Tápláló fehérjeforrás túróból
Singola Edit [cikkei] - 2008-06-27
A túró magas fehérjetartalommal rendelkezik, amit rendkívül sokféleképpen fogyaszthatunk. Sós és édes formában egyaránt számos étel alapanyaga. Gondoljuk csak végig, hányféleképpen kerül a tányérunkra: csusza, sztrapacska, gombóc, rétes, torta, pogácsa, körözött.
Az egészség megőrzésének egyik alapfeltétele a megfelelő táplálkozás. Elegendő mennyiségű és minőségű fehérjére, zsírra és szénhidrátra, valamint ásványi anyagra és vitaminra van szükségünk. A szervezet alapvető építőkövei a fehérjék, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködéshez. Természetesen a legjobb fehérjeforrások közé tartoznak a tejtermékek. Így a túró is magas fehérjetartalommal rendelkezik, amit rendkívül sokféleképpen fogyaszthatunk. Sós és édes formában egyaránt számos étel alapanyaga. Gondoljuk csak végig, hányféleképpen kerül a tányérunkra: csusza, sztrapacska, gombóc, rétes, torta, pogácsa, körözött. De egyéb túrós készítmény közül ugyancsak választhatunk olyan finomságokat, mint például a közkedvelt Túró Rudi.
De hogyan készül és mi is a túró? Hazánkban leginkább tehén- és juhtejből állítják elő. Pasztőrözött és fölözött tejből tejsavbaktériummal készítik, úgy, hogy a tejfehérjét kicsapatják, ami magába zárja a zsírt és a vizet, a tejsavót pedig kicsorgatják. Végül zacskós vagy préselt kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezt az értékes terméket, és készíthetünk belőle tápláló és ízletes ételeket, desszerteket.
Érdemes kipróbálni néhány különlegességet:
Gyümölcsös túrókocsonya
Hozzávalók: 20 dkg túró
10 tojás sárgája
1dl tejszín
10 dkg gyömbér
1dl gyümölcslé
2 dkg vaj
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét, a tojások sárgáját és a gyömbért. Kivajazott formába tesszük. A keveréket formával együtt meleg vízbe állítva lassú forralással megpároljuk. Végül kihűtjük.
Túróval töltött csirke
Hozzávalók: 2,5 kg csirke
80 dkg túró
6 tojás
5 zsemle
1 csomag metélőhagyma
4 dkg só
bors
15 dkg zsiradék
A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sót, borsot, majd ezt a csirke bőre alá töltjük. A csirkét befűszerezzük, zsiradékkal meglocsoljuk és megsütjük.
Vitaminsaláta
Hozzávalók: 2 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 doboz gombakonzerv
10 dkg főtt zöldborsó
10 dkg főtt sárgarépa
20 dkg túró
2 pohár joghurt
2 dkg só
bors
A zöldségeket megtisztítjuk, egyenletes darabokra vágjuk. Az összevágott anyagokat fűszerezzük és meglocsoljuk a túró és joghurt keverékével.
Ananászos túrókrém
Hozzávalók: 35 dkg túró
4 tojás sárgája
4 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg ananászkonzerv
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg zselatinpor
A tejet a tojássárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekeverjük, majd gőz fölött krémmé főzzük. Kevés ananászkonzerv levében a zselatinport feloldjuk. A túrót áttörjük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a túrót, a zselatint és az ananászt. Poharakba töltjük és megdermesztjük.
De hogyan készül és mi is a túró? Hazánkban leginkább tehén- és juhtejből állítják elő. Pasztőrözött és fölözött tejből tejsavbaktériummal készítik, úgy, hogy a tejfehérjét kicsapatják, ami magába zárja a zsírt és a vizet, a tejsavót pedig kicsorgatják. Végül zacskós vagy préselt kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezt az értékes terméket, és készíthetünk belőle tápláló és ízletes ételeket, desszerteket.
Érdemes kipróbálni néhány különlegességet:
Gyümölcsös túrókocsonya
Hozzávalók: 20 dkg túró
10 tojás sárgája
1dl tejszín
10 dkg gyömbér
1dl gyümölcslé
2 dkg vaj
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét, a tojások sárgáját és a gyömbért. Kivajazott formába tesszük. A keveréket formával együtt meleg vízbe állítva lassú forralással megpároljuk. Végül kihűtjük.
Túróval töltött csirke
Hozzávalók: 2,5 kg csirke
80 dkg túró
6 tojás
5 zsemle
1 csomag metélőhagyma
4 dkg só
bors
15 dkg zsiradék
A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sót, borsot, majd ezt a csirke bőre alá töltjük. A csirkét befűszerezzük, zsiradékkal meglocsoljuk és megsütjük.
Vitaminsaláta
Hozzávalók: 2 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 doboz gombakonzerv
10 dkg főtt zöldborsó
10 dkg főtt sárgarépa
20 dkg túró
2 pohár joghurt
2 dkg só
bors
A zöldségeket megtisztítjuk, egyenletes darabokra vágjuk. Az összevágott anyagokat fűszerezzük és meglocsoljuk a túró és joghurt keverékével.
Ananászos túrókrém
Hozzávalók: 35 dkg túró
4 tojás sárgája
4 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg ananászkonzerv
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg zselatinpor
A tejet a tojássárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekeverjük, majd gőz fölött krémmé főzzük. Kevés ananászkonzerv levében a zselatinport feloldjuk. A túrót áttörjük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a túrót, a zselatint és az ananászt. Poharakba töltjük és megdermesztjük.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Nemzetközi Lecsók, más ízvilág
Következő hír
Karamellizáljunk bátran!
LEGOLVASOTTABB
Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata
Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.
Meghalt a 11 éves kisfiú, akit fürdés közben agyevő amőba fertőzött meg
Tragikus véget ért a kórházi kezelése annak a 11 éves szlovákiai kisfiúnak, akit egy párkányi fürdőben fertőzhetett meg a rendkívül ritka és szinte mindig halálos kórokozó, az agyevő amőba. A Naegleria fowleri nevű egysejtű ellen nincs biztos gyógymód - a fiú több napos küzdelem után hunyt el.
Agyevő amőba fertőzhetett meg egy fiút egy párkányi fürdőben - ritka, de halálos kór terjedhet nyáron
Egy ritka, de rendkívül veszélyes fertőzés gyanúja merült fel egy tizenegy fiú esetében, aki egy szlovákiai fürdőzés után került válságos állapotba. A hatóságok szerint nem kizárt, hogy az agyevő amőba, azaz a Naegleria fowleri állhat a háttérben. Utánajártunk, mit lehet tudni erről a rettegett kórokozóról és milyen veszélyeket rejt a nyári fürdőzés.
Éjszakai kéz- és lábzsibbadás? Ilyen okai lehetnek
Az éjszaka jelentkező végtagzsibbadás nagyon kellemetlen lehet, bár a legtöbb esetben egyszerű oka van, nevezetesen, hogy olyan pozícióban alszunk, ami elnyomja a kezünk vagy a lábunk vérkeringését. Ha azonban ez nem csak egyszer-egyszer fordul elő, és gyakran ébredünk zsibbadásra, érzéskiesésre, bizsergésre, fontos utánajárni a kiváltó oknak. Ebben a témában segített eligazodni dr. Para Szabolcs, a Fájdalomközpont - Prima Medica neurológusa.
Eltűnt hatéves ikerpár Budapesten: az ország együtt izgul Annabell Zoéért és Blanka Noémiért
Június 12-én délután egy nagymama vitte el engedély nélkül Kosztyú Annabell Zoét és Kosztyú Blanka Noémit Budapesten, a Bikás park környékéről - azóta semmit sem tudni a kislányokról. A rendőrségi feljelentés már megtörtént, az ország hálózatai összefogtak, hogy segítsenek megtalálni őket.
Közösségi hozzászólások: