SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őszi hagyományok a családban, avagy így nevelj magabiztos gyereket!

Tóth Éva [cikkei] - 2020-10-22
Az üzletek polcai már figyelmeztetnek a karácsony közeledtére, erről pedig a családi hagyományok juthatnak eszünkbe. Közös szokásokat azonban nemcsak a fenyőállítás és a bejgli sütés kapcsán alkothatunk. Bármelyik évszakban létrehozhatjuk a saját hagyományainkat, értékes örökséget hagyva ezzel gyerekeinkre.
Őszi hagyományok a családban, avagy így nevelj magabiztos gyereket!

Kísérletezzünk, hogy megleljük az igazit

A hosszú hétvégén és az őszi szünetben több időt tölt együtt a család, ez pedig remek alkalom lehet arra, hogy programokat szervezzünk, olyan közös tevékenységeket végezzünk, amiben mindenki kipróbálhatja magát és ráérezhetünk arra, hogy mi az, amit érdemes a jövőben is megtartani.

A programokat persze meghatározza a gyerekek életkora és a családtagok érdeklődése és elképzelhető, hogy némi kompromisszumot is kötnünk kell, de hosszútávon megéri, higgyük el!

 

Fejleszt és összeköt

A családi hagyományok különleges helyet foglalnak el a szívünkben. Összekötnek bennünket azokkal, akiket szeretünk. Marshall P Duke pszichológus professzor, többek közt a A „nagy történetek”, melyeket nagyszülők mesélnek és A minket összekötő történetek cikkek szerzője szerint a családi hagyományok nemcsak azért fontosak, mert a gyerekek szép emlékeket őriznek róluk. A családi rituálék a gyerekek identitását is meghatározzák, tükrözik a család értékrendszerét. A családi hagyományokkal felnővő gyerekek jobb alkalmazkodóképességűek, magabiztosabbak és magasabb az önértékelésük.

 

Ötletek az őszi szünetre

Kirándulás – nézzünk ki egy helyet, ahová ezek után minden évben ebben az időszakban újra ellátogathatunk.

Őszi, karácsonyi dekorációk készítésének ideje – ha szeret kézműveskedni a család, hagyományt teremthetünk azzal, ha az ünnepi dekorációkat – akár a kiránduláson gyűjtött apróságok felhasználásával - ezen a héten készítjük el.

Tökfaragás – Halloween az őszi szünet hetére esik minden évben, ezért jó program lehet a közös családi tökfaragás is.

Őszi szünet menü – erre az időszakra is összeállíthatunk egy hagyományos ebédet vagy vacsorát, amit közösen készítünk és fogyasztunk el. Lehet akár a közös főzés is hagyomány és az éppen aktuális évi menü pedig meglepetés.

Társasjáték este – későn fekvés, hosszú, akár éjszakába nyúló társasjátékozás, házi készítésű nasival, ameddig a legkisebbek bírják.

 

Bátran gondolkodjunk kicsiben is!

Ha az őszi szünetre időzített ötleteink nem a tervek szerint alakulnak, akkor se keseredjünk el. Családi hagyományok kapcsán ne csak „nagyban” gondolkodjunk, állítja Ellen Galinsky. Ask the children című könyvéből kiderül, hogy nemcsak az ünnepekhez fűződő hagyományok a fontosak, hanem a mindennapi rituálék is. A könyvben gyerekek mondják el, hogy a gyerekkori emlékeik döntő többsége a hétköznapi hagyományokhoz köthető: családi vacsorákat, esti meseolvasást és közösen nézett tévéműsorokat említett a megkérdezett csemeték többsége. Ha nem megy, ne erőltessük tehát feltétlenül a nagy dolgokat. Csempésszünk a mindennapokba egy kis kreativitást és szeretetet, ezek a jó családi rituálék összetevői.

Kép forrása: TryJimmy/pixabay

 

 

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja