A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Iskolakezdési támogatás

Kovács Andrea - 2011-09-07
Mivel adható juttatásról beszélünk, ezért legtöbbször a munkáltató pénztárcája dönti el, hogy milyen mértékben tudja kimeríteni az adótörvények által kedvező adózással minden jogosult szülőnek, minden gyermek után juttatható maximális 31.500,- Ft-ot.
Iskolakezdési támogatás

A munkáltató az iskolakezdési támogatás biztosításával a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára. 2015-ben már csak utalvány formájában adható. A támogatás felhasználható a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül. Ez azt jelenti, hogy a július elején már megkezdhették a szülők a törvényben meghatározott ruházati termékek, taneszközök és tankönyvek beszerzését az iskolakezdési támogatás terhére. A támogatás mindkét szülőnek gyermekenként évente egy alkalommal legfeljebb 31.500,- Ft értékben, a minimálbér 30%-ig adható, az összességében kedvező mértékű adóteher megfizetése mellett. A juttatás 35,7%-al kedvezményesen adózik. Az e fölötti összegben nyújtott juttatás 51,17%-kal adózik.

Kik jogosultak iskolakezdési támogatás igénybevételére?

Az iskolakezdési támogatás igénybevétele előtt az alkalmazottaknak nyilatkozniuk kell, hogy jogosultak erre a juttatási formára. A kedvezményes adókulcs érvényesítéséhez több feltételnek kell együtt teljesülnie, e feltételeknek való megfelelésről a munkavállaló
nyilatkozatának kell bizonyosságot adnia.

 • Első feltételként a gyermeknek közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) kell tanévet kezdenie adott év szeptemberében. Ezután vizsgálnunk kell a szülők jogosultságát is.
   
 • Ami a szülői jogosultságot illeti, az iskolakezdési támogatást a családi pótlékra jogosult szülő vagy vele egy háztartásban élő házastársa veheti igénybe.
   
 • Ha a gyermek után már nem folyósítható családi pótlék (pl. kora miatt), ha a szülők nem élnek házasságban vagy egy háztartásban, akkor egyik vagy másik félnél nem adható kedvező adózással iskolakezdési támogatás.
   
 • A családi pótlékra jogosult szülővel élő házastárs viszont akkor is igénybe veheti az adótörvények kedvezményét, ha nem ő a vér szerinti szülő.

A nyilatkozattal a dolgozó átvállalja a felelősséget, arra vonatkozólag például, hogy a gyermeke közoktatásban (általános, vagy középiskolai oktatásban) tanul, vagy hogy ő, mint szülő jogosult a családi pótlékra. Érdemes odafigyelni a családi pótlék korhatárára is, mivel előfordulhat, hogy valaki középiskolás, de a szülők már nem jogosultak a családi pótlékra. Sokan nem tudják, hogy a juttatás akár külföldön tanuló gyermek részére is kiadható, azaz az összes Európai Gazdasági Térség bármely országában folyó képzés esetén lehet élni a lehetőséggel, azzal a megkötéssel, hogy a már említett egyéb feltételeknek ebben az esetben is meg kell felelni.

Milyen formában nyújtható az iskolakezdési támogatás?

Iskolakezdési támogatást - a munkavállalónál a jogosultsági feltételek fennállása esetén 2015-től már csak utalvány formájában adhat.

Az utalvány országszerte több mint 17.000 üzletben használható fel a hiper- és szupermarketektől kezdve a könyvesboltokon és a papír-írószer üzleteken át a ruházati és sportboltokig. Ezen felül a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-n (KELLO) keresztül rendelt tankönyvek ellenértékét Sodexo ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvánnyal is kifizethetik a szülők a kijelölt postahivatalokban és KELLO pontokon.

Utalvány juttatása esetén a dolgozónak a munkáltató nevére kiállított számlát nem kell bemutatnia. Az adómentességet ugyanis az utalvány beszerzéséről szóló számla igazolja.

Felmerülő kérdések egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során

2011-től már nem kell iskolalátogatási igazolás az iskolakezdési támogatás kiadásához, elegendő a munkavállaló nyilatkozata a jogosultságról. Ha a munkavállaló valótlanul nyilatkozik, az adóhatóság előtt is viselnie kell a következményeket, bár a lebukás esélye
mérsékelt. Amennyiben a magánszemély valótlan nyilatkozatára fény derül, úgy a kedvező adózással adott iskolakezdési támogatást valószínűleg bér jellegű kifizetésnek minősíti az adóhatóság és ez alapján állapítja meg az adóhiányt. Ez egy 23.400,- Ft értékű béren kívüli juttatás esetén kb. 14.000,- Ft. Mivel az adóhatóság kiemelt esetként (szándékosan kitöltött valótlan nyilatkozat) kezeli a hibát, ezért 75 %-os bírságra lehet számítani, ami a példánk esetén mintegy 10.500,- Ft. Erre jöhet még a késedelmi kamat attól függően, hogy mikor lát napvilágot a probléma.

Kovács Andrea
2011. augusztus 31.

Tanévkezdést segítő egyes pénzbeli és természetbeni ellátások

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja