SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Mit kell tudnia egy 3 évesnek a zökkenőmentes óvodakezdéshez?

Családinet [cikkei] - 2018-05-02
Legtöbbször a szobatisztaság és a cumi elhagyás kerül előtérbe, ám ezek mellett is fontos a nyár folyamán néhány dologra felkészíteni gyermekünket, hogy könnyebben boldoguljon majd az óvodában. Ne gondoljunk bonyolult feladatokra, nem kell betűket vagy számokat felismernie, sőt az sem számít, hogy hány mondókát tud fejből elmondani. A sikeres óvodakezdéshez más képességekre lesz szüksége, ezekről beszélt Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.
Mit kell tudnia egy 3 évesnek a zökkenőmentes óvodakezdéshez?

Elválás anyától

Nem szerencsés, ha a kisgyermek először az óvodában tölt külön időt az édesanyjától. Ha korábban nem is adódott rá alkalom, a nyár folyamán mindenképp törekedjünk rá, hogy időnként külön programot szervezzünk számára. Jó, ha van a közelben nagymama, akire rábízhatjuk, de baráti családban - különösen, ha rajta kívül más gyerekek is vannak – is biztosan jól fogja érezni magát. Ha először bízzuk másra a kicsit, mondjuk el neki, hogy mi fog történni vele, amíg mi távol leszünk - fagyizni mentek a Mamával, a kertben fociztok Gergőékkel -, és adjuk meg a pontos, számára is ismert időpontot - ebéd után, mese vagy lefekvés előtt -, amikor érte megyünk, és ezt tartsuk is be.


Játék a kortársakkal

A baráti délutánok szervezése azért is hasznos, mert így a gyermek gyakorolhatja a többi gyerekkel való közös játékot. Fontos, hogy megtanulja a kortársaival megosztva, felváltva használni a játékokat, részt tudjon venni a szerepjátékokban. A különböző személyiségű gyerekekkel való közös játék fontos tapasztalat. Ennek megszerzéséhez szervezzünk játszócsoportokat, hívjunk át ismerős gyerekeket és hagyjuk őket együtt játszani, mi a háttérből kövessük az eseményeket.


Önállóság és figyelem

Az óvodában új szabályokat is meg kell tanulnia, a sikeres beilleszkedést segíthetjük azzal, hogy a feladatok végrehajtását otthon is gyakoroljuk. A "pakold el a ceruzákat" egyszerűbb utasításokat követve összetett feladatokat is adjunk neki, például: "tedd a ceruzákat a helyére, és zárd le a játékosdoboz tetejét".
A figyelem mellett önállóságra is szüksége lesz az óvodában: az evőeszközök használata mellett jó, ha egyedül öltözik, boldogul a mosdóban, mos fogat és a játék végeztével elpakol.


Napi rutin

Az óvodába reggel időre kell érkezni, a korai ébredéshez pedig este időben ágyba kell kerülnie a gyermeknek. Ha eddig nem is tartottuk magunkat szigorú napirendhez, a nyár folyamán mindenképp érdemes reggeli és esti rutint kialakítani, hogy a szeptemberi reggelek gördülékenyebben teljenek. Az esti lefekvés előtt legyen idő vacsorára, beszélgetésre, meseolvasásra, vagy egy közös társasjátékra - ami majd a későbbiekben is tartható -, reggel pedig jusson idő elkészülni, felöltözni, fogat mosni.


Beszédfejlesztés

A gyerekek beszéde sokat változik az óvodai évek alatt, nekünk szülőként elsősorban a szókincsét fontos fejleszteni, mire óvodába kerül. Fontos, hogy tudja azoknak a tárgyaknak a pontos nevét, amiket használ a mindennapokban. Ennek gyakorlására a meseolvasás és a képeskönyvek lapozgatása mellett használjuk a hétköznapi szituációkat. Beszélgessünk róla, hogy mi van a szobában vagy séta közben a parkban, ha közlekedünk, akkor a járművek, az útközben látottak is remek témát szolgáltatnak. Az ilyen beszélgetésekből remekül fejlődhet a szókincse és kifejezőkészsége.


Ne vigyük túlzásba!

Nem szerencsés, ha a gyermeket a nyár folyamán visszatérő "várod már az óvodát?" típusú kérdésekkel bombázzuk. Persze, fontos, hogy tudja, hogy ő óvodás lesz, de erről bőven elég, ha a nyár utolsó heteiben, a beszoktatáshoz közeledve ejtünk szót gyakrabban.
Minden gyermek más, így előfordulhat, hogy az ismeretlen miatt érzett izgalma könnyen görcsössé válhat, ha túl sokat beszélünk erről. Az sem jó, ha bizonyos dolgokat elvárásként fogalmazunk meg. Ne mondjuk például, hogy az óvoda miatt kell megtanulnia egyedül felöltözni.


Kedvenc figurák, mesehősök előnyben!

Arról, hogy pontosan mire lesz szükségünk az óvodában, az óvónők fognak részletesebben beszélni az első szülői értekezlet alkalmával. Amit biztosan be kell szereznünk az ovizsák mellett az ottalváshoz az ágynemű, ágyneműhuzat és lepedő, fogmosáshoz szükséges kellékek, kéztörlő és ha már megvan, akkor a felvarrható vagy ragasztható ovis jel. Érdemes ezekből olyat beszerezni, amin a gyermek kedvenc mintája látható, ilyenkor általában alig várja, hogy megmutathassa a többieknek, kezdetben ez is segíthet megkönnyíteni a reggeli indulást.

Olvasd el az óvónő tanácsait is! >> Egy tapasztalt óvónő üzenete a szülők számára - Mit kell tudnia a gyereknek óvodás korára?

Forrás: jatekliget
Indexkép: Max Pixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
A szerkesztő ajánlja