A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Feleslegesen hajtottak végre agyműtétet egy magyar kisfiún

Kercsó Dorottya - 2018-02-20
A koraszülöttként érkezett Benett betegségét kétszer is félrediagnosztizálta egy ismert debreceni orvos, másodszor még agyműtétet is végrehajtott rajta, teljesen feleslegesen - írja a Blikk.
Feleslegesen hajtottak végre agyműtétet egy magyar kisfiún

A kép csak illusztráció

A lap információi szerint Benett hét évvel ezelőtt a 31. hétre született, ekkor kisfejűséget állapítottak meg nála. Ez egy ritka születési rendellenesség, amelynek során a gyermek feje lényegesen kisebbre nő, mint a kortársaié. A kisfejűség következményei között szerepel az értelmi lemaradás, arctorzulás, törpenövés, hiperaktivitás, egyensúlyozási nehézségek és görcsrohamok.

Amikor 2016 elején egyre több hír jelent meg a médiában a Zika-vírus következtében kisfejűséggel született babákról, Benett szülei gyanakodni kezdtek, fiuk ugyanis - bár kétségtelenül küzdött fejlődésbeli lemaradással - egyáltalán nem hasonlított a hírekben szereplő babákra. Visszamentek az orvoshoz, aki újabb diagnózissal állt elő: koponyacsontosodási zavart állapított meg, amely véleménye szerint műtétet igényel.

Októberben meg is történt a beavatkozás, melynek során kioperáltak egy darabot a kisfiú koponyájából. Ez azonban nem hogy nem javított, inkább rontott Benett állapotán. A szülők nem nyugodtak bele az eredménybe. Találtak egy klinikát az Egyesült Államokban, amely kifejezetten erre a betegségre specializálódott. Sokak segítségével - még a körzeti orvos is gyűjtött nekik pénzt - kijutottak Amerikába, ahol kiderült: a veszélyes agyműtét teljesen felesleges volt.

"Hetente háromszor fejlesztésekre járunk, és keressük a további lehetőségeket. Az orvosok szerint az agyműtét során elhaltak bizonyos agysejtjei, és ezeket kell regenerálni. Van egy kezelés, amellyel ez lehetséges lenne" - nyilatkozta a lapnak az édesapa.

Benett hétéves. Jövőre iskolába megy, a szülők reményei szerint integrált intézménybe, de addig még sokat kell fejlődnie. Egyelőre kicsit ügyetlen még a mozgása, a ceruzát nehezen fogja meg, az értelmi képességein is van még fejlesztenivaló.

A szülők megtették az orvos ellen a büntetőfeljelentést és kártérítésért perelnek. Az orvos ismertségére való tekintettel - ügyvédjük tanácsára - nem a debreceni, hanem a fővárosi hatóságok végzik el a nyomozást. A klinika nem ismerte el a felelősségét az ügyben.

Indexkép: Pexels - Kat Smith

 

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja