A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikulás

Családinet [cikkei] - 2004-11-03
A Miklós név görög-szláv eredetű, jelentése: győztes. Szent Miklós Kr.u. 272 táján született Patarában, a Kis-ázsiai Myra városának püspöke volt. A legenda szerint apja halála után nagy vagyont örökölt, amiből a védteleneket támogatta, segítette.
Mikulás

telÉletéhez számos csoda és legenda fűződik. A legismertebb: a megajándékozott három leány története. Egy elszegényedett patarai nemesember sehogy sem tudta adósságait kifizetni. Nemcsak három lánya hozományát költötte el, de a betevő falatra sem maradt pénze. Miklós egy éjszaka titokban a házukhoz lopódzott, s a félig nyitott ablakon egy zacskó aranyat dobott be a szobába, a legidősebb testvér számára. Ezt még kétszer megismételte, hogy a másik két lány hozománya is összegyűljön, és tisztességgel férjhez tudjanak menni.

Egész életét a szeretet, a gyerekeken, embereken való segítés, velük való törődés jellemezte. Szent Miklós püspök a jótékony cselekedetek főpásztora volt.

Miklós, az egyik legtiszteltebb szent, aki a történelem folyamán védőszentje lett Oroszországnak, Görögországnak és Szicíliának, valamint a gabonakereskedők, pékek, borkereskedők, ügyvédek, patikusok, halászok patrónusává vált az idők során.

Az európai népeknél a Mikulást kezdetben hosszú ősz szakállú, földig érő köpönyeget viselő aggastyánként ábrázolták. Angliában a XVII. sz. óta jelenítik meg, Amerikában a XIX. században keveredett össze karácsony ünnepével. Az idők során a ruházata is megváltozott, nem igazán hasonlít hajdani névadójára, a szentéletű Miklós püspökre. Az ajándékozás hagyománya és Szent Miklós emléke azonban máig megmaradt.A gyerekek december 5-én este izgatottan tisztítják ki kiscipőjüket, csizmácskáikat és kihelyezik azokat az ablakba. Süteményt és tejecskét készítenek a Mikulásnak. Hallgatóznak, fülelnek, hogy hallják-e a nagyszakállú Télapó csilingelő szánját az éjszakában. Másnap, december 6-án reggel, ajándékok, édességek várják az ablakban az aprónépet.

A Télapó, amikor nem ajándékokat osztogat, a finn Lappföldön lakik, aprócska manókkal, és rénszarvas szánon közlekedik, tartja a legenda.

A Mikulás nevei:

Amerikában és Kanadában: Santa Claus, Angliában: Father Christmas, Brazíliában és Peruban: Papa Noel, Dániában: Sinter Klaas, Finnországban: Joulu Pukki, Franciaországban: Pere Noel, Hollandiában: Kerstman, Japánban: Jizo, Kínában: Shengdan Laoren, Magyarországon: Mikulás, Télapó, Marokkóban: Black Peter, Németországban: Christindl, Norvégiában: Julenissen, Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale, Oroszországban: Gyed Moroz, Spanyolország: Papa Noel, Svédországban: Jultomten, Görögországban: Nikolausz.

forrás: www.nlc.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja