A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így szerezhet jogosítványt kamasz gyermeked - lépésről lépésre

Juhászné Ráthgéber Réka - 2021-06-03
Hamarosan vége az iskolának, lezárulnak az érettségi vizsgák, megkezdődik a nyári szünet, és talán már a korlátozásokat is feloldják a közeljövőben. Sok kamasz szeretne jogosítványt szerezni, mielőtt főiskolára megy - aminek nincs is különösebb akadálya, maximum a szülők pénztárcája és féltése akadályozhatja meg őket ebben. Lássuk, milyen költségekkel és feltételekkel vághat neki a kamaszkorú gyermeked a jogosítvány megszerzésének.
Így szerezhet jogosítványt kamasz gyermeked - lépésről lépésre


Hány éves kortól lehet jogosítványt szerezni?

Ha már egész fiatal korában ellenállhatatlan vágyat érez a „kormányzáshoz”, akkor az A1, kismotoros jogosítványt szerezheti meg legelőször. Ehhez 16 évesnek kell lennie: ugyan elkezdheti előbb is a tanfolyamot, azonban gyakorlati vizsgát csak a 16. születésnapja után tehet.

A B kategóriás jogosítványt 17 éves korától szerezheti meg, azonban KRESZ-vizsgát már korábban is tehet: pontosan 3 hónappal azelőtt, hogy elfújná a 17 gyertyát a születésnapi tortáján. Nagymotor vezetéséhez 24 évesnek kell lennie, C kategóriás jogosítványt pedig a B meglétéhez és 21 éves korhatárhoz kötik.


A B kategóriás jogosítvány feltételei

Első és nagyon fontos pontja a jogosítvány megszerzésének az orvosi alkalmassági vizsga. Ez pár rutin feladatból áll, amit a háziorvos végez majd el a kamaszkorú gyermekeden. Ehhez mindössze a TAJ kártyájára és 7.200 Ft-ra lesz szüksége, valamint jó látásra és egészségre.

Ezután következik a KRESZ-oktatás és vizsga, ahol az elméleti alapokat sajátítja majd el gyermeked. Ha ez is megvan, akkor a megszerzett tudást gyakorlatban kell megmutatnia. Az oktató először a rutinpályán, majd később a forgalomban segíti a tanulót a megfelelő vezetési technika elsajátítására.
Korábban rutinvizsgát is kellett tenni a jogosítványhoz, azonban ezt pár éve eltörölték - így miután meggyőződtek róla, hogy a gyermeked jól kezeli az autót, rögtön a forgalomban mutathatja ezt meg egy vizsgabiztos előtt. Ha a vizsgán komolyabb hibákat vét, akkor újabb órák és újabb vizsga következik. A vezetésoktatással párhuzamosan már elkezdheti az elsősegély tanfolyamot, amiből később szintén vizsgát kell tennie. Ha ez is megvan, akkor teljes a paletta, és megkaphatja a B kategóriás jogosítványát.


A B kategóriás jogosítvány ára

Nem olcsó mulatság, de csak egyszer kell kifizetni. Ezután 10 évente kell megújítani, és ekkor csak az okmányirodai illetékre, valamint az orvosi alkalmassági vizsgálatra kell pénzt szánni. Így alakulnak a költségek:

  • Orvosi alkalmassági vizsga: 7.200 Ft – 7.300 Ft
  • KRESZ-oktatás: 30.000 Ft – 35.000 Ft
  • KRESZ-vizsga: 4.600 Ft
  • Gyakorlati óradíj: 90.000 Ft – 180.000 Ft (30 órával számolva)
  • Forgalmi vizsga: 11.000 Ft
  • Elsősegély tanfolyam: 8.150 Ft – 12.000 Ft
  • Elsősegély vizsga: 6.850 Ft – 7.900 Ft
  • Okmányirodai illeték: 4.000 Ft

Összesen: 161.800 Ft – 261.800 Ft

A fent említett tanfolyam– és vizsgadíjak két tetszőlegesen kiválasztott fővárosi autósiskola honlapjáról származnak. Természetesen vannak ennél drágább tanfolyamok és oktatók is, így nem meglepő, ha egy jogosítvány 300.000 - 400.000 Ft-ba is kerülhet. Leginkább a pótvizsgák és a plusz gyakorlati órák tudják az összeget jelentősen megnövelni.


Kapható-e bármilyen támogatás a jogosítvány megszerzéséhez?

Igen, az Államkincstár honlapján elérhető: a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatás nevet viseli. A feltételek között szerepel, hogy a személy, aki a jogosítványt szerzi, a vizsga napján nem lehet 20 éves, vagy ha betöltötte már ezt az életkort, akkor csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, vagy gyermekgondozást segítő díjban részesül (azaz 3 évesnél fiatalabb gyermeket, 7 évesnél fiatalabb ikerpárt, vagy 10 évesnél fiatalabb tartósan beteg gyermeket nevel). A támogatás összege 25.000 Ft. A feltételeket és a nyomtatványt itt lehet elolvasni és letölteni.

Érdemes jogosítványt szereznie ilyen fiatalon? Nem feltétlenül, több okból sem. Ha például anyagi nehézségek állnak fenn a családban - ez esetben azonban ösztökélhetitek arra, hogy diákmunkával teremtse elő a költségek egy részét. A másik indok az lehet, ha ti sem jártok autóval, belvárosban laktok, vagy olyan helyen, ahol kiváló a tömegközlekedés. Ebben az esetben bőven ráér majd akkor jogosítványt szerezni, ha elköltözik tőletek. A harmadik pedig, ha nem is akar jogosítványt szerezni, mert fél a vezetéstől, mert nem akar egyáltalán autót, vagy mert nem érzi magát elég felkészültnek hozzá. Ilyen esetben ne erőltessétek, hagyjátok, hogy megérjen a feladatra. Azonban ha ezek közül egyik sem áll fenn, akkor ne álljatok az újtába. Sokkal könnyebben boldogul majd felnőttként, ha tud vezetni, ráadásul a jogosítvány megléte sok állásnál is plusz pontot jelent.

Indexkép: Stephen Leonardi / Unsplash

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja