SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pozitív viselkedés kialakulását segítő játékok

Bábeczki Mónika [cikkei] - 2016-11-25
Bábeczki Mónika óvodapedagógus vagyok. Munkám során tapasztalom, hogy nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a kisgyermekek pozitív viselkedésének kialakítására. Ehhez egyszerű játékokat alkalmazok.
Pozitív viselkedés kialakulását segítő játékok

Hiszem és tudom, hogy ezek hozzájárulnak az emberi értékek kialakulásához, mint például: felelősség, együttműködés, tisztelet, őszinteség, türelem, empátia.  Ennek folyamatában nem a gyermeket változtatom meg, hanem elősegítem, hogy a viselkedése pozitívvá alakuljon. Elsajátítják a hatékony fegyelmet, megtanulnak pozitív döntéseket hozni, kialakul problémamegoldó képességük és megtanulják az emberi értékeket és felelősséget. Ezzel mindannyian nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy egy sikeres, céltudatos, de a pozitív emberi értékek segítségével érvényesülő felnőtt váljon a ma még óvodás gyermekből. Pár nagyon egyszerű játékot írok le, melyeket a gyerekek nagyon szeretnek és  hatékonyak is.  

Íme a játékok:

 1. Hogy vagy ma? – Hogy érzed magad most?             

Smile játék. Kisebbeknek előre elkészítem színes papírból, a nagyobbak saját maguk elkészíthetik akár papírból, rajzolás, színezés, festéssel, vagy kis kövekre, kinder tojás belső műanyag dobozra.
 

Játék menete:

Gyerekek érkezés után, vagy a reggeli beszélgető kör előtt a kis kosárban elhelyezett smile jelekből kiválasztják azt a jelet, ahogyan érzik magukat. Beszélnek érzéseikről, én pedig további kérdésekkel bíztatom őket: pl Miért vagy szomorú? Hogyan segíthetnénk neked? A megoldásban együtt veszünk részt a többi gyerekkel. Pl megöleljük, megsimogatjuk, különböző ötleteket adunk.

Mire tanít? Empátia

Megtapasztalják önmagukon és másokon, hogy milyen amikor fájdalmas érzéseik vannak, illetve amikor boldogok. Ezen keresztül meg tanulják tisztelni saját és mások érzéseit és másokkal kedvesen, tisztelettudóan bánni.
 

2. Kereső, avagy hideg-meleg

Játék menete:

Egy gyereket kiküldök a csoportból és a többiek eldugnak egy labdát. Mikor be jön a kereső gyermek, a többiek hangosan hideg – meleg – langyos szavakkal bíztatják a keresőt, míg meg nem találja a labdát. Ha megtalálta akkor megtapsoljuk és megöleljük.

Mire tanít? Együttműködés

Megtanulják, hogyan bíztassák egymást versengés nélkül és, hogyan segítsenek egymásnak különböző környezetben.
 

3. Mondd az igazat

Játék menete:

Köbe ülünk a szőnyegen. Egy kis labdát gurítok valakinek aki elkapja. Én kezdem a mondatot:

„Boldog voltam amikor...” Akinél a labda van, felidéz egy élményét és befejezi a mondatot. Én is részt veszek a játékban és válaszolok ezekre a mondatokra. Ha a gyermek őszintén elmondta az élményét akkor tovább gurítja valakinek a labdát. Addig játsszuk, míg mindenkire sor kerül. Játszhatjuk, pl „ Féltem, amikor…”, „ Meglepődtem, amikor….” Minden érzésen végig mehetünk.

Mire tanít? Őszinteség, bátorság, bizalom.

Lehetőséget adunk a gyerekeknek, hogy az érzéseikről őszintén beszéljenek. Megtanulják, hogy akár negatív, akár pozitív érzéseik vannak, arról őszintén beszéljenek. Ehhez bátorságra és bizalomra is szükség van, így azt is alakítjuk vele.


4. A) Én a kémlelő

Játék menete:

Egy gyermeket választok, aki csak a szemével választ ki egy tárgyat a csoportszobában. A többiek a szőnyegen ülnek, a kémlelő pedig középen ül. Ezt mondja: pl. „Én kémlelek a szememmel valamit ami zöld..” A többiek megpróbálják kitalálni mi lehet az a tárgy, pl. fa, Lacika pólója… Aki legelőször kitalálta az lesz a következő kémlelő.

Mire tanít? Türelem

Arra tanítom vele őket, hogy udvariasan meghallgassák egymást és kivárják amíg rájuk kerül a sor.

4. B) Találd ki

Ez is jól fejleszti a türelmet. Gondolok egy szóra. Kimondom a kezdő részletét. Pl Telefon, amiből kimondom, hogy tel… A gyerekeknek kell kitalálni mi az a szó. Ha kitalálta akkor ő mond egy szó részletet.

Ezek a játékok arra is alkalmasak, ha valahova utazunk, vagy várakozni kell.


5. Szabad?

Játék menete:

Szembe állnak velem a gyerekek egy vonalba. Egyszerre 6 gyerekkel játszom. Mondom, hogy „Zsanika ugorj kettőt előre”. Ő megkérdezi, hogy „szabad?”. Válaszolom, hogy igen, vagy nem. Ha igen, akkor mielőtt 2-őt ugrik előre megköszöni, hogy „köszönöm”. Ha elfelejti megköszönni, vagy az engedély nélkül indul el, akkor helyben kell maradnia, vagy vissza kell térni a kiindulópontra. Egyforma esélyt adok minden gyermeknek, hogy oda érjen hozzám. A végén megtapsoljuk magunkat és egymást is. A mozgás sor nagyon változatos lehet és fontos, hogy mielőtt elkezdjük a játékot, elmondom a játékszabályt, így elkerüljük a félreértéseket.

Mire tanít? Tisztelet

Nem elég mondani a gyerekeknek a tiszteletet, hanem meg kell tanítani rá őket. Ez a játék játékosan tanítja őket erre. Lehet játszani más szavakkal is pl „kérem”…
 

6. A) Lufi az égben

A játék menete:

Néhány felfújt lufit adok a csoportnak és az a cél, hogy a lufik fent maradjanak az „égben”. Kezdetben ez lehet 30 mp, vagy 1 perc. A gyerekek közösen paskolják a lufikat, hogy az ne essen le a földre.

6. B) Labdák az ernyőn

Játék menete:

Gyerekek egyik kedvence amikor egy ernyőn kell a labdákat megtartani, vagy épp a lukba bele terelni. Ez is bizony nagy csapatmunkát és együttműködést igényel /a nyitóképen/.

Mire tanít? Csapatmunka

Megtapasztalják, hogy milyen nagyszerű munkát tudnak együtt végezni. Legközelebb már a pakolásnál is tudom emlékeztetni őket erre.


7. Hang lecke

Játék menete:

Egy meséből elolvasok 4-5 mondatot. Először kellemes hangon, majd nyafogva, aztán mérgesen. Felveszem a telefonra, majd utána lejátszom a gyerekeknek. Mindenki elmondja a véleményét, hogy melyik beszéd volt kellemes a fülének és melyik nem. Utána a gyerekek is gyakorolhatják kitalált szöveggel is, amit felvesszünk és visszahallgatják.

Mire tanít?

Beszéd hangsúlyának fontosságára, valamint nyafogás leszoktatásra.

Megértik, hogy mennyire fontos az, milyen stílusban és hangsúllyal beszélünk.


8. Nézd a jó oldalát

Előzmény: A gyerekekkel együtt elkészítünk egy mesebeli hátteret festéssel, nagyméretű csomagoló papírra. Utána kifestő könyvből színeznek pár állatot, vagy embert, hercegnőt, bármit amit szeretnének. Ezt rá ragasztjuk a mesebeli háttérre. Ha kész akkor jól látható helyre felfüggesztjük. A gyerekek elé ülnek, mint a moziban.

Játék menete:

A mesebeli háttér alapján kitalálok egy történetet, melyben negatív viselkedések, helyzetek vannak. Pl Artúr kinevette Borit, vagy Artúr végig bosszankodta az utat hazafelé, szóval bármi lehet ami épp eszembe jut. A gyerekek feladata, hogy „átírják” pozitív fordulattá a negatív történéseket. Megkeressék, hogy szerintük mi volt a helytelen, majd mégis mi volt a jó a történetben . Pl gyönyörű pillangók repültek a napsütésben. Vagy az erdő közepén volt egy szép házikó…

Mire tanít? Optimizmus

Ezáltal könnyebben meg birkóznak a frusztráló helyzetekkel és meglátják azt is, hogy minden történésben van jó is.


9. Építs egy vonatot

Előzmény: dobozok amibe bele tudnak ülni a gyerekek egyenként. Művészeti kellékek, amivel mindenki megcsinálja a saját vagonját, meg kidíszíti.

Játék menete:

Amikor mindenki elkészült a vonatával akkor össze rakjuk és egy hosszú vonatot készítünk amibe minden gyermek vagonja részt vesz vele együtt. Vagyis bele ülnek. Nevet adunk a vonatnak és kitaláljuk hova utazunk. Itt csak a fantázia szab határokat.

Mire tanít? Kitartás és együttműködés

Itt az előkészületek sok időt igényelnek ahol kitartóan kell dolgozni, a végeredményhez pedig másokkal is együtt kell működni. Megtanulják, hogy kitartással milyen pozitív érzés a végeredmény, vagyis az elért cél. Várost is építhetünk, vagy Jurassic Parkot, bármit.


10. Egy ötlet a szülőknek

Játék menete:

Mosás után a gyermekkel közösen válogassuk szét a megszáradt zoknikat, majd párosítsuk és kis labdákká hajtsuk össze. Segítsünk szétválogatni, hogy melyik zokni kié. Ahány családtag van annyi kis dobozt készítsünk elő és közösen jelöljük meg melyik kit képvisel: Anya, apa.. stb. Cél a távba dobás, csak most a zoknikkal. A távolságot mi határozzuk meg. Tehát minden zokni labdát a megadott dobozba kell bele dobni a gyermeknek.

Mire tanít? Rendszeretet, munkaszeretet

Játékos formában élmény lesz a gyermek számára a rendrakás, pakolás, illetve megtanulja, hogy a közösségben neki is fontos szerepe és munkája van.

 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Indexkép: Daxiao Productions / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja