A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyaralás a nagyinál

Kókai Kata - 2005-06-22
Kedves nagymamák, az életünk fontos részei.
Nyaralás a nagyinál

Szüleink szülei, akiktől fantasztikus történeteket hallhatunk a régi időkből, szüleink gyermekkori csínytevéseiről, olykor morcosan néznek ha az unoka megint zajong, vagy egyszerűen mosolyogva legyintenek rá; ők már felnevelték gyermeküket, hát ismerik az unokákat is. Boldogan töltik idejüket a legapróbbakkal, újra örömet lelhetnek a gyermeknevelésben.
De hogyan lehet kiküszöbölni két generációnyi különbséget? Sok nagymama távol él gyermekeitől, így az unokáknak a nyári szünet alkalmával nyílik lehetősége a közös időtöltésre, nyaralásra. Bár ez remek alkalmat kínál a szülőknek is a kettesben eltöltött pihenésre, a két generáció gyermeknevelési elvei gyakran szöges ellentétben állnak egymással, így szinte elkerülhetetlenek a későbbi viták.

A nagymamák többsége rajongásig szereti és kényezteti unokáját, ami természetes és kedves ugyan, de a későbbiekben a szülőknek nehézséget okozhat. A gyermek már egy-két hét után megszokja, hogy nincs szükség a korán kelésre, s ez később a szünidő végén nehézséget okozhat az óvodába, iskolába történő visszailleszkedés során. Hasonlóképpen a rendszertelen étkezés, a sok nassolás is felboríthatja a gyermek megszokott napirendjét, aminek később a szülő látja kárát; a nyűgős ébredés, a reggeli kihagyása és az éjféli majszolás mind őt terheli.

Természetes, hogy tiszteletben tartjuk idősebb szüleink tapasztalatait, életvitelét és elveit, de egy nagyszülőnél töltendő nyaralás előtt érdemes tisztázni, mire is vágyik a szülő, mik azok a feltételek, amelyekből nem enged. Célszerű egy listát készíteni arról, mik azok a napi teendők, megszokott cselekvések, melyek a gyermek életvitelét rendszerezetté teszik.

  • Említsük meg mikor, meddig maradhat ébren, hiszen (főleg az óvodások számára) fontos, hogy a szünetekben ugyanakkor ébredjenek, mint az év többi napján, így a nyaralás elteltével sem lesz nehéz az átállás.
  • Kisebb gyermeket, aki ritkán találkozik a nagyszüleivel, első alkalommal csak egy-két napig, majd egy hétig hagyjunk a nagyszülőknél, hogy megszokja az új környezetet.
  • Tisztázzuk, milyen időközönként szokott étkezni, mi az, amit megehet, és mely ételeket kell kerülnie.
  • Ha az unoka valamilyen allergiában szenved, gondosan magyarázzuk el a nagyszülőknek, milyen környezetet kell elkerülniük a gyermek érdekében.
  • Lehetőleg telefonon tartsuk a kapcsolatot a nagyszülőkkel, így, ha bármilyen kérdés adódik, a szülő, mint leghozzáértőbb adhat tanácsot.

Ha városi gyermek a nyári szünidőben vidékre kerül a nagyszüleihez, gyakran nem tud mihez kezdeni az új helyzettel. S legyen a nagymama bármilyen odaadó, mégiscsak hiányozhat a megszokott Nintendo, vagy a számítógép. Készítsünk úti csomagot gyermekünk számára a kedvenc játékaiból, így ha a nagymama nem szervez programot, akkor sem fog unatkozni.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja