A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4 egyszerű ebédrecept 1 éves kortól

Juhászné Ráthgéber Réka - 2021-02-24
1 évesnek főzni nem könnyű, hiszen már sok alapanyaggal megismertettük, kialakult egy bizonyos ízlésvilága, és előfordul, hogy nagyon válogatósak. Az én kisfiam is éppen a fényevős korszakát éli, így be kellett vetnem pár trükköt annak érdekében, hogy normálisan egyen. Mutatok most 4 olyan receptet, amik nagy valószínűséggel még a rosszabb napokon is lecsúsznak majd.
4 egyszerű ebédrecept 1 éves kortól

Hamis bolognai sütőtökkel, cukkinival és csirkemellel

Sok babánál okoz allergiás reakciót a paradicsom, így ez a recept bátran alkalmazható náluk is. Az én kisfiam a tészta és a tök miatt szereti.

Hozzávalók (3 adag lesz belőle):

  • 200 g sütőtök
  • 80 g cukkini
  • 40 g csirkemell
  • 30 g teljes kiőrlésű spagetti (a hagyományos is tökéletesen megfelel)
  • Pici olívaolaj
  • Só, bors
  • Tetejére egy kis reszelt sajt

Elkészítése:

A tésztát hagyományos módon elkészítjük, kis olajjal, sóval-borssal fűszerezzük. A tököt és a cukkinit körülbelül 10 perc alatt teljesen puhára főzzük, sóval-borssal fűszerezzük, egy kis bazsalikomot vagy oregánót is tehetünk hozzá. A csirkemellet megpirítjuk, majd a tökkel és a cukkinival együtt összeturmixoljuk és az összevágott tészta tetejére halmozzuk, majd a végén sajttal megszórjuk, és tálaljuk.

 

Édesburgonya röszti tejfölös sertésszűzzel

Az édesburgonya röszti nálunk mindent visz, lehet enni hidegen-melegen, magában, vagy husival esetleg tejfölös mártogatóssal, tényleg mindig telitalálat.

Hozzávalók (2-3 adag):

  • 40 g édesburgonya
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 pici fokhagyma
  • Só, Bors
  • Friss vagy szárított petrezselyem
  • 50 g sertésszűz
  • Egy kanál tejföl
  • Pici olívaolaj

Elkészítése:

Az édesburgonyát lereszeljük, besózzuk, majd fél órát állni hagyjuk. A sertésszüzet kis olívaolajon megpirítjuk, majd a végén hozzáadjuk a tejfölt. Ha hosszabb levet szeretnénk, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Fél óra után az édesburgonya levét kinyomkodjuk, hozzáadjuk a lisztet, a fokhagymát, a tojássárgáját, a petrezselymet és egy kis borsot. A kezünkkel kis lapos formákat készítünk, majd körülbelül 1-1,5 perc alatt puhára sütjük őket.

 

Sütőtökös gofri

A másik, ami mindig elfogy, az a gofri. Szoktam banánnal is kiegészíteni, de a sütőtökös verzió is nagy sikert aratott. Reszelt édesburgonyával és répával is helyettesíthető.

Hozzávalók (kb. 2-3 gofri lesz belőle):

  • 100 g sütőtök
  • 20 dkg liszt (én zablisztet és fehér lisztet vegyítettem fele-fele arányban)
  • 5 dkg vaj
  • Egy kanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 dl tej (kókusz, mandula, zab is lehet)
  • Fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

A tököt puhára főzzük, majd hagyjuk kicsit kihűlni. A többi hozzávalóval összekeverjük, majd ismét 10-15 percre pihentetjük a tésztát. Gofrisütőben készre sütjük, pudinggal, krémtúróval, vagy magában tálaljuk. A fenti tésztából finom amerikai palacsinta is készíthető.

 

Virslis-tejfölös táska

A virslis-tejfölös táska igazi jolly joker, hiszen hidegen, akár vacsorára, vagy másnap reggelire is fogyasztható. Az én kisfiam képes lenne virslin és sajton élni több napon keresztül, így ezek a falatkák az egyik kedvencei.

Hozzávalók (kb. 6-7 db lesz belőle):

1 db pulykavirsli (50 g)

Fél csomag leveles tészta

1 evőkanál tejföl

Tetejére sajt/lenmag/szezámmag

Elkészítése:

A tésztát kihajtjuk, és 6-7 egyenlő szárú háromszögre vágjuk. A virslit felszeleteljük, majd a tejföllel megkenjük a tésztát. Ráhelyezzük a virsli karikákat és kis batyukat készítünk belőle. A tetejét megszórjuk sajttal/lenmaggal/szezámmaggal, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Magában és mártogatóssal is fogyasztható.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja