A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újabb étrend-kiegészítők forgalmazását tiltotta meg a Nébih

Családinet - 2020-11-05
Négy újabb, férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában mutattak ki a vizsgálatok szildenafil és tadalafil, valamint paracetamol gyógyszer-hatóanyagot, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kötelezte a forgalmazót a termékek kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására. Az intézkedés minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül minden tételre vonatkozik. Egyúttal a hatóság végleg megtiltotta a négy étrend-kiegészítő további forgalmazását is.
Újabb étrend-kiegészítők forgalmazását tiltotta meg a Nébih

A Lak.I Medical Kft. által forgalmazott termékekben a szildenafil mértéke elérte a terápiás dózisnak megfelelő mennyiségét, míg a tadalafil meghaladta. A vizsgálat során ezeken kívül szennyező mennyiségben paracetamolt is találtak.*

Az érintett termékek: 

  • RED ONE PLUS étrend-kiegészítő férfiak számára 
  • DIABLO EXTRA növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő férfiak számára 
  • COLD POWER étrend-kiegészítő kapszula 
  • MARATON CLASSIC növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő férfiaknak 

Az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és hazai szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszer-hatóanyag felhasználása tilos. A termékek a jelölésük alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak, ami a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősülnek. Elfogyasztásuk komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak.

A forgalmazó ellen jelenleg is eljárás folyik, mivel a „Gold Power étrend-kiegészítő kapszula” is a fent említett gyógyszerhatóanyagokat tartalmazta. A Nébih jelen eljárásban is kötelezte a forgalmazót a négy újabb termék kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül. Egyúttal végleg megtiltotta további forgalmazásukat.  A hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá – a hamisítás miatt – büntetőfeljelentést tesz.

A Nébih kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).
A termékek adatai elérhetőek a jogsértés listán.

*A szildenafil és tadalafil a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyület. Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött ezen hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása. A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatású, számos vény nélkül kapható készítményben megtalálható.

 

A betiltott étrend-kiegészítők csomagolása:Betiltott étrend-kiegészítő

Betiltott étrend-kiegészítő

Betiltott étrend-kiegészítő

Betiltott étrend-kiegészítő

Betiltott étrend-kiegészítő

Betiltott étrend-kiegészítő

Betiltott étrend-kiegészítő

Betiltott étrend-kiegészítő

Indexkép: Ajale képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja