Kisgyerekek

Vajon hogyan élték meg gyerekeink az eltelt hónapokat, amit a bezártságban, a kortársaik nélkül töltöttek? Ha szeretnéd tudni, hogy mi zajlik gyermekedben, van egy, a szavakon is túlmutató kifejező eszköz: a szerepjáték.
Két hónappal ezelőttig minden lehetséges eszközzel tiltottuk őket a digitális eszközöktől, majd egyik napról a másikra az Internetre helyeztük át az egész életüket. Csodálkozunk, hogy a 6-10 éves kisiskolások netezési és üzengetési szokásai finoman szólva is hagynak kívánnivalót maguk után?
A mi óvodánk már május 4-én kinyitott, azonban nekünk meg sem fordult a fejünkben, hogy a kijárási korlátozás közepén, karantént megszegve beadjuk a fiunkat. Mindketten otthonról dolgozunk, két kisgyerekkel, mégis inkább összeszorítottuk a fogunkat és alkalmazkodtunk az új helyzethez.
Mostanra nagyjából minden szülő tapasztalja, hogy a gyerekek bár könnyedebben és rugalmasabban álltak a változáshoz, az izoláltság és a bezártság náluk is felcsavarta az érzelmek intenzitását.
Nem is gondolnád, hogy az alábbi, gyakran biztatónak szánt mondatokkal valójában hosszú távon többet ártasz a gyereknek, mint használsz.
A gyerekek jelentik a legnagyobb örömet az életben. Ők adnak értelmet az életünknek, boldoggá tesznek, és mosolyt csalnak az arcunkra. Ugyanakkor hatalmas munkát és felelősséget is jelentenek.
Furcsa időszakot élünk, össze vagyunk zárva azokkal, akik többnyire a legtöbbet jelentik nekünk a világon, mégis időről-időre világgá mennénk kicsit, hogy erőt nyerjünk. Ha ez az amúgy sem könnyű időszak még egy dühös, erőszakos totyogóval is terhelt, na akkor gyakrabban emeljük tekintetünket az égre és kérünk megnyugvást fentről.
Napjainkban valahogy úgy tűnik, hogy a gyerekekre egyre kevesebb és kevesebb felelősség hárul. Az idősebb generáció valahogy nagyobb felelősségtudattal rendelkezik, köszönhető ez annak, hogy már gyerekkorukban is komoly feladatokat bíztak rájuk, és hibáikért mindig elővették őket, melyeknek megvolt a következményük.
Ti is le vagytok már maradva többnapnyi tanulnivalóval, és ez téged egyre kevésbé tud érdekelni? Olvasd el a négygyerekes anyuka tapasztalatait, és rájössz: ezzel nem vagy egyedül.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media