|
Kérdezz-felelek
Kisfiunk 10 hetesen véres széklettel került kórházba, akkor ezt tejallergiának vélték. Atópiás dermatitise van. Másfél évesen visszaterheltük, akkor vérből nem tudták kimutatni, de az ekcémája romlott, emiatt ismét diéta. Vérből végzett allergia vizsgálat tojás, mogyoró, dió, mandula, narancs, őszibarack, banán allergiát mutatott. Ezekre azóta becsülettel tartjuk a diétát. Jelenleg 3 éves lesz, 15,5 kg, 100cm, bőre nem tökéletes, de mérföldekkel jobb mint tavaly, nem pufffad, széklete normális, légúti panasza nincs. Ismételt allergia vizsgálatot végeztek, amelyben a korábbi étellargia mellé (hiába diétáztunk) jelentősen emelkedett értéket adott (3,6-17,99 ul/ ) a paradicsom, hagyma, borsó, zeller. A gasztroenterológián azt javasolták, hogy ezeket is hagyjuk ki, még akkor is ha most nincs tünete, mert majd lesz. Tejre negatív lett, de mégse javasoltak visszaterhelést, továbbra is igya a pregomint.
a kérdésem az lenne, hogy bajt csinálunk, ha továbbra is adom pl a hagymát és a borsót, melytől jelenleg nincs panasza, annak ellenére, hogy emelkedettebb az IgE. (öszz IgE-t megint nem néztek).
valamint azt sem értem, ha a parlagfű allergiát gyógyítja az emelt dózisban adott parlagfű, akkor az étellalergiás gyereket miért nem szokatjuk, miért kell tőle megvonni. sok anyuka tapasztalata, ha elvesz egy allergént majd visszaadja sokkal hevesebb reakciót ad. míg ha rendszeresen kicsit adja, nem ad tünetet.
Válaszát előre is köszönöm.
Leveléből kiderült, hogy gyermeke már régóta, sokféle ételre diétázik, mert azokra allergiát igazoltak nála. Az Ön által felsorolt táplálék-allergének közül több olyan is van, ami "kinőhető", azaz egy idő után már nem biztos, hogy szükséges a diétát tartania. A 3 éves kor ebből a szempontból egy jelentős határ, a gyermekek ekkor kezdik általában a közösséget is, ami tovább nehezíti a diétás javaslatokat és annak betartását. A tünetek, a korábbi és jelenlegi leletek összefoglalásával lehetne csak megmondani, hogy gyermeke most milyen diétát igényel.
Az esetek jelentős részében az az étel, ami tünetet nem vált ki, fogyasztható. A kis adag allergén fogyasztásával azonban óvatosnak kell lenni: egy súlyos-életveszélyes reakció senkinek sem hiányzik!
A további részletek megbeszélésére javaslom, hogy jelentkezzenek be szakrendelésemre a Budai Allergiaközpontba.
Üdvözlettel: