SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anya kikapcsol. De hogyan?

Tolvaj Vica [cikkei] - 2020-12-18
Nincs rá időd? Nem engedheted meg magadnak? De, ha te nem törődsz magaddal, akkor mástól hogy várod el, hogy megtegye?
Anya kikapcsol. De hogyan?

Anyának lenni nem egyenlő azzal, hogy elfeledkezel magadról! Sőt, amikor csak teheted teremts magadnak énidőt – fogadd el a férjed, a nagyszülők, vagy a barátok segítségét. Engedd ki a gőzt, és maradj harmóniában önmagaddal. Tudom önzőségnek érzed, ha akár csak 10 percre is elvonulsz és apuval hagyod a babát, de hidd el ettől sokkal kiegyensúlyozottabb, és jobb anya leszel. Ha nem pihensz néha, ingerülté és türelmetlenebbé válsz, eleinte csak rossz napjaid lesznek, de a halmozódás könnyen hoz rossz hónapokat is.
 

Hogyan hozd vissza az énidőt az életedbe anyaként?
 


1. Kérj és fogadd el a segítséget!

Nem kell mindent magad megoldanod, bátran fordulj a párodhoz, vagy a szüleidhez segítségért, ha soknak érzed a feladatot, vagy csak beülnél egy kád forró vízbe egy jó könyv társaságában. Hidd el, nem fog problémát okozni nekik a gyerekekkel való törődés, sőt sok esetben alig várják a nagyszülők, hogy végre megkaparintsák az unokákat egy délutánra. De ne várd el senkitől, hogy a fejedbe lásson, ha nem ajánlkoznak az nem feltétlenül azért van, mert nem vállalnák a bébiszitterséget szívesen. Ha énidőre van szükséged, akkor ülj le a férjeddel és beszéljétek át, hogy ki tudna kicsit vigyázni a gyerekekre.
 

2. Ragaszkodj hozzá!

Ha minden stimmel az énidőhöz, ügyelj rá, hogy semmi ne húzhassa keresztbe a terveidet. Ne engedj a csábításnak a felesleges netezés, vagy a céltalan semmitevés kevés esetben számít bele a magaddal töltött időbe, de a bevásárlás vagy a mosogatás sem tartozik bele. Találd meg, hogy mi az, ami igazán kikapcsol, és akár iktasd be hetente, ha teheted. Ha jógázni szeretsz, akkor arra a heti egy órára fixálj a nagyival időpontot, ha a szerda estéket szeretnéd egy gyertyákkal körül vett kádban tölteni, akkor szervezd úgy a hetet, hogy azokon az estéken legyen, aki felügyeli a gyerekeket. Legyen dedikált apás este. Lényeg, hogy a kitűzött lazuló idő csak a tiéd legyen és ne áldozd fel semmi más oltárán!
 

3. Csinálj, amit szeretnél!

Az énidőt onnantól, hogy megszerezted arra szánod, amire csak szeretnéd. Menj el sportolni, olvass, vesd be a legújabb arcpakolásodat vagy hívd fel a rég nem látott barátnődet, és töltsd csacsogással az időt. Ha az utolsó opciót választod, ügyelj rá, hogy az a beszélgetés tényleg szolgálja a jóllétedet, ne csak a másik félről szóljon. De mivel édesanya vagy valószínűleg elég kevés időd jut az alvásra is, így az is szuper feltöltődés, ha szundítasz egy hatalmasat.
 

4. Le a bűntudattal!

Igen-igen! Az első három pont olvasása közben biztosan összeszorult itt-ott a gyomrod, hiszen hogyan tehetnéd meg bárkivel, hogy kiosztod rá a bébiszitter szerepét, vagy hogyan hagyhatnád a gyerkőcöt akár egy percre is „magára”? Főként, ha még csecsemő! A válasz egyszerű: mivel ezek a gondolatok és érzések végig futottak benned, így egyértelmű, hogy fontos a környezeted jólléte. Így, ha nem tudsz ezekkel a gondolatokkal mit kezdeni, akkor képzeld el, hogy milyen feszült lennél az énidő nélkül és az kin csattanna. Idővel azokon a szeretteidet, akiket azzal akartál óvni, hogy nem kérsz segítséget, vagy nem hagyod egyedül. Pihenj, tarts énidőt! Mindenkinek ez a nyerő helyzet.

Fotó: Jill Wellington képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja