SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Erdő az egész világ!"

Molnár Piroska [cikkei] - 2016-11-24
"A természet hatalmas, az ember parányi.
Ezért aztán az ember léte attól függ,
Milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel"
(Szent-Györgyi Albert)
"Erdő az egész világ!"

Molnár Imréné vagyok, a Tényői Napközi Otthonos Óvoda pedagógusa, „Zöld Óvoda” szakember. Szeretném Önökkel megismertetni azokat a tevékenységeket, melyeket csoportomban végzünk a gyerekekkel.

A tevékenységek folyamatát nagyban befolyásolja elhivatottságom a „Zöld tartalmak” iránt – valamint egy, egyhetes svájci tanulmányút, ahol az elmúlt évben vettem részt, és képviseltem Győr-Moson-Sopron, Vas, és Zala megye óvodáit, pedagógusait. Kitűnő összképet kaptam Svájc környezeti neveléséről, melyet jól tudok munkámban kamatoztatni.

Tényő Győrtől 18 km-re fekszik a Sokorói dombság völgyében. A festői környezet, a sok-sok erdő, patak, rét, dombtető mind-mind kirándulásra csábít bennünket. Ki is használjuk ezeket az adottságokat! Csoportomba 24 vegyes életkorú, de érdeklődő kis „mókus gyerek” jár. Imádják a „kreatívkodást”- ők hívják így! A csoportszoba egyik sarkában is látható egy kis erdő – éppen az évszaknak megfelelő köntösben. Mikor olvastam a pályázati kiírást, tudtam, hogy írok egy tevékenységről, csak nagyon nehezen döntöttem el, hogy melyikről.

Mivel mindig is a szívem csücske volt az erdő és minden, ami vele kapcsolatos ezt választottam. ERDŐ – csupa nagy betűvel és tele tartalommal: védelem, tisztelet, fák, klíma, egészség, meseírás erdőről, újrahasznosítás... De melyiket válasszam? Melyiket ismertessem meg másokkal, veletek, Önökkel? Természetesen azt, ami legjobban tetszett a csoportomba járó gyerekeknek:

„Újra papírtól a használati tárgyakig”

Melyik kis gyerek nem szeret keverni, kutyulni, dagonyázni – piszkosnak lenni? Az enyémek nagyon! A projekt indítása előtt újságpapírt gyűjtöttünk a szülők segítségével. Nagyon aktív szülők támogatását élvezzük – bármit kérek, sok segítséget kapok. Így ők is részesei a sikereinknek. Eszközökkel motiváltam. Minden gyerek körém állt. Nem győztem a sok kérdésre válaszolni. „Mit fogunk ezekkel csinálni?”

  • vödör – ebben áztatjuk a papírt.
  • szűrő – csepegtetjük a vizet
  • turmixgép – pépesítünk
  • keverőlapát – összekeverjük
  • keretes szita + henger – kiszorítjuk belőle a vizet
  • itatós papír – azon szárad az új lap
  • tálak – bevonva újra papír tálkákat kapunk
  • papírtégla készítő gép – papírtégla készítő
  • terepasztal – ahol a falu makettja lesz

Pénteki napon kezdtük el az újságok összetépkedését, beáztatását vízben. A tépkedés is nagy móka – hiszen „rosszalkodunk”, össze – vissza tépkedünk egy újságot! Közben rengeteget lehet beszélgetni, hogy mit miért teszünk? Tudatosítom bennük, hogy a papír fából készül. Ha sok-sok újra papírt, papírtéglát készítünk, sok-sok fát mentünk meg a kivágástól. Nagy öröm volt, mikor ők maguk mondták, hogy akkor megmarad az erdőnk ahol mókust, nyuszit figyeltünk meg, ahol jókat sétáltunk, sütöttünk a tűznél, megismertük a tűzgyújtás szabályait, az erdő védelmét, ahol magaslesre másztunk, kunyhóba bújtunk. Erdei – leesett – termésekből halmazokat képeztünk, erdei tónál frissültünk fel, bújócskáztunk, öleltünk fákat, egyensúlyoztunk kidőlt fákon, megtanultuk, hogy az erdőben mi csak vendégek vagyunk!

A hétvége alatt jól megáztak a papírok melyeket turmixgépben pépessé tettünk. Aztán egy szita segítségével kinyomkodtuk belőle a vizet. Lapokat, kis tálkákat, hirdető táblákat, képeket, meghívókat, farsangi álarcokat – Ovi olimpiához – a résztvevő települések neveit készítettünk. A fő tevékenységünk a terepasztal készítése volt, tényő domborzatának mintázása.

Egy későbbi időpontban, mikor már megszáradt, kifestettük, kis házakat, templomot, a tóba halakat, a partra vízi növényeket, vadkacsákat készítettünk – természetesen mindent újra papírból. A jó hangulatról „énekes pacsirtáink” , a mindig énekelgető gyerekek gondoskodtak. Hallgassunk „erdős” dalokat! - kérték. Kedvenceik: Gryllus Vilmos: Somvirággal, kakukkfűvel és Hallgatag erdő. Rengeteg verset, mesét ismernek az erdőről. Beszélgetés közben mint a szivacs, úgy szívják magukba a verseket. Kedvencük: Gazdag Erzsi: Álmomban és Zelk Zoltán: Őzek, nyulak, szarvasok.

„Az erdő az egész világ” témája kiválóan alkalmas a mese és a vizualitás ötvözéséhez. Egy alkalommal mesét írtunk a nagyokkal. A téma természetesen itt is az erdő és a természetvédelem volt. Három szereplőt neveztem meg. A fantáziájukra bíztam, hogy mi történik velük? Ahogy mondták – én írtam. Csak ámultam, milyen ügyesek. Szárnyaltak! A mese címe: Az erdőkerülő. Ő vigyázott az erdő rendjére. Megdorgálta a szemetelőket. Megszerette a királylányt, és a királytól elnyerte a lánya kezét és fele királyságát – mint minden igazi mesében. Meglepetésképpen beküldtem a leírt mesét a megyei újságba – Kisalföld – ahol az akkor még megjelenő, gyerekeknek szóló Breki magazinban. – viszontláthattuk mesénket. Nagyon büszkék voltak – no és persze én is! Azóta sokszor kérik, hogy ez legyen a déli mese.



Nem csak a közvetlen környezetünket fedezzük fel, hanem busszal is szívesen indulunk kirándulni. Természetesen akkor is figyelünk arra, hogy az erdő legyen a főszereplő. Voltunk: Győrben, Bábolnán, Tatán, Dunaszigeten, és több alkalommal a Bakony különböző területein. Az idei őszi kirándulásunkon Tatán meglátogattuk a 2014-es év „Év fáját” - egy hatalmas platánt. Büszkén mondhatom, hogy 2012-ben térségünk fája a Hatos-tölgy 2. helyen végzett.

Köszönöm dajka nénimnek, hogy mindig velem van!

 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja