|
Kérdezz-felelek
A candida-diéta szigorú változatát tartom már két és fél hónapja, de nagyon kívánom a gyümölcsöket... Nézegettem a cikket, amit írt, hátha sikerül kibogoznom, barackot, dinnyét, hasonlókat ehetnék-e? Sajnos sehol sem találtam a neten erről információt, hogy a grapefruiton kívül lehet-e valamit enni (a citrusfélékre sajnos allergiás vagyok). Egyelőre nem eszem gyümölcsöt (sem), de egyre nehezebb tartani, főleg, mivel mindenhol illatoznak és pompáznak a zöldségeseknél és a piacon... : (
A diéta alatt bizonyos tünetek elmúltak, de a felfázásszerű érzés és a menstruációs zavar csak a Fluconazol szedése alatt szűnt meg, utána sajnos újra kezdődött... úgyhogy próbálok kitartani, hátha javul majd a helyzet.
Ha esetleg Ön tudomása szerint valamit, például almát vagy savanyú gyümölcsöket, áfonya, stb, lehet enni, kérem, feltétlenül írja meg!!! Nagyon szépen köszönöm előre is!
Üdvözlettel: Edina
Az elmúlt hetekben több beteg keresett fel, akinél Önhöz hasonlóan valamilyen nyálkahártyát érintő gombás fertőzés alakult ki. A legutolsó beteg szájában volt elviselhetetlen gyulladást okozó gombás fertőzés . Több hetes kezelés után sikerült gyógyulást elérni, ezért gondoltam, hogy a kedves olvasónak leírom a legfontosabbakat.
A baktériumok és gombák döntő többsége előnyös az emberi szervezet számára. Candidát pedig a természetben is szinte mindenhol találhatunk. Ritkán okoz megbetegedést, akkor viszont gyakran rejtett és krónikus, idült formában jelenik meg és számos kellemetlen tünetet okoz a Candida albicans, a gomba eredetű fertőzés.
Az immun védekezésünknek két fő pillére van:
• Veleszületett forma: nem egyetlen kórokozóval szembeni, hanem a szervezet általános védekezését szolgálja
• Szerzett forma : specifikus egy-egy kórokozóval szemben, előzetes oltások és átvészelt fertőzések után alakul ki.
A fertőzés elleni fő védővonal a velünk született immunitás. Károsodásának sok formája ismert. Ezek többsége a gyermekkorban ki szokott derülni. Az egyik leggyakoribb forma (amely napjaink járványos időszakában különösen fontos) az egyik immunglobulin (védő fehérje) az u.n. IgA hiánya. Az IgA felelős a nyálkahártyák épségéért és véd a kórokozó megtapadásával szemben. Az IgA hiányos egyének számát nem ismertjük, mert hazánkban sajnos ilyen átfogó vizsgálat nem volt. Angliában minden 500.-ik egyénből hiányzik ez a fehérje és ezért hajlamos a fertőzésékre. Saját eddigi tapasztalataim szerint a helyzet nálunk is hasonló. Ráadásul ebben a hiányban szenvedők között nem csak a fertőzések, hanem az autoimmun betegségek (ízületi- bél- pajzsmirigy- száj gyulladások ) is gyakoribbak.
A veleszületett, természetes immunitást számos ok gyengítheti.
Ezek közül néhányat emelek ki:
• Krónikus stressz
• Gyakori antibiotikus kezelés
• Krónikus betegségek (autoimmun betegségek, cukorbetegség, daganatos és májbetegségek)
• Helytelen táplálkozás
• Az ételekben lévő káros anyagok (ezekről korábban már írtam)
A civilizációs betegségnek is tartott fertőzés hajlamosító tényezői közül első az elképesztő mennyiségű, néha talán fölöslegesen is használt antibiotikus kezelés. Gyakran ugyanis akkor is antibiotikumot alkalmazunk, amikor más megoldás is lenne. A baktériumokkal való együttélésünkön kellene javítani az elpusztításuk helyett. Annak ugyanis ára van, megjelenhet a gomba, többek között a candida is. Ezért enyhe nátha esetén nem szükséges antibiotikumot kapkodni . A sejtek immunhiánya is a veleszületett immunitás egyik része, a gombák jó részét a falósejtek bekebelezik, ha valamiért nem tudják ezt megtenni, az első vonalbeli védekező és eltakarító hadsereg károsodik, így a gomba meg tud telepedni a nyálkahártyán. Ha az immunrendszer a saját szöveteit, sejtjeit idegennek találja, és ugyanolyan támadást indít ellenük, mintha kívülről bevitt idegen fehérje lenne, autoimmun betegségről beszélünk. Ennek számtalan formája létezik, minden szervnek megvan a maga autoimmun betegsége a szívtől a beleken és a pajzsmirigyen át az endokrin rendszerig. Az ebben a betegségben szenvedők hajlamosabbak a Candida-fertőzésre is. Gyulladásos betegségek esetén szedett szteroid hormon tartalmú készítmények is kedveznek a gombás mérgezésnek, mert csökkentik az első vonalbeli immunvédekezés erejét. Az immunrendszer károsodásával járó hormonális megbetegedések például a mellékvese, az agyalapi és a pajzsmirigy hormonjainak csökkent működése esetén is könnyen megtelepedhet a Candida a nyálkahártyában. A környezeti ártalmak, az allergiára hajlamosító és kémiai anyagok is lehetnek okai a kialakulásának, ezek egyébként szinte felrobbantják az endokrin- és immunrendszerünket, ilyenek például az egyes rovarirtó szerek, amelyek számos rákfajta kialakulásáért is felelőssé tehetők.
Leggyakrabban a szájban, a bélrendszerben fordul elő a fertőzés. A nők hüvelyében is könnyen szaporodik a gomba, mert a nedvesség és a 37 fokos testhőmérséklet ideális feltételeket teremt számára. Azért nem kap azonban mindenki gombás fertőzést, mert működik az immunrendszerünk. Ilyen fertőzés esetén mindig célszerű megnézni, nem áll-e a háttérben valamilyen immunhiány. Veszélyeztettek a stresszben, feszültségben élők, a lisztérzékenyek vagy más ételre allergiásak, a helytelenül táplálkozók: túl sok szénhidrátot, édességet fogyasztók, a már említett gyenge immunrendszerrel rendelkezők, a gyakran antibiotikumot szedők, a fogamzásgátlót, hormonkészítményeket és szteroidokat szedők, a cukorbetegek, sőt még a terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint ingadozás is szerepet játszik abban, hogy a gombák ellepik-e a nyálkahártyákat.
Tünetei
A Candida-fertőzés panaszai függnek az előfordulás helyétől. A gombák elterjedése akár több tünetet is okozhat egyszerre vagy külön-külön, amelyek gyakran más szervi betegség tünetei mögé bújnak A hüvelyben megtelepedett Candida rendszerint folyást okoz. A nőgyógyászati szűrésen nem szoktak rá figyelni, pedig a kenetből megállapítható a létezése. Sajnos a hüvely immunológiájával itthon keveset foglalkoznak, pedig klinikai jelentősége nagy. A hüvely vegyhatása, annak helyreállítása már önmagában is segíthet a panaszok leküzdésében.
A többi, nyálkahártyán lévő gombák kimutatása nyelvkaparékból, garat-torok váladékból történik.
A Candida gomba által kibocsátott méreganyag számos tünetet okozhat, ezek közül néhány:
- fáradékonyság
- letargiaérzés, rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam
- feledékenység, emlékezet és memóriazavar, szétszórtság, koncentrációs képesség csökkenése fiatalkorban, gondolkodási képtelenség, bizonytalanság, határozatképtelenség
- fejfájás
- ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia
- gyomorégés, fájdalmas haspuffadás, hasmenés vagy székrekedés
- éhség esetén jelentkező rosszullét
- vastagbélgyulladás
- hüvelyfolyás, égő, viszkető érzés
- gyakori felfázás, hólyaghurut
- libidócsökkenés
- méhnyálkahártya gyulladás, visszatérő petefészek ciszták, gyulladások, meddőség
- menstruációs zavarok, PMS tünetek
- makacs prosztatagyulladás
- látásromlás, kettőslátás
- ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, izületi bántalmak
- allergiás reakciók
- tartós hőemelkedés
A Candida-diéta során kerülni kell minden olyan ételt, amelyeket a gombák szeretnek, ilyen a finomított cukor, az édességek, a cukros üdítőitalok, az élesztővel, erjedéssel készült termékek, az ecetes, a penészgombás és a megterhelő, nehéz ételek. A speciális diétával sem szabad azonban túlzásokba esni .
A Candida-diéta során a gomba által kedvelt, ezáltal tiltott ételek:
A Candida-diéta során a gomba által kedvelt, ezáltal tiltott ételek:
kefír
tejföl
sütőpor
élesztő
kész salátaöntetek, mártások, szószok, ketchup, majonéz, mustár
sör, bor, pezsgő
fehérlisztből készült termékek
édességek
szárított gyümölcs
szójatermékek
dinnye
gomba
gyümölcslevek
A szigorú diéta alatt tiltott, később ehető ételek:
bab
kopaszbarack
banán
szőlő
borsó
kukorica
tej
alma
körte
gombás érleléssel készült könnyű sajtok
avokádó
cseresznye
Az ehető ételek
padlizsán
zeller
sárgarépa
fehérrépa
karfiol
brokkoli
spenót
burgonya
natúr rizs
hagyma
fejes saláta
fehérkáposzta
vöröskáposzta
petrezselyem
zöldpaprika
paradicsom
uborka
retek
spárga
cékla
ananász
grapefruit
- A zöldségeket, gyümölcsöket frissen fogyasszuk!
- A grapefruit, főleg a magjában található vegyület gombaölő hatású.
- Az alkohol nagyrészt cukor, a gomba terjeszkedését megakadályozza, ha egy decinél nem iszik többet.
- Az immunrendszer erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet kell a szervezetbe juttatni.
Az immunrendszert erősítő szerek fogyasztása segítheti a gyógyulást, valamint jótékony a szervezet méregtelenítő funkciójának elősegítése is. Probiotikus készítményekkel a bél mikroflóráját erősíthetjük, és szükség lehet gomba elleni szerek alkalmazására is. Helyi és szájon át alkalmazható gombaölő szerekre is szükség szokott lenni. A pajzsmirigy-gyulladásra hajlamosaknak ezeknél a szereknél fokozottan figyelniük kell, mert a jódtartalmuktól az autoimmun folyamat fellángolhat.
Jó egészséget kívánok: