SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tabu téma - Az intim higiénia

Kókai Kata [cikkei] - 2006-09-14
Vannak olyan témák, amikről sem szüleiddel, sem barátnőddel nem szeretsz beszélni. Az intim higiénia egy a tabu témák sorában.
Tabu téma - Az intim higiénia

Nem csak tizenéves korban, de később is igyekszünk kerülni azokat a témákat, melyek túl intimek, esetleg kényelmetlenséget okozhatnak. Szeretjük titokban tartani milyen intim eszközöket használunk, s talán még a legjobb barátnők sem tudnak róla. De vajon van-e értelme a titkolózásnak? És egyáltalán, kihez fordulhat a kérdéseivel egy tizenéves, fiatal nő?


Mit értünk intim higiénia alatt?

Az intim higiénia kifejezés a nemi szervek tisztán tartására, megfelelő ápolására utal. Modern, fogyasztói társadalmunkban sokkal fontosabb hangsúlyt fektetni az intim higiéniára mint korábban, amikor az intim termékek sora jóval rövidebb volt. Ma már számtalan intim dezodor, síkosító, fogamzásgátló szer és segédeszköz van forgalomban, míg néhány évvel ezelőtt hasonló termékek még nem kerültek forgalomba.
 

Hangzatos reklámszlogenek és veszélyeik

Modern társadalmunkban még mindig tabu téma a szexualitás, az intim higiénia, s így sokan esnek a reklámok áldozatául. A hatalmas multinacionális cégek azt sugallják, használj minden nap intim dezodort, irrigáló készüléket, másként "nem vagy tiszta és üde". Azonban elfelejtik megemlíteni a legújabb termékek kockázatát.

A tisztasági betétek reklámjai azt sugallják, a foltot hagyó folyás természetes dolog, használj intim betétet, és minden rendben van. Pedig ellenkezőleg, arra kellene felhívni a figyelmet; ha már tisztasági betétre van szükség, azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni.

Az intim dezodorok, irrigáló szerek pedig csak rontanak a helyzeten. Bármennyire is hihetetlen hangzik, létezik úgymond túlzott higiénia. Egy egészséges nő esetében az irrigálás teljesen felesleges folyamat, hiszen a hüvely természetes öntisztító, védekező rendszere elvégzi ezt a feladatot. A rendszeres irrigálás pedig tönkreteszi a természetes hüvelyflórát, ezáltal helyt adva a kórokozóknak.

Hasonló veszélyt rejt az intim dezodorok használata is. A nemi szerv környéke igen érzékeny, vékony savköpennyel rendelkező terület, mely folyamatos "támadásnak" kitéve könnyen megszűnhet. Ilyen támadást jelenthet az erősen vegyszeres intim dezodor, vagy éppen egy szőrtelenítő/szőkítő krém.
 

Tejsavas termékek

Nem egyszer hallhatunk a tejsavat tartalmazó jótékony készítményekről. És valóban, az intim terület ápolására ezek a legmegfelelőbbek, hiszen savas kémhatásuknak köszönhetően (a lúgos szappannal ellentétben) nem károsítják az intim területek védőrétegét. Ennek ellenére a különböző termékek más-más összetevőket tartalmazhatnak, így érdemes alaposabban megválogatni, mely termékek valóban hasznosak, és melyek csupán "reklámcsodák".

Intim termékek közül minden esetben érdemes olyat választani, amit valamelyik nagyobb gyógyszergyártó cég állít elő, így biztosak lehetünk annak hatékonyságában. Főként a toalett használatát követően jutnak fontos szerephez az intim tisztaságot célzó termékek. Amennyiben nincs lehetőség zuhanyzásra, a tejsavat tartalmazó intim törlőkendők biztosíthatnak megfelelő védelmet. Ez utóbbiak használhatóak utazás, kirándulás során is, ha nincs lehetőségünk az alaposabb tisztálkodásra.
 

Tampont vagy betétet?

Egy másik fontos kérdés a menstruáció ideje alatti higiénia. Mivel a szokásos havi ciklus során a szervezet hormonális változáson esik át, még fontosabbá válik, milyen termékeket használunk, és hogyan. A reklámok természetesen az illatfelhőt árasztó betétcsodától az óriási folyadéktároló képességű tamponig mindenfélét próbálnak a vevők nyakába varrni, de a legjobb, ha egyéni tapasztalatunkra hagyatkozunk.

Bármely típus választása esetén fontos ügyelni a rendszeres cserére, a nemi szerv környékének tisztán tartására- akár zuhanyzással, akár intim törlőkendő használatával.
 

Az egészségügyi betétek használatának szabályai

Az illatosított betétek tárháza igazából csak lelki megnyugvást nyújt, esetleg még trendibbé tesz, de más előnye sajnos nincsen. Ráadásul hátrányának mondható, hogy a hozzáadott illatanyag legtöbb esetben egyáltalán nem természetes szer, tehát egyenlő az intim dezodor használatával (csupán kevesebb veszéllyel jár). Mindenesetre teljesen felesleges.

A hagyományos, illatanyag mentes betétek azonban szinte biztosan nem okoznak irritációt, hiszen nem tartalmaznak mesterséges illatanyagot. Itt fontos megemlíteni, hogy nemrégen már a tanga betétek is divatba jöttek. Ez utóbbiakat a higiéniára ügyelve érdemes hanyagolni- nem csak a menstruáció, de a mindennapok során is. A tanga, bármilyen kényelmes és esztétikus, a gáttájékon át hidat képez a hüvely és a végbélnyílás között, mely fertőzések forrása lehet. A menstruáció idején pedig még nagyobb veszélyt jelenthet.
 

Tampon - miért ne?

Kicsi, kényelmes, tiszta, egyszerű a használata, nőgyógyászok mégsem ajánlják, méghozzá alapos indokkal. Többek között azért sem, mert a felhelyezése során a kézről is kórokozók kerülhetnek a hüvelybe, melynek védekezőképessége a menstruáció alatt gyengülhet. Emellett nehezebben ürül ki a távozásra ítélt váladék, így akár rosszullétet is okozhat. Használata estére nem javasolt, hiszen ilyenkor a csere nem megoldott.

Fotó: Greyerbaby/pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja