SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ülés - A mozgásfejlődés mérföldkövei 6. rész

Kulcsár-Domján Rita - szabadságon [cikkei] - 2015-12-03
Konduktorként már a főiskola (Pető Főiskola) első évében megtanultuk, mikor, milyen fontos mozgáselemeket tanul meg, sajátít el és gyakorol a gyermek. Ez a váz. Az alap. Amelyhez hasonlítunk, amelyre építünk. Most egy nagyon fontos mérföldkőről, az ülésről szól a cikk.
Ülés - A mozgásfejlődés mérföldkövei 6. rész

Ülés

Az ülés lehetőségével egy új perspektívából láthatjuk a Világot.

Mikortól?

4-9 hónap között, bármikor, amikor az agy és vázizomzat kész megtartani a testsúlyt ebben a pozícióban is. (Azaz, nem támaszkodik a kezeire, nem dől előre, a lábai közé!) Fontos tehát, hogy ne erőltessünk semmit! Az egészséges és biztonságos üléshez szükség van a jól fejlett, erős törzsizmokra (hogy védjék, óvják a gerincoszlopot a terhelés közben), az egyensúlyra, és a fej középen tartására.

Hogyan segíthetjük?

Nem győzöm magam ismételni, hogy minden mozgás alapja a hason töltött idő. A nyak-, váll-, karizmok után, a hát- és hasizmok következnek.

Fokozatosan, minden nap, mikor ébren van a kicsi, a földön állandó felügyelet mellett (szobában tartózkodás, látómezőnkben legyen a legkisebb) gyakoroljátok a hason fekvést és az onnan kezdődő mozgásokat.

Ha már biztosan tudja tartani fejét, ültetheted babafotelba, hordozóba (tehát a háta mindig alátámasztva, amíg nem tudja az egyenes hátat megtartani addig c vonalban), de ne vidd túlzásba, hisz így csak lustává teszed a mozgásra. Nem ő éri el a kívánt testhelyzetet, hanem készen kapja azt, általad.

Ha előre dől és karjaira, kezeire támaszkodik, még nem elég erős a törzsizma ahhoz, hogy megtartsa magát. Ezt a pózt se erőltesd, mert így a gerincoszlopra terhelődik minden súly, a kicsi testre ható erő, ami később hátproblémákhoz vezethet.

Tipp:

  1. Hason fekszik a baba. Rakjunk köré játékot, zenélő tárgyat, hogy emelje fejét, felsőtestét, kis kezeire támaszkodjon, forduljon (nem forog, hason fordul) a vágyott tárgy irányába.
  2. Hason fekszik a baba. Rakjunk elé tükröt (nagyobb félét, mindig felügyelettel), hogy észrevegye a kishavert benne, nézegesse magát, vagy a „tükörvilág” tárgyait.


A felülésről

A felülés (a hasizmok használatával) már korán felkelti a babák érdeklődését, próbálgatják is, de ilyenképp csak jóval később ülnek fel (1 éves kor után). Általában oldalfekvésből tolják fel inkább magukat, vagy a térdelő támaszból (kutyapózból), visszahuppannak a popsijukra.

Tipp:

  1. Háton fekszik a baba. Bokafogással hintáztatás jobbra, balra, (Hinta palinta… dalra) a végén ülésbe felhúzás egyik oldalon keresztül, üldögélés segítséggel, majd visszafekvés. A másik oldalon keresztül is ültessük fel!
  2. Ölbéli játékok: háta a mi testünknek támaszkodik, így lekerül a gerincoszlopról a teher. Pl: a lábainkat felhúzzuk, s annak támasztjuk a kicsi hátát, így látjuk is egymást!  (Régebbi cikkemben én is összegyűjtöttem néhány mondókát, dalt, álljon itt is néhány példa.)

Tapsoltató:

Két kis kakas összeveszett,
azt sem tudta mit evett.
tücsköt, bogarat,
mindenféle madarat.
Hess, hess, hess (a levegőben csapkodunk kezeinkkel)!

Itt a kezed, bal és jobb (felemeljük, felemeltetjük a gyermek bal és jobb kezét), most kell vele tapsolnod (fej felett tapsolunk, tapsoltatunk)!

Lovagoltató:
Így lovagolnak a hölgyek,               (lassan)
Az urak gyorsabban mönnek,         (gyorsabban)
A parasztok így döcögnek,              (lassan, imbolyogva)
A huszárok így röpülnek.                (nagyon gyorsan)

Ringató:
Hinta-palinta szépen szóló pacsirta,
lökd meg pajtás a hintát,
érjem el a pacsirtát!

Ölben táncoltatós:
Cini, cini, muzsika,
táncol a kis Zsuzsika.
jobbra dűl,
balra dűl,
tücsök koma, hegedül.

Ha már önállóan megül a csemete, elérkezett az idő a kétkezes játékokhoz. Rengeteg érdekes és jó hatású játékötlet található szakkönyvekben, az interneten, csak okosan kell válogatni közöttük, s akkor mókás is lesz, és kifizethető. (Legyen ez az ötlet egy következő cikk alapja.)

Tipp:

  1. Kockák egy dobozba (kipakolás; majd egyszer bepakolás is… vagy nem :)). Kockák összeütögetése. Pakolás egyik oldalról a másikra, és vissza.
  2. Labdázás: gurítás Anyunak/Apunak, aki szemben ül.
  3. Gurulós kisautó, vagy felhúzható autó, kacsa.


A W ülésről és javításáról


Mi is az a w ülés?

W ülésről akkor beszélünk, ha fenekünkön ülünk a két sarkunk között, térdeink hajlítva (össze is érhetnek magunk előtt), lábaink oldalirányba testtől eltartanak, mint az ABC W betűje. Sok gyermek választja ösztönösen ezt az ülésmódot, általában akkor, ha a törzs és csípő izmai gyengék. Így önállóan is meg tud ülni és játszani, anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy eldől.

Miért nem jó?

Az izmok rövidülhetnek, feszesebbé válhatnak.  

Ez hatással van: 

  • a csípőre (ami ekkor még folyamatosan alakul, a „combcsont a femurban” kivájja a maga kis helyét, hogy ott biztonságosan, a szalagok segítségével tanyázzon-, szóval a csípőficam rizikó megnő, főleg, ha már volt ilyen probléma a születés után is, vagy épp nem úgy alakul az ízület összeköttetés, hogy az egy jó kis masszív alapot adjon.);
  • az egyensúlyra: (mivel, mint a cövek, úgy ül benne a gyerek, nem lehet áthelyezni a testsúlyt egyik oldalról a másikra);
  • a koordinációra;
  • a nagymotoros mozgások fejlődésére.

Ebben a pozícióban a felsőtest sokkal korlátoltabban fordul oldalra, így ekkor sokkal kevesebb lehetősége van a kétkezes manipulációra, a karok test előtt történő keresztezésére (ami meg fontos az agyfélteke kapcsolat kialakításában, később az írás tanulásában), a pakolásra, játékra.

Persze, ha belegondolunk, mi is számtalan alkalommal találjuk magunkat ebben az ülésmódban (akinek inge…), így érdemes a mértékre fókuszálni. Ha megfigyeled, hogy gyermeked hosszabb ideig így játszik, vagy inkább ezt az ülésmódot preferálja, akkor javítsd!

Helyette mi javasolható?

Ha azt látod, hogy gyermeked megint a sarkai között ül, ne arra figyelmeztesd, hogy így nem ülünk, inkább adj neki tippet, alternatívát. Például: ülés nyújtott lábbal, törökülés, oldalt ülés (ha rendben van a csípő s az izomtónus, fontos, hogy jobb és baloldalra egyaránt próbálgassa. Persze nem egyszerre. :))

Ha szeretnél többet megtudni a babád mozgásfejlődésének mérföldköveiről, olvasd el a cikk többi részét is:
- Eltérő fejlődési ütemek - A mozgásfejlődés mérföldkövei 1. rész
- Hason fekvés - A mozgásfejlődés mérföldkövei 2. rész
- Átfordulás, gurulás - A mozgásfejlődés mérföldkövei 3. rész
- Kúszás - A mozgásfejlődés mérföldkövei 4. rész
- Mászás - A mozgásfejlődés mérföldkövei 5. rész
- Felállás, járás - A mozgásfejlődés mérföldkövei 7. rész

Fotó: Greyerbaby/pixabay.com

Kulcsár-Domján Rita - szabadságon


Kulcsár-Domján Rita - szabadságon
Konduktor-tanító, pedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/628-60-02
E-mail: konduktivrehabilitacio@gmail.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja