A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekjogok

Singola Edit - 2008-11-18
November 20. A Gyermekek jogának világnapja. Ezen a napon fogadták el 1959-ben "A gyermeki jogok nyilatkozatát", majd 1989-ben pedig "A gyermekek jogainak konvencióját".
Gyermekjogok
Ha figyeljük a híreket és a világot, valamint gyermekeinket, kétféle utat láthatunk. Az egyik irányba a gyermekek csínyei, szófogadatlanságai, olykor erőszakos cselekedetei haladnak: tanár bántalmazása, iskolatárs megverése, iskolakerülés… A másik úton a gyermekek esnek áldozatául  a gyermekkereskedelemnek, a prostitúciónak  és pornográfiának. Mindkét lehetőséget kordában kell tartani, a felnőttek feladata, hogy megóvják, védelmezzék, ha kell, megbüntessék, helyes irányba tereljék az eltévedt gyermekeket. A gyerek nem kicsinyített felnőtt, a gyerek egyszerűen gyerek, akinek szüksége van az oltalomra, a védelemre, az összefogásra törvényes keretek között is. Ennek az összefogásnak határokon és földrészeken is át kell nyúlnia, hogy a világon élő összes gyermeket szárnya alá vehesse. Mert minden embernek, így minden gyereknek vannak jogai.

Valamennyi gyereknek joga van:
-    a szeretethez és gondoskodáshoz
-    a megfelelő és egészséges táplálkozáshoz
-    a tanuláshoz és iskolai képzéshez
-    a játékhoz
-    az egészségügyi ellátáshoz
-    a véleménye kifejtéséhez
-    vallásának megválasztásához

Miért van szükség gyermekjogokra?

Hivatalos adatok alapján ma a világon 2,1 milliárd gyermek él, ők teszik ki Földünk népességének 36%-át. Évente mintegy 132 millió újszülött látja meg a napvilágot. Minden negyedik gyermek olyan családba születik, amelynek napi jövedelme nem éri el az 1 dollárt. Ma tizenkét gyermek közül egy 5 éves kora előtt meghal valamilyen könnyen megelőzhető gyermekbetegségben.

 "... a gyermeknek, figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége, nevezetesen jogi védelemre ..." Gyermek Jogainak egyezménye.

A szülők, nagyszülők számtalanszor említik, hogy „bezzeg a mi gyerekkorunkban” nem így volt, nem volt ilyen jó sora egy gyereknek, mint most, nem volt külön gyerekszoba, számítógép, mobiltelefon, és még sorolhatnánk. Igaz, hogy sok gyerek kiskirályként él, de a legtöbb kicsi bajban van: nem jut megfelelő egészségügyi ellátáshoz, védelemhez, oktatáshoz. Minden gyereknek joga van az egyenlő esélyhez.

Tilos a gyermeket:

-    dolgoztatni
-    bántalmazni

-    szexuálisan zaklatni

Külön figyelmet kell fordítani:

-    a sérült, fogyatékkal élő gyerekre
-    a menekült gyerekre
-    a család nélkül élő gyerek gondozására
-    a törvénnyel összeütközésbe került gyermek büntetésére

A gyermekek évszázada

Ellen Key a gyermekek évszázadának nevezte a XX. századot, mert óriási előrelépések történtek a gyermekjogok terén.
Az 1800-as években kezdték szabályozni Nagy-Britanniában a gyermekek munkaidejét, munkavállalásának életkorhoz kötését. A Genfi nyilatkozat sokat tett a gyermekekért Eglantyne Jebbnek köszönhetően, a Mentsétek meg a Gyermekeket (Save the Children Fund) elnevezésű szervezet megalapítójának. Látva a Balkán országaiban és Oroszországban a menekült gyerekek katasztrofális helyzetét az I. világháborút követően, és felismerve, hogy a gyermekek érdekében folyamatosan kell tevékenykedni, Eglantyne Jebb külön szabálygyűjteményt dolgozott ki, a Gyermekek Chartáját.  A dokumentumot 1924-ben fogadták el. A II. világháború után szerették volna, ha az Egyesült Nemzetek - megerősíti a Nyilatkozatot. Az ENSZ Közgyűlése azonban 1948-ban elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, s ez aztán meghiúsította egy, a gyermekek szükségleteihez igazított további dokumentum elfogadását. Többéves előkészítő munka után, 1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot. Azóta november 20-a a gyermekek jogainak világnapja.

A világ és gyermekei

 A gyermekjogi egyezmény célja, hogy megvédje a gyermekek jogait, késztesse az államokat ennek megtartására. Az UNCEF aktívan részt vállal a feladatban. Oltóanyagokat, egészségügyi felszereléseket, gyógyszereket, iskolai eszközöket juttatnak el a világ gyermekeihez. Szükség is van a segítségre, mert 100 gyerekből 53 Ázsiában születik (19 Indiában, 15 Kínában), 19 Fekete Afrikában, 9 Latin-Amerikában és a Karibi térségben, 7 a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, 5 Közép-, Kelet-Európában, és csak 7 a legfejlettebb országokban.

A jövőkép nem biztató. Ha nem változik a társadalom és a gazdaság helyzete, akkor a nem megfelelő egészségi feltételek miatt sok kisgyermek fog meghalni maláriában, tüdőgyulladásban, alultápláltság, kiszáradás következtében. A világon 140 millió gyerek nem jár iskolába, ha ez folytatódik, 100 gyerekből 17 soha nem részesül majd oktatásban. Ezenkívül gondoljunk a gyermekek kiszolgáltatottságára, kínzására, testi bántalmazására, a lelki terrorra, szexuális zaklatásra, és hány gyerek szenved hiányt legfőképp szeretetből.
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja