SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nemzetközi Lecsók, más ízvilág

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-16
Lecsórajongóknak ajánljuk az alábbi recepteket, melyek rendhagyóak, kicsit más ízzel ismertetnek meg bennünket. A baszk borsos-fokhagymás, a francia kicsit édeskés a paradicsompaprikától, cukortól.
A magyaros a megszokott ízvilág csípőspaprikával, a szerb gyucsev pedig rizzsel, birkahúsal és sok zöldséggel készül.

 

Baszk Sonkás-sajtos lecsó

Hozzávalók:

20 dkg főtt sonka, 1,5 kg paradicsom
40 dkg paprika, 2 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, 8 tojás
1 csokor zöldfűszer: pertezselyem, kakukkfű
só, őrölt bors, olívaolaj

Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk a csíkokra vágott hagymát és a paprikát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, és a  zöldfűszereket. Nem túl erős tűzön pároljuk, beletesszük a sót és a borsot is.
Ha megpuhult a paprika, kivesszük a fűszercsokrot, és a felvert tojásokat belekeverjük, pár percig sütjük még, amíg a tojás megkocsonyásodik. Ha készen van, csíkokra vágott sonkát szórunk a tetejére, melegen tálaljuk.


Francia Ratatouille

Hozzávalók:

2 nagy vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom, 30 kg paradicsompaprika (piros)
1,2 kg padlizsán, 1,2 kg cukkini
1 dl olívaolaj, 1 citrom, só
őrölt bors, csipet cukor
2 dl száraz fehérbor,
zöldfűszerek: 1-1 ágacska tárkony, bazsalikom, kakukkfű
1 púpozott evőkanál vágott petrezselyem

A paprikákat kockákra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. A padlizsánt és cukkinit szintén felkockázzuk, de a héját rajtahagyjuk, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A felforrósított olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzátesszük a zöldségeket, néhány percig pirítjuk. Sóval, borssal, csipet cukorral, a csokorba kötött zöldfűszerrel ízesítjük, felöntjük a borral és fél órán át pároljuk.
Időnként megkevergetjük hogy le ne égjen, mert a főzés végére nem sok lé marad.

Magyaros Lecsós tokány

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna
1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
35 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom
só, bors, pirospaprika, kiskanál erős paprika
1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl

A húst és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, megdinszteljük benne a finomra vágott hagymát.
Megszórjuk a pirospaprikával, és azonnal felöntjük egy kevés vízzel, hogy ne legyen keserű a paprika. Beletesszük a húst, ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot, a fokhagymát, az erős paprikával. Addig pároljuk, amíg a leve elfő, ekkor ismét vizet öntünk alá, és rövid ideig  főzzük. Ha már félpuha a hús, a darabokra vágott paprikát, paradicsomot hozzáadjuk, és készre főzzük.
A legvégén tejföllel elkevert liszttel besűrítjük, rizskörettel tálalhatjuk.

Szerb Gyuvecs

Hozzávalók:

30 dkg sertéscomb, 30 dkg birkacomb
20 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma
1 kis padlizsán, 6 zöldpaprika, 6 paradicsom
1 dl rizs, 2 nagy burgonya, 1 l leveslé
só, őrölt bors, pirospaprika, petrezselyemzöld

A húsokat és a szalonnát kockákra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk. A szalonnában megpirítjuk a hagymát, majd előveszünk egy hőálló tálat, és rétegesen beletesszük a hozzávalókat. Először a zöldség felét, majd a húst, rászórjuk a hagymás pirított szalonnát, a rizst, és végül a zöldség másik felét. A rétegek közzé sót, borsot, pirospaprikát, petrezselyemzöldet, és fokhagymát szórunk. Ráöntjük a leveslét, esetleg kipótoljuk vízzel, hogy épp ellepje a hozzávalókat. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten körülbelül egy óra alatt készre sül.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL

A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.

Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL

Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

Campona Varázslóiskola: ahol a tanév varázslattal kezdődik

Szeptemberben nemcsak az iskolák nyitják meg kapuikat, hanem a Campona is egy különleges tanévet indít, a Varázslóiskolát. A programsorozatot két hétvégén rendezik meg: 2025. szeptember 13-14-én, valamint szeptember 20-21-én. A rendezvény nyereményjátékokkal - ami szeptember 1-28-ig tart - is várja a látogatókat, a fődíj egy 300 ezer forint értékű Campona Ajándékkártya.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja