A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Van ideális gyerekszoba, ahol soha nincs rendetlenség? A titok a ZERO WASTE!

Gáspár Katalin - 2020-10-22
A műanyagmentes, minimálisra - sőt lehetőleg nullára - redukált szemét mennyisége sok családnál fontos szempont lett, mióta a Föld bolygó ilyen nagy bajban van. A családok szintjén ezt tudjuk tenni, és sokan vagyunk, akik tényleg tenni is akarunk ezért.
Van ideális gyerekszoba, ahol soha nincs rendetlenség? A titok a ZERO WASTE!

Manapság a vásárlásainkkal döntünk a zero waste kapcsán is

Sok család van, ahol eldöntik, hogy minimalizálják a hulladék kibocsátásukat, a lehető legkevesebb műanyagot vásárolják, ha mégis, akkor inkább tartós és kiváló minőségű darabokat, amiket nem kell sűrűn kidobni. Visznek szatyrot a boltba, vagy éppen azt a minimális szemetüket, ami van, azt is szelektíven gyűjtik.

 • hentesnél veszik a húst, zöldségesnél a zöldséget, termelőtől rendelnek, vagy épp teljesen vegánok, mivel ez az életforma gyakran jár együtt a vegánság szemléletével is.
 • Figyelnek rá, hogy helyben készül dolgokat vásároljanak, mert azt nem kell hosszan utaztatni, és a helyi alkotókat tudják támogatni a vásárlásaikkal
 • nem vásárolnak vegyszereket, hanem odahaza készítik a többségüket, alapanyagokból
 • nem vásárolnak új ruhát, inkább cserenapokat tartanak, vagy a használt holmikat részesítik előnyben, ha mégsem, akkor kézműves helyi termékeket keresnek
 • termelnek, ha tudnak, és cserélnek, amit lehet
 • kutat fúrnak, víztisztítót használnak
 • passzív, vagy alacsony energiájú házakat építenek, figyelnek a fűtésükre
 • komposztálnak,
 • nem használnak műanyagokat,
 • igyekeznek mindent újra és újra felhasználni és ez a szemlélet áthatja az életüket.

 

… aztán megszületik a gyerek, és …

És?? És akkor mi van?  A baba ugyanúgy kaphat odahaza készült kozmetikumokat, saját készítésű, vagy más, kézműveskedéssel foglalkozó anyák shopjaiból származó szappant és fürdetőt, tárolhatjuk ezeket visszazárható, visszavihető dobozban. Használhatunk mosipelust (mosható pelenkák) amik akár több gyereket is kiszolgálnak. A bébiételes üvegek ugyanúgy újra hasznosíthatók egy csomó dologra, de a nem kész ételt megfőzni és üvegekben eltenni sem nagy tudomány, ha az ember belejön.

Mivel játszik a babád?

A méregdrága műanyag kacatok helyett a legtöbb baba sokkal szívesebben játszik egy bevarrt ruhacímkével, ezért nyugodtan készíthetünk neki maradékokból ilyesmit. Hosszasan elvan egy színes PET palackkal, amibe pár darab babot tettünk, és a kupakját pedig beragasztottuk, hogy ne tudja leszedni.  Szívesen eljátszik egy dobozzal, amibe színes textileket tesz ki és be, esetleg áthúzza egy lyukon. Bőven elég neki egy-egy plüssjáték. Gyakran csak az egyetlen alvós „nyunyókával” elvan, nem is igényel többet.

A legjobb zero waste ötlet a fejlesztéshez a matatófal

Jobban örül egy házi dolgokból összeszerelt matatófalnak, mint egy sok tízeres fejlesztő játéknak. A matatófal nem más, mint egy deszkalap, amire mindenféle a gyerek számára érdekes dolgot felszerelünk, ragasztóval, csavarral, kötéllel. Régi számológépet, vagy nyomógombos mobilt, régi telefon forgatható tárcsáját, kapcsolót, dugaszolóaljzatot dróttal és dugókkal, zárat, reteszt, kulcsot, lakatot, cipőfűzőt egy imitált vagy leszerelt cipő felsőrészével, csövet, amin golyót lehet átgurítani, zsanérral le és fel nyitható ajtócskás részt, ami alatt újabb felfedezni való van, például bemart labirintus játék, különfele cippzárak, gombolható gombok, patentolható patentok, vagy efféle. Vaslapot és mágneseket, kallantyús fajta biciklicsengőt, óraszíjat a csatjával előre, amit ki és be lehet csatolni. Az ötletek száma végtelen, számos tippel inspirálódhatunk a netről. Ezek a dolgok mind valódiak, illetve olyasmik, amiket megmentettünk a szemétre kerüléstől, mert a gyerek örömmel játszik velük.

A matatófal további előnye, hogy nem lehet szétszórni. Egyszerűen odaáll elé a gyerek és elvan vele, nem tudja elvinni máshová, nem tud rendetlenséget csinálni.

Egy lavór jobb, mint egy járássegítő

Egy nagy láda, vagy lavór, amit tolni lehet, sokszor jobb szolgálatot tesz és érdekesebb is a gyereknek, mint a méregdrága járássegítő holmik.  Mivel látja, hogy ezeket mi használjuk, így sokkal érdekesebb lesz a számára, mint amit neki vásároltunk fejlesztő céllal.

A babának nincs szüksége játékokra

A játékokra a lelkiismeretfurdalással küzdő rokonságnak és szülőknek van szüksége, hogy ezzel kompenzálják a kevés figyelmet, amit a gyerekre szánnak. Ezért érdemes megbeszélni a családdal, hogy bizonyos fajta játékokat egyáltalán ne hozzanak a gyerekeknek. Nincs szükség ezer műanyag kacatra, amikkel valójában sosem játszanak, csak szétszórják őket. A tárgyak, melyek a gyereket természetes módon körbeveszik, amikkel meg tud ismerkedni, pont eléggé fejlesztik. Játszhat krumplival, ha főzünk, kis serpenyővel, szöggel és kalapáccsal. A baba ollóval vághat igazi és gyűrhető papírokat, amikhez eleve hozzájutunk. Nem kell vásárolni szinte semmit neki. Természetes, hogy az ajándékozási időszakban (szülinap, karácsony stb..) kapni fog játékokat, akár olyat is, ami nem a szülők ökologikus szemlélete szerinti. Ezen ne sértődjünk meg, egyszerűen, ha már a gyereket nem érdekli, ajándékozzuk tovább valakinek, vagy adjuk el.

Nem tud a gyerek játszani, mert a túl sok játék akadály!

Amikor azt látod, hogy egy gyerek szobájában több ezer darab játék tornyolsul, akkor az a gyerek nem is tud igazán játszani. A bőség zavarától szenved, és természetes, hogy a játék része lesz a holmik szétszórása.

Sosem felejtem el az anyatársat, aki egy egész műanyag vödörnyi Kinder figurát őrizgetett. Egyszer rábeszéltem, hogy vigye el egy gyűjtői találkozóra és adjon túl rajtuk. Egy kedves barátjuk olyan ritkaságokat talált ebben a vödörben, hogy jelentős összeggel gazdagabban tért haza a börzéről. A gyerekek pedig sosem használták a figurákat, csak kiöntötték őket a vödörből. Náluk volt annyi játék, hogy nem is értettem, hogy bírja egész nap a pakolást a gyerekekkel. Ez a műanyag dömping csak megnehezíti a gyerekek és a szülők életét. Olyan érzést ad, mint neked, amikor ezer dolgod van és nem tudod, hová kapj, mivel is kezdd hirtelen. Olyankor szoktál inkább nem csinálni semmit - ugye? A gyerek pont így működik! 

Aranyszabályok a zero waste játékokhoz

 • Csak tartós játékszer jöhet, lehetőleg organikus anyagból (fa, textil, stb ...) 
 • Magunk készítünk játékszereket, amelyek örömet adnak alkotás és játék közben is. (A legjobb játékok újra felhasznált dolgokból vannak!) 
 • Egy jön, egy megy – vagyis, ha kapunk valami újat, eladunk, elajándékozunk, vagy kiselejtezünk valami régit
 • Vásárolhatunk használt játékot is – ezzel a Földet óvjuk.

Mindig kérdezd meg magadtól, ha a gyereknek játékot veszel, hogy tényleg szüksége van-e rá? Ha nem, akkor bátran mondj nemet neki. A gyerek a vele töltött időtől, és nem a sok játékszertől lesz  boldog!

 

Képforrás: Alexas_Fotos képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja