Tápláló fehérjeforrás túróból
Singola Edit [cikkei] - 2008-06-27
A túró magas fehérjetartalommal rendelkezik, amit rendkívül sokféleképpen fogyaszthatunk. Sós és édes formában egyaránt számos étel alapanyaga. Gondoljuk csak végig, hányféleképpen kerül a tányérunkra: csusza, sztrapacska, gombóc, rétes, torta, pogácsa, körözött.
Az egészség megőrzésének egyik alapfeltétele a megfelelő táplálkozás. Elegendő mennyiségű és minőségű fehérjére, zsírra és szénhidrátra, valamint ásványi anyagra és vitaminra van szükségünk. A szervezet alapvető építőkövei a fehérjék, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködéshez. Természetesen a legjobb fehérjeforrások közé tartoznak a tejtermékek. Így a túró is magas fehérjetartalommal rendelkezik, amit rendkívül sokféleképpen fogyaszthatunk. Sós és édes formában egyaránt számos étel alapanyaga. Gondoljuk csak végig, hányféleképpen kerül a tányérunkra: csusza, sztrapacska, gombóc, rétes, torta, pogácsa, körözött. De egyéb túrós készítmény közül ugyancsak választhatunk olyan finomságokat, mint például a közkedvelt Túró Rudi.
De hogyan készül és mi is a túró? Hazánkban leginkább tehén- és juhtejből állítják elő. Pasztőrözött és fölözött tejből tejsavbaktériummal készítik, úgy, hogy a tejfehérjét kicsapatják, ami magába zárja a zsírt és a vizet, a tejsavót pedig kicsorgatják. Végül zacskós vagy préselt kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezt az értékes terméket, és készíthetünk belőle tápláló és ízletes ételeket, desszerteket.
Érdemes kipróbálni néhány különlegességet:
Gyümölcsös túrókocsonya
Hozzávalók: 20 dkg túró
10 tojás sárgája
1dl tejszín
10 dkg gyömbér
1dl gyümölcslé
2 dkg vaj
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét, a tojások sárgáját és a gyömbért. Kivajazott formába tesszük. A keveréket formával együtt meleg vízbe állítva lassú forralással megpároljuk. Végül kihűtjük.
Túróval töltött csirke
Hozzávalók: 2,5 kg csirke
80 dkg túró
6 tojás
5 zsemle
1 csomag metélőhagyma
4 dkg só
bors
15 dkg zsiradék
A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sót, borsot, majd ezt a csirke bőre alá töltjük. A csirkét befűszerezzük, zsiradékkal meglocsoljuk és megsütjük.
Vitaminsaláta
Hozzávalók: 2 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 doboz gombakonzerv
10 dkg főtt zöldborsó
10 dkg főtt sárgarépa
20 dkg túró
2 pohár joghurt
2 dkg só
bors
A zöldségeket megtisztítjuk, egyenletes darabokra vágjuk. Az összevágott anyagokat fűszerezzük és meglocsoljuk a túró és joghurt keverékével.
Ananászos túrókrém
Hozzávalók: 35 dkg túró
4 tojás sárgája
4 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg ananászkonzerv
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg zselatinpor
A tejet a tojássárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekeverjük, majd gőz fölött krémmé főzzük. Kevés ananászkonzerv levében a zselatinport feloldjuk. A túrót áttörjük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a túrót, a zselatint és az ananászt. Poharakba töltjük és megdermesztjük.
De hogyan készül és mi is a túró? Hazánkban leginkább tehén- és juhtejből állítják elő. Pasztőrözött és fölözött tejből tejsavbaktériummal készítik, úgy, hogy a tejfehérjét kicsapatják, ami magába zárja a zsírt és a vizet, a tejsavót pedig kicsorgatják. Végül zacskós vagy préselt kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezt az értékes terméket, és készíthetünk belőle tápláló és ízletes ételeket, desszerteket.
Érdemes kipróbálni néhány különlegességet:
Gyümölcsös túrókocsonya
Hozzávalók: 20 dkg túró
10 tojás sárgája
1dl tejszín
10 dkg gyömbér
1dl gyümölcslé
2 dkg vaj
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét, a tojások sárgáját és a gyömbért. Kivajazott formába tesszük. A keveréket formával együtt meleg vízbe állítva lassú forralással megpároljuk. Végül kihűtjük.
Túróval töltött csirke
Hozzávalók: 2,5 kg csirke
80 dkg túró
6 tojás
5 zsemle
1 csomag metélőhagyma
4 dkg só
bors
15 dkg zsiradék
A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sót, borsot, majd ezt a csirke bőre alá töltjük. A csirkét befűszerezzük, zsiradékkal meglocsoljuk és megsütjük.
Vitaminsaláta
Hozzávalók: 2 fej saláta
2 db paprika
4 db paradicsom
1 doboz gombakonzerv
10 dkg főtt zöldborsó
10 dkg főtt sárgarépa
20 dkg túró
2 pohár joghurt
2 dkg só
bors
A zöldségeket megtisztítjuk, egyenletes darabokra vágjuk. Az összevágott anyagokat fűszerezzük és meglocsoljuk a túró és joghurt keverékével.
Ananászos túrókrém
Hozzávalók: 35 dkg túró
4 tojás sárgája
4 dl tej
15 dkg porcukor
25 dkg ananászkonzerv
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
15 dkg zselatinpor
A tejet a tojássárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekeverjük, majd gőz fölött krémmé főzzük. Kevés ananászkonzerv levében a zselatinport feloldjuk. A túrót áttörjük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a túrót, a zselatint és az ananászt. Poharakba töltjük és megdermesztjük.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Nemzetközi Lecsók, más ízvilág
Következő hír
Karamellizáljunk bátran!
LEGOLVASOTTABB
5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat
Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.
Egy sima megfázásnak hitték – kórház lett a vége a babánál: itt az RSV
Az RSV gyorsan és könnyen terjed, eleinte enyhének tűnő tünetekkel jelentkezik, ám néhány nap alatt súlyos légzési nehézségekhez, tüdőgyulladáshoz vagy akár bronchiolitishez is vezethet - és gyakran pont akkor súlyosbodik, amikor a szülő már megnyugodna, hogy "csak egy kis nátha volt"
Szülinapja után maradt árva a négyéves kislány: szüleire a fürdőkádban találtak rá
Brazíliában, São José városában egy négyéves kislány árván maradt: szülei közvetlenül születésnapja után hunytak el a fürdőkádban.
Ma 83 éves Halász Judit színésznő és énekesnő, generációk nagy kedvence
83 éve ezen a napon, 1942. október 7-én született Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának tagja, aki örökre beírta nevét a magyar kultúra történetébe.
Éjszakai óvodát indítottak Terézvárosban
Terézvárosban új, családbarát program indult: havi egyszer az óvodák este hat és másnap reggel fél kilenc között ?éjszakai üzemmódra? váltanak. Az első alkalom sikeres volt, a szülők örülnek, a gyerekek kalandos élményekkel gazdagodtak ? de milyen kihívásokkal és kérdésekkel járhat ez az újítás?













Közösségi hozzászólások: