SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új pszichológiai eszköztár segíti a gyerekek iskolakezdését!

Családinet [cikkei] - 2021-08-26
"Életed legjobb évnyitója" címmel társadalmi felelősségvállalás célú program indul Magyarországon, amelynek célja, hogy a gyerekek minél kevesebb dühkitöréssel és indulattal térjenek vissza az iskolákba. A programban bármely érdeklődő pedagógus, iskola ingyen részt vehet és felhasználhatja az ott átadott pszichológiai eszköztárat.
Új pszichológiai eszköztár segíti a gyerekek iskolakezdését!

Jelentősen megnőtt a mentális problémák előfordulása a gyerekek körében is

Mint ismeretes a COVID-19 jelentősen átírta a mindennapokat, rengeteg mentális problémát generálva a felnőttek, a fiatalok és a gyermekek körében egyaránt. Egy kanadai kutatás arról számolt be, hogy a 6-18 év közöttiek 70%-ánál jelentkezett valamilyen negatív pszichológiai tünet, szorongás, düh vagy figyelemzavar formájában.1 A pszichológushoz fordulók aránya is 60%-kal növekedett a tengerentúlon. Ezzel kapcsolatban Győri Ildikó pszichológus elmondta: „Arról még nincsenek konkrét számaink, hogy Magyarországon mennyire szenvedte meg a COVID-19 járványt a gyermekek mentális egészsége. A saját tapasztalataimból az szűrhető le, hogy 30-40%-kal növekedett a hozzám forduló családok aránya a korábbi évek átlagához képest, és súlyosabbak a tünetek. Az elmúlt hónapban több anorexiás és tinikori öngyilkos esettel is találkoztam, illetve első osztályt elvégzett gyerekeknél is sok panaszt, kudarcot, csalódást tapasztaltunk, amely egyáltalán nem volt jellemző az előző évekre.”

 

Legyen minden iskolában Indulatvulkán és Hangulathőmérő

A COVID megfékezésére hozott intézkedések miatt a társadalom jelentős változásokon esett át, amelyre nem voltak felkészülve sem az egyének, sem pedig a társadalmi rendszerek. Az emberek – beleértve a gyerekeket is - elhagyták a komfortzónájukat. Ebben a helyzetben a hüllőagy nevű agyi terület aktiválódik, amely háromféle viselkedésformát engedélyez: üss / fuss / lefagy. Ez a fajta hüllőagyi válaszreakció jelenik meg a különböző iskolai közösségekben agresszió, düh, pszichológiai problémák stb. formájában. Amíg a hüllőagyi terület aktív, a gondolkodásért, felelős prefrontális kéreg inaktív, így a gyerekek nem is képesek elkezdeni a tanulást, ismeretek elsajátítását. Az „Életed legjobb évnyitója” társadalmi felelősségvállalás célú program ezt próbálja orvosolni azzal, hogy ingyen minden iskolai óvodai közösség számára elérhetővé teszi az „Indulatvulkán” és „Hangulathőmérő” pszichológia és coaching alapú eszközöket, amelyekkel sikeresen kezelhetők a dühkitörések és az agresszív viselkedés. Győri Ildikó pszichológusként évek óta foglalkozik gyermekneveléssel, ő jegyzi a Kreatív Nevelés módszertant, amelynek szerves része az Osztálymentor Program. Ebben a gyermekközösségek tipikus pszichológiai problémáit, negatív folyamatait igyekeznek különböző eszközökkel kreatív kezelni, megszüntetni. A jelenlegi helyzetre leginkább a szóban forgó „Indulatvulkán” és „Hangulathőmérő” alkalmazható.

 

Amikor a klasszikus pedagógiai eszközök nem működnek

Mivel a post-COVID probléma pszichológiai eredetű, így pszichológiai eszközökkel kell kezelni. Másrészt annyi gyereket érint ez az új helyzet, hogy ezzel rendszer szinten érdemes foglalkozni, ráadásul a klasszikus "rosszul viselkedtél, ezért büntetés jár" pedagógiai gyakorlat nem működik. Győri Ildikó úgy véli: „A gyerekeknek és a fiataloknak óriási szüksége van most a segítségre, a pedagógusok pedig olyan helyzettel szembesülhetnek szeptemberben, amivel korábban nem. Emiatt döntöttem úgy, hogy mindenki számára elérhetővé teszem ezt a programot teljesen ingyenesen, illetve FB-csoportos formában ingyenes tanácsadást is biztosítok a pszichológiai eszköztár használatához. Legközelebb augusztus 28-án vehetnek részt az érdeklődők egy kapcsolódó online workshopon, ahol végigvesszük az eszközök alkalmazásának kezdeti lépéseit. Bízom benne, hogy ehhez a társadalmi felelősségvállalás célú kezdeményezéshez minél többen csatlakoznak és így sok-sok magyar iskolában lehet zökkenőmentes és jókedvű a tanév nyitánya.”

Ingyenesen letölthető módszertani csomag: https://kreativneveles.hu/eleted-legjobb-evnyitoja-modszertani-csomag-pedagogusoknak/

A zárt Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni:
https://www.facebook.com/groups/980731406094687

1 https://childrenfirstcanada.org/code-pink/kids-are-in-crisis-canadas-top-advocates-and-experts-unite-to-declare-codepink/
https://theconversation.com/child-and-youth-mental-health-problems-have-doubled-during-covid-19-162750

Nyitókép: depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

A szülő egyszer csak elkezdi érezni, hogy valami nincs rendben. A gyerek minden nap úgy indul el az iskolába, mint aki poklot készül járni. Rémálmai vannak, reggel karikás szemekkel ébred, fejfájásra, hasfájásra panaszkodik. Több pénzt kér tízóraira, mégis alig eszik, veszít a súlyából, tolltartója, személyes tárgyai rendre eltűnnek. Biciklije tele van sérülésnyomokkal, jegyei romlanak, hosszú ujjú pulóverét a csuklójára húzza, kapucniját pedig a fejére. Amikor saját magáról, mint értéktelen és semmire való emberről nyilatkozik meg, a szülő már biztos benne: valaki zaklatja, bántalmazza őt az iskolában. A fenti példák már súlyos abúzusra utalnak, melyben azonnal segítséget kell kérni.
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A szerkesztő ajánlja