SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Óvodai jelmezek - de kinek?

Családinet [cikkei] - 2005-01-30
Óvodás, kisiskolás gyermekeink az éppen aktuális rajzfilm-járványnak bedőlve többnyire Harry Potterek, Pokémonok, vagy más rajzfilm alakok akarnak lenni. A szülő azonban – felidézve boldog gyermekéveit – inkább azt szeretné, ha gyermeke valami elmés alakot öltene és nem arra dőlne, amerre a szél fúj.
Óvodai jelmezek - de kinek?

A kalózok és szakácsok ideje lejárt.
Cipésznek ma már senki nem öltözik, ismeretlenné válik lassan a szakma, ahogy kukásnak öltözni is ciki. Gyakori, hogy a gyerekek kedvéért létrehozott vidám ünnepből pedig a szülők versengése alakul ki, amit minden gyerek utál. Naná, hiszen különböző kényelmetlen ruhákban nem azonosulhat szerepével, nem játszhatja el, hogy ő most tényleg Harry Potter, vagy egy Pokémon-harcos, hanem sorba kell állnia, és ki kell vonulnia az értékelő zsűri elé. A ruháira – ahelyett, hogy végre játszhatna bennük – vigyázni kell. Az ilyen fajta farsangokat a szülők élvezik igazán. Illetve ők sem. Csupán aggodalmaskodnak, hogy összegyűrődik-e az éjjel gyártott drága jelmez, vagy hogy sikerül-e lepipálni a szomszéd Juliskát.

A jó jelmez:
A jó jelmez olyan, amiben utána sokáig lehet majd játszani, könnyű fel és levenni, és a gyerek jól azonosul a figurával. A Tigris, a Micimackó, vagy a hasonló rajzfilm figurák alakjait igen egyszerű is megcsinálni. Jó dolog nem adni álarcot a gyerekre – úgyis letépi, vagy csak rövid ideig fogja hordani. Válasszunk inkább bőrbarát sminktárunkból és fessük ki az arcát a jelmez karakterének megfelelő színekkel. A jó jelmez elkészítésében a gyerek is részt kell hogy vegyen. A jelmez értéke a kicsik számára nem annak szépségében és drágaságában rejlik, ezeket ő még nem is fogja fel. Inkább az adja az értékét a jelmeznek, hogy a szüleivel mennyi időt szántak annak elkészítésére. Ez az együtt, szeretetben és odafigyeléssel, pozitív motiválással és buzdítással eltöltött idő az értékes a gyermek számára.

Egyszer egy óvó néni – látva a szülők harcát a kölcsönzött jelmezek kavalkádját és a magukra hagyott gyermekeket – két kategóriát hirdetett a csoport farsangi buliján. Az egyik a legügyesebb család díj volt, ahol a legtöbb munkával közösen készült házi jelmezeket jutalmazták, míg a másik díjat a gyerek teljesítménye kapta, ugyanis mindenkinek be kellett mutatkoznia a jelmeze kínálta szerepben. Nagyot néztek a kölcsönzős újgazdag szülők és roppantul irigyelték azokat az idővel és szertettel gyermekük felé forduló társaikat, akik odafigyeltek a gyermekükre. A következő évben már megszűnt a rivalizálás, és jó mulatság lett a farsangi buli.

Mit jelent a gyereknek a farsang?
Játékot, ünnepet, boldogságot. Amikor kibújhat a bőréből, amikor nincsenek tiltások, és amikor egy olyan varázslatos világba kerülhet – ha ebben kedves szülei és nevelői meg nem akadályozzák – ahol végre külsejében is azonosulhat mindazzal, amire vágyik, vagy amitől fél. Igen, jól értik! Amitől fél! Ezért akar néhány kisgyerek másokat riogatni vámpír képében, vagy ezért akarja a negatív hős figuráját felvenni. Hogy ez egyszer tőle is tartsanak végre! Ne féljünk hát a gyerekünkre boszorkány, vagy vámpír jelmezt adni holmi rosszul értelmezett pozitívság tudattól vezérelve. Ugyancsak érdemes kitudakolni a gyermek valódi vágyát. Az első kérdésre a legtöbb kislány ugyanis rávágja, hogy ő a farsangon Tündérkirálynő, Királylány, vagy hasonló kar lenni, míg a fiúk az épp aktuális harcos mesesorozat egyik tagját nevezik meg. Ha nem tudjuk elkészíteni ezeket a jelmezeket, vagy sejtjük, hogy ezek mögött több a csoport szelleme által diktált elvárás, mint a gyermek saját vágya, akkor beszélgessünk el vele a témáról. Kérdezze meg társait, ki minek fog majd öltözni? Így akár kialakulhatnak csoportok, akik egy egész mesét jelenítenek meg, de az azonosságok feltétlenül elkerülhetőek. Hiszen annak a gyereknek, aki egy ovin belül a tizedik Harry Potter, semmi esélye nincs. A gyerekek ezt jól megértik és végül már maguk fogják javasolni a kreatívabbnál kreatívabb ötleteket.

Soha ne kényszerítsük ötletünket a gyerekre, és ne kelljen neki a szomszédék által kölcsönadott jelmezben mennie, ha nem akar. Sőt, ha nem szeretne részt venni a zajos mulatságon – és egy óvodástól ezt nyugodtan elfogadhatjuk! - akkor akár ne is menjünk el. Lesz még elég idő arra, hogy a gyerekünk bulizhasson, semmiképpen ne erőltessük rá a nem kívánt programot!

Tóth Zsuzsanna

forrás: www.harmonet.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja