SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

5 dolog, amit egy kiskutya érkezése ad a családnak

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-09-24
A kisgyerekek születésnapi kívánságlistáján sokszor első helyen szerepel egy saját, igazi kutyus. Rajonganak értük, mert annyira aranyosak, bújósak, játékosak, igazi kis szeretetgombócok.
Mi történik akkor, ha tényleg megérkezik a hőn áhított csöppség?
Minden megváltozik!
5 dolog, amit egy kiskutya érkezése ad a családnak

Egy kiskutya nem csupán örömöt és élményt ad a gyerekek számára, hanem rengeteg mindent meg is tanít nekik. Halkan jegyzem meg, hogy sokszor nem csak nekik, hanem még a felnőtteknek is tud újat mutatni.

 

1. Biztonságot ad!

Ha a kiskutya igazi családtagként éli a mindennapjait, akkor bizony ő is kiveszi a részét a játékból és a mókából. Ott lesz minden családi rendezvényen, helyet kér magának az ünnepi asztaloknál, és aktívan szerepet akar majd vállalni mindenben. Ahogy telnek a hónapok, a család azt veszi észre, hogy ha nincs velük, akkor hiányzik a társasága.

A gyerekek sokszor úgy tekintenek a kis kedvencükre, mint a legjobb barátjukra. Különösen igaz lehet ez akkor, ha nincs testvérük. Gyerekek és kutyusok között életre szóló barátság alakulhat ki, ami sok nehéz helyzeten segíthet átlendülni. Biztonságot jelent számukra a négylábú kedvenc jelenléte. Jól esik hozzábújni, mesélni neki és a belső feszültség is könnyebben oldódik egy önfeledt játéknak köszönhetően.

2. Felelősségvállalásra tanít!

Egy kiskutya érkezése nem csak örömmel, hanem feladatokkal is jár. Jó, hogyha a család már az elején leül és megbeszéli, hogy mit jelent az élethosszig tartó felelősségvállalás és gondoskodás. Kialakíthattok egy napirendet, ami segít a gyerekeknek átlátni a napi feladatokat. A napirend nem csak a kutyus számára fontos, hanem a gyerekeknek is biztonságot ad. Nem beszélve arról, hogy szülői szemmel is nagy segítség egy jól működő napirend.

Milyen jó lenne, ha reggel a gyerekek ránéznének a napirendre és annak megfelelően készülnének, ugye?

Ha a kutyus érkezése hozzájárul ehhez, akkor ezzel a szülők is csak nyerhetnek.
Már a legkisebbek is ki tudják venni a részüket a feladatokból. Figyelhetik például a vizes tálkát, adhatnak friss vizet a kutyusnak minden alkalommal, amikor ők is megszomjaznak. Így összekapcsolják a saját szükségletüket a kutyuséval. A nagyobbakra pedig már több feladatot rá lehet bízni, így a felelősségérzetük mellett az önbecsülésük is nőni fog.

3. Egészséges életmódra ösztönöz!

A mai digitális korban sok szülő szenved attól, hogy a gyerekeket nehéz elcsábítani a számítógépek, tabletek és telefonok világából. Egy kiskutya új élményeket adhat nekik, és egy új világot ismerhetnek meg a segítségével. Megtanulják, hogy milyen fontos a napirend, a rendszeres étkezés és a mozgás. A szülő alakíthatja úgy, hogy a séta a gyerekek feladata lesz, aminek következtében többet lesznek a szabadlevegőn, és újra megtanulják élvezni a kinti játékot.

4. Szociális készségeket fejleszt!

Az olyan kisgyerekek, aki kutya mellett nőnek fel sokkal gondoskodóbbak, érzelmileg gazdagabbak és nyitottabbak lesznek. A mindennapi teendők során megtanulják, hogy nem csupán az ő érdekeik a fontosak, hanem oda kell figyelni a körülöttük élőkre is. Könnyebben alkalmazkodnak majd az új helyzetekhez és a problémamegoldó képességük is fejlettebb lesz.

A családi életre is pozitív hatással lehet egy kis kedvenc. A közös felelősségvállalás, a közös feladatok, a közös programok és esetleges problémák hatására többet lesz együtt a család, többet beszélgetnek, így még közelebb kerülhetnek egymáshoz.

5. Segít a tanulásban!

Felolvasni vagy felmondani a leckét egy kutyának? Miért is ne! Sok kisgyereknek gondot okoz, hogy mások előtt, hangosan megszólaljon. Egy négylábú barát azonban nem nevet ki, nem gúnyolódik, hanem csak hallgat, esetleg heves farkcsóválással jelzi, hogy tetszik neki a helyzet. A kutyusoknak való rendszeres felolvasás könnyed gyakorlás lehet, melynek köszönhetően a gyerekekben lévő gátlások feloldódnak.

Ez a néhány gondolat talán segít belelátni egy kutyusos család mindennapjaiba. A felsorolt pontok után azonban még nem ér véget a történet. Egy kiskutyával felnőni boldog, önfeledt gyerekkort jelent. De az is lehet, hogy sokkal több ennél: egy életre szóló kaland és barátság kezdete.

Kép: Kai-Chieh Chan fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja