A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért lenne szüksége minden óvodásnak a nyári szünetre

Kercsó Dorottya - 2019-08-14
Az alábbi cikk nem lelkiismeretfurdalás-keltés céljából született. Pontosan tudjuk, hogy a dolgozó szülőknek nincs lehetőségük 11 hétre kivenni a gyerekeiket az óvodából. Mivel azonban a kicsinek ettől függetlenül szüksége lenne a hosszabb pihenésre, nem véletlenül javasolják az óvópedagógusok, hogy aki csak teheti, biztosítson nyári szünetet a gyerekének!
Ezért lenne szüksége minden óvodásnak a nyári szünetre

Minden nyár elején ugyanaz a történet. Az óvoda a nyári szünet 11 hetéből csak 4-ben zár be, ám az óvónők mégis azt javasolják, hogy aki teheti, tartsa otthon a fennmaradó időben is a gyerekét. Van, akit nem kell különösebben győzködni, hiszen örül, hogy végre együtt lehet a család, más számára nem kérdés, hogy viszi a gyereket nyáron is, mert dolgozik. Sokan azonban tanácstalanok. Otthon vannak, de nem biztosak benne, hogy jót tesznek, ha egész nyáron kihagyják az óvodát. Pedig a gyereknek sok szempontból inkább javára válik a hosszú nyári szünet.


Az ovi fárasztó

Az óvoda napirendje egészen más, mint az otthoné. Mindennek kötött ideje van, sokkal több a szabály – ami részben a nagy tömeg, részben biztonsági előírások miatt van így -, kevesebb a lehetőség az elmélyülésre. Egy óvodást 30 másik gyerek vesz körül, akikhez folyamatosan alkalmazkodnia kell, az óvó néni pedig, legyen bármilyen kedves, mégsem a feltétel nélkül szerető szülő – és ez igenis fárasztó!

Az óvodai nevelés igen hasznos mind az intellektuális fejlődés, mind a szocializáció szempontjából, pihenésre azonban ebből is szükség van.


Összevont csoportok

Sok szülő sérelmezi, hogy nyáron összevont csoportokkal működik az óvoda, ami azt jelenti, hogy nem a megszokott óvónőkkel és barátokkal tölti a gyerek a napjait. Ennek igen egyszerű oka van: a pedagógus is munkavállaló állampolgár, meghatározott mennyiségű szabadnappal. Ezek kivétele nem bűn, még csak nem is lustaság, hanem pont olyan alapvető emberi jog, mint bármilyen más szakma esetében.

Ettől eltekintve a helyzet valóban nem kellemes a gyerekeknek – és ha már itt tartunk, a szinte ismeretlen gyerekekre vigyázó óvónőknek sem. Ezért akinek lehetősége van rá, érdemes legalább abban az időszakban otthon tartania a gyerekét, amikor a saját óvónője szabadságon van.


Óvodából iskolába

Noha idén hétfői napon kezdődik a tanév, máskor igen gyakori, hogy egy gyerek kedden még óvodába ment, szerdán pedig megkezdi az első osztályt. Az nlc-nek nyilatkozó óvópedagógus, Soltészné Kovács Zita azt javasolja a szülőknek, hogy hacsak egy mód van rá, legalább az augusztus utolsó két hetét tegyék szabaddá iskolakezdő gyermekük számára. Ez ugyanis hatalmas váltás lesz a gyerek életében, amire lelkileg is fel kell készülnie, ez pedig az óvoda zsibongásában lehetetlen. Legyen ez a két hét a ráhangolódásnak, a tanszerek közös beszerzésének, a sok szülő-gyerek beszélgetésnek az időszaka.


Nem igaz, hogy otthon unalmas!

Sokan attól félnek, hogy nem tudják a nagy testvér igényeit összehangolni a kicsiével, és nem képesek tartalmas programot biztosítani gyermekük számára a nyári szünetben. Pedig minden megoldható. Egy 3-6 évesnek nincs szüksége naponta más izgalmas programra, bőven megteszi neki a közeli játszótér vagy az otthoni pancsolás is. A szülő dolga nem az, hogy éjjel-nappal folyamatosan szórakoztassa a gyerekét, hanem hogy békés, szeretetteli légkört biztosítson számára, ahol megpihenhet és feltöltődhet. Egy ilyen nyár után bízhatunk benne, hogy gyermekünk kisimultan fogja kezdeni az új tanévet az óvodában.

Kapcsolódó cikkeink:

Miért ne vidd oviba a nagyot, ha GYES-en vagy a kicsivel? - egy óvónő válasza a nyílt levélre

Szülő vagy szórakoztató személyzet? Avagy hagyjuk néha unatkozni a gyereket!

Kiselsős a családban - Jó tanácsok iskolakezdéshez

Mit kezdjünk a nyári szünettel? - játékötletek a közös családi élményért

Kép: langll / pixabay

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja