A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A császármetszés okai

Családinet - 2011-11-03
Sok oka lehet annak, hogy orvosod a császármetszést javasolja. Néhány császármetszés kritikus helyzetekben történik, máskor a kritikus helyzetek megelőzésére alkalmazzák, néhányszor pedig a szülő nő kívánságára...
A császármetszés okai

Elöl fekvő méhlepény: Akkor fordul elő, amikor a méhlepény mélyen fekszik a méhen belül és részben vagy teljesen eltakarja a méhnyakat. 200-ból 1 nőnél fordul ez elő. Kezelése: ágynyugalom, pihenés és rendszeres ellenőrzés. Ha teljes vagy részleges mélyen tapadó lepényt diagnosztizálnak, akkor általában császármetszésre van szükség. Ha a diagnózis marginális placenta previát mutat (amikor a placenta közel van a méhnyakhoz vagy meg is érinti, azonban nem takarja el azt), akkor hüvelyi szülés is lehetséges.

Méhlepény leválás: Ez a placenta leválását jelenti a méhnyálkahártyáról, ami általában a terhesség harmadik harmadában fordul elő. A várandós nők körülbelül 1%-ánál fordul elő méhlepény leválás. Az anyuka tapasztalhat vérzést és fájdalmat a méhben. Ez a szétválás megzavarhatja a baba oxigénellátását és súlyosságától függően akár sürgősségi császármetszésre is szükség lehet.

Méhrepedés: A méh megrepedése a terhesség vagy szülés közben körülbelül minden 1500 esetből egyszer fordul elő. Ez vérzéshez és a baba oxigénellátásának zavarához vezethet. Az ilyen állapot azonnali császármetszésre ad okot.

Farfekvés: Egy farfekvéses babánál, a császármetszés gyakran az egyetlen lehetőség, bár bizonyos körülmények között a hüvelyi szülés is kivitelezhető lehet. Mindazonáltal, ha a baba oxigénhiányos állapotban van, vagy a köldökzsinór előre esik (ami gyakoribb a farfekvéses babáknál), akkor a császármetszés elkerülhetetlen. Abban az esetben is végezhetnek császármetszést, ha a baba koraszülött.  

Köldökzsinór előreesés: Ritkán fordul elő, de amikor mégis megtörténik, sürgősségi császármetszést hajtanak végre. Akkor beszélünk köldökzsinór előreesésről, amikor a köldökzsinór átcsúszik a méhnyakon és előrenyúlik a hüvelyben, mielőtt a baba megszületik. Mikor a méh összehúzódik, nyomja a köldökzsinórt, amely csökkenti a vér áramlását a babához.

Szülés folyamatának leállása: Ez akkor történhet meg, ha a méhnyak nem tágult ki teljesen, a szülés lelassult vagy megállt, vagy ha a baba nincs optimális szülési pozícióban. Könnyen diagnosztizálható, amint a nő eléri a szülés második fázisát (a tágulás nagyobb, mint 5 cm), mivel az első fázis (0-4 cm-es tágulás) szinte mindig lassú.

Ismételt császármetszés: A császármetszésen már átesett nők 90%-a képes hüvelyi úton szülni a következő terhesség végén. Ilyenkor a méhrepedés jelenti a legnagyobb kockázatot, ami az ilyen szülések 0,2-1,5%-ában fordul elő. Azonban bizonyos kritériumoknak meg kell felelned ahhoz, hogy másodjára természetes úton szülhess. Konzultálj az orvosoddal a jelenlegi helyzetedet és a lehetőségeidet illetően.

Téraránytalanság (CPD): Ha a baba feje túl nagy, vagy az anyuka medencéje túl szűk ahhoz, hogy a baba átférjen rajta.

Aktív genitális herpesz: Ha az anyukának aktív genitális herpesze van (pozitív tenyésztés vagy tényleges elváltozás által diagnosztizálható), akkor végrehajthatnak császármetszést, hogy megelőzzék a baba vírus általi veszélyeztetését, amíg áthalad a szülőcsatornán.

Cukorbetegség: Ha terhességi cukorbetegséged van, vagy már a terhesség előtt is cukorbeteg voltál, előfordulhat, hogy túl nagy a babád vagy más komplikációk lépnek fel. Ez megnöveli a császármetszés valószínűségét.

Preeclampsia: A terhesség alatti magas vérnyomásos állapotot nevezzük preeclampsiának. Ez az állapot megakadályozhatja a megfelelő mennyiségű vér eljutását a placentába és csökkentheti az oxigén áramlását a baba felé. Ezért néha javasolják a korábbi szülést. Csak súlyos preeclampsiánál alkalmaznak császármetszést.


Születési rendellenességek: Ha egy babát születési rendellenességgel diagnosztizáltak, alkalmazhatnak császármetszést, hogy megelőzzenek más, a szüléssel járó komplikációkat.

Ikerszülések: Az ikreket hüvelyen át is meg lehet szülni, a testhelyzetüktől, becsült súlyuktól és koruktól függően. Hármas- vagy többes ikrek esetében nem vezetnek hüvelyi szülést.

Oxigénhiány: Ha a magzati megfigyelés során problémákat tapasztalnak, akkor sürgősségi császármetszést hajthatnak végre.

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter
 


Bemutatkozás
Aktuális Cikk
Kérdezz-felelek

Dr. Eszlári Péter

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/460-75-07
E-mail: peter.eszlari@nogyogyasz.info.hu
Honlap: http://www.nogyogyasz.info.hu

Magánrendeléseim:

  • Tatabánya, Vadász u. 4. fsz/1
    Hétfő - 16:00-17:30-ig  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Csákvár, Szabadság tér 5.
    Hétfő - 18:00 órától  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Rextra Magánorvosi Rendelő: 1111 Budapest, Budafoki u. 59.
    Péntek - 16:00 órától (Bejelentkezés: 06-30/573-81-80)
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja