A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Borotvapengét akartak lenyeletni egy társukkal kamaszok

Teszáry Nikolett - 2017-12-01
Az iskolai konfliktusok a tanítással egyidősek a fiatalok között, ennek ilyen-olyan megnyilvánulásait gyakran halljuk. Úgy fest azonban, hogy új szintre emelkedett a "diákcsíny" fogalma egy békési iskolában. Amit a kamaszok társukkal tenni készültek, az már "szívatásnak" is erős. Az elkövető fiúk bíróság elé állnak.
Borotvapengét akartak lenyeletni egy társukkal kamaszok

A szóban forgó esemény egy hosszabb folyamat vége volt. Az ellenséges viselkedést az válthatta ki, hogy az áldozat fiatalabb (13 éves), és az iskolában jó tanuló, rendes magaviseletű fiúnak mutatkozott. A két idősebb osztálytárs (14 és 15 évesek) problémásabbak voltak, tanulmányi eredményeik gyengék, magaviseletük pedig legjobb esetben is kifogásolható volt. A két vádlott már korábban is elsütött néhány kellemetlen tréfát a sértett kárára, akivel egy osztályba jártak a 2016-17-es tanévben. Előfordult például, hogy ivópalackját elcsenve, italába citromsavat kevertek, vagy egyszerűen eldugták azt. Az elsőrendű vádlott több ízben fizikailag is bántalmazta az áldozatot, megpofozta vagy megrúgta. A szülők akkor még nem tettek feljelentést, úgy vélték, a további konfliktusoknak ezzel elejét vehetik. Az eddig -sajnos-szokványosnak mondható történet azonban az év tavaszán durva fordulatot vett.

Az elsőrendű vádlott, a társával előre egyeztetett forgatókönyv szerint borotvapengét vitt magával az iskolába. Azt összetörték kisebb darabokra, és – ismét az áldozat palackját használva a tett alapjaként – beleszórták a fiatalabb fiú teájába, aki ezt észre sem vette, mivel a sötét színű ital jól leplezte a darabokat. A komolyabb sérülés elkerülése egyetlen dolognak volt köszönhető – miután előkészítették számára a felturbózott üveget, annak tulajdonosa nem szomjazott meg. A penge darabokat otthon, édesanyja vette észre az üvegben, annak kimosásakor.

Az, hogy az áldozat szerencsésen megúszta a veszedelmes „tréfát” – ez alatt nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket és rettenetes fájdalmat, vagy akár rosszabbat is érthetünk – pusztán a szerencsén múlt, ezért a két tettesnek a Békéscsabai Járásbíróság előtt, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletének vádjára kell felelnie. Az ügyészség indítványozta a felfüggesztett szabadságvesztést, azzal a kitétellel, hogy a próbaidő alatt pártfogó felügyelje a fiatalokat.

„A rendkívül vékony, éles, hegyes pengedarabok szájba vételkor, lenyeléskor a szájban, a garatban és a nyelőcsőben jelentős érsérüléseket, mély, vágott, szúrt lágyrész sérüléseket okozhatnak. Ezek a 8 napon túl gyógyuló sérülések a sértettnek az átlagost jóval meghaladó fájdalmat okoztak volna.”írja az ugyeszseg.hu.

Azt, hogy az iskolai zaklatás létezik és nem csak a nyugati tinimozik agyszüleménye, ez a történet is ékesen bizonyítja. Kérdéses azonban, hogy az elkövető fiúk vajon mennyire vannak tisztában tetteik súlyával és a lehetséges következményekkel. Ezt az esetet már nem lehet egy legyintéssel elintézni, mondván, hogy „a srácok egymást közt elintézik az ilyesmit.” Valójában a bullying nem csak egy divatos kisfejezés, hanem olyan probléma, mellyel foglalkozunk kell, mielőtt véresen komollyá válik – szó szerint.

Forrás: Magyarország Ügyészsége 
Kép: Max Pixel

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja