A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan fejleszd babád kreativitását?

Teszáry Nikolett - 2016-09-26
Hogy lehet fejleszteni egy kisbaba kreativitását? Biztosan nem a méregdrága babajátékokkal, és nem is a mobil applikációkat gyártó cégek termékeivel. Gyerekek milliárdjai éltek előttünk a világban, akik a modern eszközök nélkül is tudtak fejlődni. Minden eszköz a birtokukban van, amikor megszületnek: a természetes ösztöneik és te. Így használd őket!
Hogyan fejleszd babád kreativitását?

Mona Delahooke, gyakorló gyermekpszichológus szerint a gyerek környezetében a szülők a legfontosabbak és semmi sem fejleszti őket jobban, mint a szüleikkel eltöltött, minőségi játékidő. A kisbabák kreatív foglalkoztatása hozzájárul ahhoz, hogy később az agyi és idegrendszeri fejlődés előrehaladtával könnyebben tudjanak tanulni. Mivel ez a folyamat már újszülöttkorban elkezdődik, a minket körülvevő világ tanulmányozásával, a babák érzékeinek ingerlésével sokat segíthetünk.

Íme, 7 egyszerű tipp a kreativitás megalapozásához!
 

1. Kövesd a gyermeked

Úgy játssz, ahogy ő szeretné. Amikor mutatsz neki valamit, kacagással, gügyögéssel jelzi számodra, hogy tetszik neki a játék. Ha pedig valami elnyerte a tetszését, érdemes megismételni, míg ő nem unja meg. Ami szórakoztatja őket, azzal már majdnem belépnek a kreativitás és a tanulás kapuján. Persze jóból is megárt a sok, ha elfordul, ráncolja a homlokát, fintorog, sír, valószínűleg elfáradt, ilyenkor engedd pihenni.
Mit játssz egy hónapos babáddal? - olvasd el cikksorozatunkat szuper játékötletekkel, hónapokra bontva!


2. Mozgás

Kisgyermekkorban minden mozgáshoz kötött, az alapvető mozgásformák segítik az idegrendszert az újabb és újabb lépcsők kiépítésében. A sok mozgás, pörgés, forgás elősegíti az idegrendszeri fejlődést, s ezáltal a tanulékonyságot, kreativitást is erősíti. A rugós és bölcsőhinták nagyon jó partnereid lesznek ebben, illetve a babaúszás egy kifejezetten jó módja a baba fejlesztésének. Már három-négy hónapos kortól elkezdhetitek, s így együtt, a picurnak „ismerős” környezetben alapozhatjátok meg a fejlődést, de kipróbálhatjátok akár a baba-mama tornát is.
Olvasd el a baba mozgásfejlődésének mérföldköveiről szóló sorozatunkat!
 

3. Kontrasztos babaszoba

Egy kisbaba még nem érzékeli a pasztell színeket, a színlátás 4-6 hónapos korban fejlődik ki. Legyenek olyan tárgyak a közelében, amiknek a színei kontrasztosak: meglátod, az erős, sötét és a világos színeket váltakoztató minták magukra vonják a picur figyelmét – épp ezen alapszik a kontrasztkártyák fejlesztő hatása is. A kutatások szerint a fekete-fehér színeket észleli és választja szét először egy újszülött. Ezért ha sakktáblát, fekete-fehér képeket mutatsz neki, esetleg kiteszed a falra, vagy hasonló kontrasztos színű játékokat lógatsz fel a kiságya fölé, bábozol velük, sokat teszel a látása és a kreativitása fejlesztéséért egyaránt. A tapintás már a méhen belül kifejlődő érzékünk, ezért a finom, selymes, bársonyos tapintású anyagok használata is serkenti a baba fejlődését.
 

4. Grimaszok

A kisbabák igen korán felismerik az emberi arc részleteit - néhány hónapos korában már mosolyog, ha meglát téged. Érdemes pofákat vágni neki, illetve az ő arckifejezéseit, grimaszait túlozva visszatükrözni. Delahooke szerint a csecsemő legjobb játéka az emberi arc. A megfelelő távolságra ügyelj, egy kisbaba látótávolsága körülbelül 20-30 centi. Se túl közel, se túl messze ne légy tőle.


5. Babamasszázs

Egyes kultúrákban nagyon régóta alkalmazzák a babamasszázst, napjainkban pedig már tudományos tények is rendelkezésünkre állnak, melyek alátámasztják hasznosságát. Előnyeinek se szeri, se száma. A babamasszázs jó hatással van a testre, hiszen serkenti a vérkeringést, ezáltal a szívműködést és a légzést is fokozza, így az agy több oxigént kap. Az izomrendszerre is jótékonyan hat, segíti a fejlődésben. A dögönyözés a léleknek is jó – mindkettőtöknek –, hisz erősíti köztetek a kapcsolatot. Azok a babák intelligensebbek lesznek felnőve, akik sok simogatásban, dédelgetésben részesülnek. Könnyen megtanulható technika, hiszen rengeteg könyv és cikk elérhető a témáról.
Töltsd le ingyenes e-könyvünket a babafürdetésről, fogápolásról és babamasszázsról!
 

6. Zene

A baba fejlődéséhez nagyon fontos a zene, a ritmikusság. Akkor is énekelj neki, ha repedtfazék hangod van. Egyrészt azért, mert lehet, hogy ezt csak te gondolod így, másrészt pedig a baba számára a legszebb zene a te hangod. Sok baba szereti a klasszikus zenét, de próbálkozhatsz mással is, néha egészen érdekes dolgok tetszenek meg nekik. Már az egészen kicsik is odafordulnak a nekik tetsző zajok, hangok irányába. Ha ezt tapasztalod, tetszik neki a zene. Ha elfordul, sír, a kis teste megfeszül, akkor nem a megfelelő muzsikával próbálkozol. A zene a későbbiekben is fejleszti az agyműködést, többek között a nyelvi és az olvasási készséget is. Fejleszti a gyerekek mentális képességeit, gyógyír lehet a diszlexiára is. Amikor Kodály Zoltánt kérdezték arról, hogy szerinte mikor kell elkezdeni a gyermekek zenei nevelését, azt a választ adta, hogy születése előtt kilenc hónappal lenne az igazi. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a zenei fejlesztés koraszülöttek esetében is nagyon hatásos.
 

7. Játékidő

Legyen a napirendetekben olyan idő, amikor játszotok. Amikor csak az övé vagy, csak vele foglalkozol, és nem csinálsz mást. A legnagyobb ajándék, amit a gyermekednek adhatsz, az az idő, amit vele töltesz. Olyan idő legyen ez, amikor éber és érdeklődő hangulatban van a baba, készen áll a felfedezésre. Vegyél elő különböző anyagú, különböző színű, mindenféle hangot adó tárgyat, és tedd közéjük a kisbabád. Figyeld ki, hogy melyiket választja, s azzal játsszatok. Ha az ő kívánságát és természetes érdeklődését követed a játékban, meglátod, kreativitása szárnyalni fog a későbbiekben.

Ahogy mindenben, itt is tartsd szem előtt, hogy a kevesebb néha több. Amikor azt mondjuk néhány tárgy, mindössze két-három darabra gondolunk, és ugyanennyi grimaszra, legalábbis egyszerre. Ne terheld túl a baba idegrendszerét, hiszen épp ezért nem javasoltak a modern, pörgő-forgó, színes, csillogó-villogó játékok. Hallgass az ösztöneidre, figyeld a kicsi jelzéseit, hogy igazán boldog, szórakoztató és fejlesztő időt töltsetek együtt.

Fotó: John Wright/flickr

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja