SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őszi hagyományok a családban, avagy így nevelj magabiztos gyereket!

Tóth Éva [cikkei] - 2020-10-22
Az üzletek polcai már figyelmeztetnek a karácsony közeledtére, erről pedig a családi hagyományok juthatnak eszünkbe. Közös szokásokat azonban nemcsak a fenyőállítás és a bejgli sütés kapcsán alkothatunk. Bármelyik évszakban létrehozhatjuk a saját hagyományainkat, értékes örökséget hagyva ezzel gyerekeinkre.
Őszi hagyományok a családban, avagy így nevelj magabiztos gyereket!

Kísérletezzünk, hogy megleljük az igazit

A hosszú hétvégén és az őszi szünetben több időt tölt együtt a család, ez pedig remek alkalom lehet arra, hogy programokat szervezzünk, olyan közös tevékenységeket végezzünk, amiben mindenki kipróbálhatja magát és ráérezhetünk arra, hogy mi az, amit érdemes a jövőben is megtartani.

A programokat persze meghatározza a gyerekek életkora és a családtagok érdeklődése és elképzelhető, hogy némi kompromisszumot is kötnünk kell, de hosszútávon megéri, higgyük el!

 

Fejleszt és összeköt

A családi hagyományok különleges helyet foglalnak el a szívünkben. Összekötnek bennünket azokkal, akiket szeretünk. Marshall P Duke pszichológus professzor, többek közt a A „nagy történetek”, melyeket nagyszülők mesélnek és A minket összekötő történetek cikkek szerzője szerint a családi hagyományok nemcsak azért fontosak, mert a gyerekek szép emlékeket őriznek róluk. A családi rituálék a gyerekek identitását is meghatározzák, tükrözik a család értékrendszerét. A családi hagyományokkal felnővő gyerekek jobb alkalmazkodóképességűek, magabiztosabbak és magasabb az önértékelésük.

 

Ötletek az őszi szünetre

Kirándulás – nézzünk ki egy helyet, ahová ezek után minden évben ebben az időszakban újra ellátogathatunk.

Őszi, karácsonyi dekorációk készítésének ideje – ha szeret kézműveskedni a család, hagyományt teremthetünk azzal, ha az ünnepi dekorációkat – akár a kiránduláson gyűjtött apróságok felhasználásával - ezen a héten készítjük el.

Tökfaragás – Halloween az őszi szünet hetére esik minden évben, ezért jó program lehet a közös családi tökfaragás is.

Őszi szünet menü – erre az időszakra is összeállíthatunk egy hagyományos ebédet vagy vacsorát, amit közösen készítünk és fogyasztunk el. Lehet akár a közös főzés is hagyomány és az éppen aktuális évi menü pedig meglepetés.

Társasjáték este – későn fekvés, hosszú, akár éjszakába nyúló társasjátékozás, házi készítésű nasival, ameddig a legkisebbek bírják.

 

Bátran gondolkodjunk kicsiben is!

Ha az őszi szünetre időzített ötleteink nem a tervek szerint alakulnak, akkor se keseredjünk el. Családi hagyományok kapcsán ne csak „nagyban” gondolkodjunk, állítja Ellen Galinsky. Ask the children című könyvéből kiderül, hogy nemcsak az ünnepekhez fűződő hagyományok a fontosak, hanem a mindennapi rituálék is. A könyvben gyerekek mondják el, hogy a gyerekkori emlékeik döntő többsége a hétköznapi hagyományokhoz köthető: családi vacsorákat, esti meseolvasást és közösen nézett tévéműsorokat említett a megkérdezett csemeték többsége. Ha nem megy, ne erőltessük tehát feltétlenül a nagy dolgokat. Csempésszünk a mindennapokba egy kis kreativitást és szeretetet, ezek a jó családi rituálék összetevői.

Kép forrása: TryJimmy/pixabay

 

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja