsemőkre. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ha más módszerrel nem lehet védeni őket, akkor mindenképpen fényvédőt kell alkalmazni!).

Olvasd el ezt is! Napon a babával, kisgyermekkel - ezekre figyelj nagy melegben


6 hónap és 1 év között

Ebben az életkorban már biztonsággal alkalmazhatóak a fényvédő krémek, sprayk.

 • Olyan fényvédőt kell választani, ami vízálló, minimum SPF 30-as faktorral rendelkezik, valamint UVA és UVB ellen is véd. 
 • A fényvédőt már 20-30 perccel azelőtt alkalmazni kell, hogy nap éri a csecsemőt, ugyanis ennyi idő szükséges a megfelelő hatás kialakulásához. Ezek után ha víz éri vagy fokozottan izzad, azonnal, ezek hiányában 2 óránként javasolt a csecsemőt újra bekenni.
 • Az alkalmazott fényvédő lehetőleg döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazzon, mert ezek a bőrön védőréteget képezve verik vissza a káros sugarakat (nem szívódnak fel a bőrbe).
 • Érdemes arra is figyelni, hogy illatanyagokat és egyéb allergizáló összetevőket ne tartalmazzon a készítmény.
 • Ha fényvédő sprayt választunk, először a saját kezünkbe juttassuk azt és onnan vigyük fel a gyermek arcára, így az nem kerül a szemébe.
 • Természetesen az ő esetükben még a felnőtteknél is fontosabb a délelőtt 10 és délután 16 óra közötti időszakban a napfény kerülése!


1 éves kor után

1 éves kor után ugyanaz vonatkozik a gyermekekre, mint a fél évnél idősebbekre. Érdemes őket hamar naponta bekenni, hogy kialakuljon bennük a napfény elleni védekező szokás. Emellett továbbra is fontos a világos, minél több bőrfelületet takaró öltözet, karimás kalap és napszemüveg használata! Ne felejtsük el a lábfejet és a fület sem!
12 év alatt nem ajánlott az alkohol tartalmú krémek, gélek, sprayk, folyadékok használata.
 

Mit jelent a javasolt SPF 30?

Az SPF (Sun Protecting Factor) érték a fényvédő faktorszáma, ami a fényvédő UVB (290-320 nm) sugarak elleni védőképességét jellemzi. Fontos megjegyezni, hogy az SPF 30 nem nyújt az SPF 15-ös krémhez képest kétszeres védelmet, hiszen az SPF 15 az UVB sugarak több, mint 93%-át, az SPF 30 az UVB sugarak körülbelül 97%-át szűri ki. A tévedések elkerülése miatt a maximális faktorszám az SPF 50 (ez az UVB sugárzás kb 98%-t szűri ki).
Azt azért érdemes észben tartani, hogy ez az érték akkor igaz a fényvédőre, ha a laboratóriumi körülményeknek megfelelő vastagságban (2mg/cm2) alkalmazzuk. A valóságban egy átlagos ember csak 0,5-1mg/cm2 vastagon keni be magát, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságot.
 

Miért kell olyan fényvédőt választani, ami az UVA (320-400 nm) sugárzás ellen is véd?

A napfény károsító része, az Ultraibolya-spektrum (200-400 nm) 3 része közül a védő ózonréteg az UVC sugárzást teljesen, az UVB sugárzást részben kiszűri. Az UVA azonban szűretlenül jut a Földre, ráadásul az ablaküvegen is áthatol! Ez a sugártartomány az UVB-hez képest mélyebbre jut a bőrben, és jelentősen hozzájárul a bőröregedés gyorsításához, valamint emeli a bőrrák kialakulásának esélyét is.
 

Mit tehetünk még a napfény okozta károsodás elkerülése érdekében?

Érdemes követni az UV indexet, és az aktuális érték alapján javasolt utasításoknak megfelelően cselekedni. Az UV index a bőrre ható UV-dózis fizikai mennyiségét mutatja meg, Magyarországon egy 0-10-ig terjedő skálán. Minél magasabb az értéke, annál nagyobb a valószínűsége, hogy - hatékony védelem nélkül - az UV sugárzás károsodást vált ki a bőrben vagy szemben. Magas értékek esetén mindenképpen kerülni kell a napfényt.
 

Az állandó fényvédelem mellett nem fog D-vitamin hiány kialakulni a gyermekeknél?

Sokan azért nem alkalmazzák megfelelő rendszerességgel a fényvédőket, mert attól tartanak, hogy a káros hatások mellett a napfény pozitív hatásai sem érvényesülnek: szervezetük nem termel elegendő D-vitamint. Ez téves gondolkodás, hiszen kevés napfény, együtt a kezdeti időszakban szájon át történő pótlással, a későbbi időszakban pedig a megfelelő étkezéssel elegendő D-vitaminhoz juttatja a szervezetet.
 

A gyermekek fényvédelmére vonatkozó javaslatok:

Soha ne égjen le! A bőr nem "felejt", az embert ért sugárterhelés az élet során összeadódik.

Ne napozzon! Mindig használjon fényvédő krémet!

 • 20-30 perccel azelőtt, hogy kimenne a szabadba
 • UVA, UVB ellen is védjen
 • lehetőleg vízálló, legalább SPF 30-as legyen
 • úszás vagy izzadás után azonnal, egyébként 2 óránként újra alkalmazni kell
 • gyermekeknek döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazó, hypoallergén készítmény javasolt

Viseljen védő öltözetet!

 • sűrű szövésű, világos, hosszú ujjú ruhát
 • széles karimájú kalapot
 • UV szűrős napszemüveget

Keresse az árnyékot!

 • Amikor csak lehet, legyen árnyékban!
 • 10-16 óra között mindenképpen
 • 1 év alatti csecsemők soha ne legyenek napon!

Víz, hó és homok mellett fokozott óvatosság szükséges!

Ezek ugyanis visszaverik napsugarakat és megnövelik a sugárzás erősségét.


Kövesse az aktuális UV indexet!

Vigyen be megfelelő mennyiségű D-vitamint a szervezetébe!


Dr. Veres Klára

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Indexkép: pxhere

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja