A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi az a jóslófájás?

Dr. Eszlári Péter - 2011-12-14
Ahogy a szülés ideje közeleg, tapasztalhatod, hogy a méhösszehúzódások gyakoribbá és erősebbé válnak. Sokan összetévesztik ezeket a fájásokat az igazival és rohannak a kórházba, csak hogy kiderüljön, hogy "téves riasztás" volt. Felteheted a kérdést, "Mi az a jósló fájás és honnan fogom tudni, hogy ez csak egy téves riasztás?" A következő információk segítségedre lesznek, ahogy közeledik az időd.
Mi az a jóslófájás?A téves riasztás jelei:

  • Az összehúzódások rendszertelenek és kiszámíthatatlanok (pl: 10 perces, 6 perces, 2 perces, majd 8 perces időközönként).
  • Nincs látható előrehaladás.
  • Az összehúzódások hasi szorításként jelentkeznek.
  • Az éppen folytatott tevékenység vagy testhelyzet megváltozására az összehúzódások lelassulnak vagy megállnak.
  • Általában nincs vérzés.

Téves vs. igazi riasztás:

Milyen gyakoriak az összehúzódások?

Jegyezd fel az összehúzódások között eltelt időt. Írd le, hogy mikor kezdődött az első és mikor a következő. Az igazi összehúzódások egy felismerhető rendszer szerint ismétlődnek és a köztük eltelt idő csökkeni fog. Téves riasztás esetén rendszertelenek maradnak.

Mennyi ideig tartanak az egyes összehúzódások?

Figyeld, hogy milyen hosszú ideig tartanak az összehúzódások. Az igaziak kezdetben több, mint 30 másodpercig tartanak, majd fokozatosan hosszabbodnak, legfeljebb 60 másodpercig. A jósló fájások változó hosszúságúak és erősségűek.

Folytatódnak az összehúzódások, ha valamilyen tevékenységbe fogok?

Az igazi összehúzódások az általad folytatott tevékenységtől függetlenül folytatódnak és még erősebbé válnak, ha intenzívebb tevékenységet végzel, például gyalogolsz. A jósló fájások gyakran leállnak tevékenységtől függetlenül is.

Hol érzed az összehúzódásokat?

Az igaziak esetén a fájdalom általában a hasad felső részétől indul, végigsugárzik az egész hason és eléri a hát alsó részét, vagy fordítva. Téves riasztás esetén, a fájdalom gyakran has alsó részére vagy az ágyékra koncentrálódik.

Még mindezen dolgok figyelése mellett sem lehetsz biztos a dolgodban. Néhány nő napokig fájdalmas összehúzódásokat tapasztalhat, méhnyaki változás nélkül, míg mások csak egy kis nyomást és hátfájdalmat tapasztalnak.

Elmenjek a kórházba?

Néha a nők nem foglalkoznak azzal, amit éreznek, mivel a szülés becsült dátuma még hetekre van. Amikor aztán bemennek elvégeztetni a szokásos vizsgálatot, ott felfedezik, hogy már teljesen kitágultak. Az is megeshet, hogy bemész a kórházba, rendszeres összehúzódásokkal, amelyek közt nem telt el több mint 3 perc, azonban mikor odaérsz, egyszerűen abbamaradnak. Ha ez történik, ne legyél frusztrált vagy zavart. Ehelyett gondolj pozitívan a dologra és fogd fel kis gyakorlásként!

A helyzet mindenkinél más, azonban a téves riasztások még meggyőzőbbé válnak a második vagy harmadik terhesség során, annak ellenére, hogy ekkor már tapasztalattal rendelkezel. Ha kétségeid vannak, hívd az orvosod. De ne felejtsd el: ha az összehúzódások hosszabbá és erőssebbé, a köztük eltelt idő rövidebbé válik, akkor úton van a baba!

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter

Fotó: patrisyu/FreeDigitalPhotos.net

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja