SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A császármetszés okai

Családinet [cikkei] - 2011-11-03
Sok oka lehet annak, hogy orvosod a császármetszést javasolja. Néhány császármetszés kritikus helyzetekben történik, máskor a kritikus helyzetek megelőzésére alkalmazzák, néhányszor pedig a szülő nő kívánságára...
A császármetszés okai

Elöl fekvő méhlepény: Akkor fordul elő, amikor a méhlepény mélyen fekszik a méhen belül és részben vagy teljesen eltakarja a méhnyakat. 200-ból 1 nőnél fordul ez elő. Kezelése: ágynyugalom, pihenés és rendszeres ellenőrzés. Ha teljes vagy részleges mélyen tapadó lepényt diagnosztizálnak, akkor általában császármetszésre van szükség. Ha a diagnózis marginális placenta previát mutat (amikor a placenta közel van a méhnyakhoz vagy meg is érinti, azonban nem takarja el azt), akkor hüvelyi szülés is lehetséges.

Méhlepény leválás: Ez a placenta leválását jelenti a méhnyálkahártyáról, ami általában a terhesség harmadik harmadában fordul elő. A várandós nők körülbelül 1%-ánál fordul elő méhlepény leválás. Az anyuka tapasztalhat vérzést és fájdalmat a méhben. Ez a szétválás megzavarhatja a baba oxigénellátását és súlyosságától függően akár sürgősségi császármetszésre is szükség lehet.

Méhrepedés: A méh megrepedése a terhesség vagy szülés közben körülbelül minden 1500 esetből egyszer fordul elő. Ez vérzéshez és a baba oxigénellátásának zavarához vezethet. Az ilyen állapot azonnali császármetszésre ad okot.

Farfekvés: Egy farfekvéses babánál, a császármetszés gyakran az egyetlen lehetőség, bár bizonyos körülmények között a hüvelyi szülés is kivitelezhető lehet. Mindazonáltal, ha a baba oxigénhiányos állapotban van, vagy a köldökzsinór előre esik (ami gyakoribb a farfekvéses babáknál), akkor a császármetszés elkerülhetetlen. Abban az esetben is végezhetnek császármetszést, ha a baba koraszülött.  

Köldökzsinór előreesés: Ritkán fordul elő, de amikor mégis megtörténik, sürgősségi császármetszést hajtanak végre. Akkor beszélünk köldökzsinór előreesésről, amikor a köldökzsinór átcsúszik a méhnyakon és előrenyúlik a hüvelyben, mielőtt a baba megszületik. Mikor a méh összehúzódik, nyomja a köldökzsinórt, amely csökkenti a vér áramlását a babához.

Szülés folyamatának leállása: Ez akkor történhet meg, ha a méhnyak nem tágult ki teljesen, a szülés lelassult vagy megállt, vagy ha a baba nincs optimális szülési pozícióban. Könnyen diagnosztizálható, amint a nő eléri a szülés második fázisát (a tágulás nagyobb, mint 5 cm), mivel az első fázis (0-4 cm-es tágulás) szinte mindig lassú.

Ismételt császármetszés: A császármetszésen már átesett nők 90%-a képes hüvelyi úton szülni a következő terhesség végén. Ilyenkor a méhrepedés jelenti a legnagyobb kockázatot, ami az ilyen szülések 0,2-1,5%-ában fordul elő. Azonban bizonyos kritériumoknak meg kell felelned ahhoz, hogy másodjára természetes úton szülhess. Konzultálj az orvosoddal a jelenlegi helyzetedet és a lehetőségeidet illetően.

Téraránytalanság (CPD): Ha a baba feje túl nagy, vagy az anyuka medencéje túl szűk ahhoz, hogy a baba átférjen rajta.

Aktív genitális herpesz: Ha az anyukának aktív genitális herpesze van (pozitív tenyésztés vagy tényleges elváltozás által diagnosztizálható), akkor végrehajthatnak császármetszést, hogy megelőzzék a baba vírus általi veszélyeztetését, amíg áthalad a szülőcsatornán.

Cukorbetegség: Ha terhességi cukorbetegséged van, vagy már a terhesség előtt is cukorbeteg voltál, előfordulhat, hogy túl nagy a babád vagy más komplikációk lépnek fel. Ez megnöveli a császármetszés valószínűségét.

Preeclampsia: A terhesség alatti magas vérnyomásos állapotot nevezzük preeclampsiának. Ez az állapot megakadályozhatja a megfelelő mennyiségű vér eljutását a placentába és csökkentheti az oxigén áramlását a baba felé. Ezért néha javasolják a korábbi szülést. Csak súlyos preeclampsiánál alkalmaznak császármetszést.


Születési rendellenességek: Ha egy babát születési rendellenességgel diagnosztizáltak, alkalmazhatnak császármetszést, hogy megelőzzenek más, a szüléssel járó komplikációkat.

Ikerszülések: Az ikreket hüvelyen át is meg lehet szülni, a testhelyzetüktől, becsült súlyuktól és koruktól függően. Hármas- vagy többes ikrek esetében nem vezetnek hüvelyi szülést.

Oxigénhiány: Ha a magzati megfigyelés során problémákat tapasztalnak, akkor sürgősségi császármetszést hajthatnak végre.

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter
 


Bemutatkozás
Aktuális Cikk
Kérdezz-felelek

Dr. Eszlári Péter

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/460-75-07
E-mail: peter.eszlari@nogyogyasz.info.hu
Honlap: http://www.nogyogyasz.info.hu

Magánrendeléseim:

  • Tatabánya, Vadász u. 4. fsz/1
    Hétfő - 16:00-17:30-ig  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Csákvár, Szabadság tér 5.
    Hétfő - 18:00 órától  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Rextra Magánorvosi Rendelő: 1111 Budapest, Budafoki u. 59.
    Péntek - 16:00 órától (Bejelentkezés: 06-30/573-81-80)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja