Baba etetése

A szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezdeményezésére.
Már az előtej is kiemelten fontos, mert védőréteget képez a csecsemők bélrendszerében, ezzel is védve őket a vírusos és bakteriális fertőzésektől - hívta fel a figyelmet az augusztus 1-i Anyatejes táplálás világnapja apropóján dr. Sassi Lilla, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa. Az anyatejes táplálás népszerűsítése azért fontos, mert az elmúlt években a négy hónapos csecsemőknek már csak a felét szoptatták.
A méz mérsékelt fogyasztása nagyobb gyermekek és felnőttek esetében számos előnnyel jár, az egyévesnél fiatalabb csecsemőknél azonban életveszélyes betegséget is okozhat. Tudj meg mindent a ritka, ám veszélyes csecsemőkori botulizmusról.
Szerencsére ma már egyre több kórházban ismerik fel a szülést követő "aranyóra", vagyis a nyugodt baba-mama ismerkedés fontosságát, és azt, hogy az újszülöttnek és az édesanyjának is az a legoptimálisabb, ha az első napokban nem szeparálják el őket egymástól. Az újszülöttek több mint fele világszerte azonban ma sem kap anyatejet élete első órájában.
A terhesgondozás sokféle felkészítő tanfolyamainak talán egyik legelhanyagoltabb témája a szoptatás. Valahogy természetesnek tűnik, hogy majd kialakul, hisz elviekben a természet ellátott minden anyát a szoptatáshoz szükséges alapokkal. Aztán szülés után jön a valóság, és van, akinek tényleg úgy sikerül a szoptatás, mintha arra született volna - és vannak, akik bármennyire is küzdenek érte, nem tudják a csecsemőjüket anyatejjel táplálni. Ez ma minden harmadik anyuka problémája hazánkban.
9 éves koráig szoptatta legfiatalabb lányát egy brit anyuka, és azt mondja, ha a gyermek kérné, bármikor újrakezdené vele.
Szoptatással jelentősen csökkenthető a gyerekek három százalékát érintő ételallergia kialakulásának kockázata.
Nem létezik még egy olyan táplálék, amely pont a fogyasztója igényeihez van szabva, megvéd a betegségektől, és minél több fogy belőle, annál inkább nő a mennyisége.
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas a koraszülöttek aránya és a trendek tekintetében az elmúlt évek során sem mutatkozott lényeges változás. A gyakoriság tartósan 8-9 százalék között mozog.
A legújabb szakmai irányelv minden eddiginél markánsabban foglal állást az első félévben történő kizárólagos és igény szerinti szoptatás mellett, és elítéli azt a gyakorlatot, hogy megelőző céllal, "a biztonság kedvéért" írjanak fel tápszert az újszülöttnek.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media