A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Házi Raffaello

Szoboszlai Beáta - 2011-05-17
Az egyik legfinomabb csemege házi készítésű változatát szeretném bemutatni nektek, ami ugyanolyan isteni, mint az eredeti.
Házi Raffaello

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:

  • 4 evőkanál cukor,
  • 150 ml víz,
  • 25 dkg vaj,
  • 40 dkg tejpor,
  • 30 dkg kókuszreszelék,
  • A közepébe mandula, vagy mogyoró.

Az elkészítése nem követel nagyobb szakértelmet. Nincs más dolgunk, mint fogni, egy közepes méretű fazekat és elsőként szirupot főzni a cukorból és a vízből. Hagyjuk felforrni, majd húzzuk félre. A vajat vágjuk fel kisebb darabokra és tegyük a szirupba. A kókuszt is öntsük bele, majd a fazekat helyezzük vissza a tűzhelyre. Alacsony hőfok mellett kavargassuk, míg a vaj el nem olvad. Ekkor mehet bele a tejpor is. Kavarjuk csomómentesre, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk meghűlni. Amint ez megtörtént, tegyük hűtőszekrénybe és 1-2 órát dermesszük, míg formázhatóvá nem válik. Én egy teljes napot hagytam a hűtőben, de csak azért, mert aznap már nem volt kedvem golyózgatni.

Miután formázható állapotba dermedt, egy tálba szórjunk kókuszreszeléket - ebbe fogjuk a golyóinkat bele forgatni - és készítsük ki a mandulákat, vagy mogyorókat a közepébe. Nem árt, ha alaposan átnézzük őket, mielőtt a golyókba dugdossuk, mert elég kellemetlen, ha egy véletlenül rajta maradt héj darabkától, valakinek letörik a foga.

Most jön a legjobb rész, ami kicsit a gyerekkori gyurmázásra emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy itt nyugodtan eszegethetünk a masszából. Na meg azzal, hogy csak egyféle formát készítünk. Szóval, vegyünk egy csipetnyit a masszából - én a kisebb golyókra esküszöm, de lehet nagyobbakat is csinálni -, dugjunk bele egy szem mandulát, vagy mogyorót, majd szép körkörös mozdulatokkal a tenyereink között, gyúrjunk golyót belőle. Ezután forgassuk a kókuszreszelékbe és készen is van. Hűtőben érdemes tartani, mert a melegben a benne lévő vaj megolvad és a raffaellónk ragacsossá válik. Hidegen tartva viszont megtartja a formáját. Nagyon finom édességet kapunk belőle.

Tipp: A közepébe tehetünk koktél cseresznyét, vagy aszalt gyümölcsöt is.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Indexkép: adriennf / Flickr

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja