A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anya kikapcsol. De hogyan?

Tolvaj Vica [cikkei] - 2020-12-18
Nincs rá időd? Nem engedheted meg magadnak? De, ha te nem törődsz magaddal, akkor mástól hogy várod el, hogy megtegye?
Anya kikapcsol. De hogyan?

Anyának lenni nem egyenlő azzal, hogy elfeledkezel magadról! Sőt, amikor csak teheted teremts magadnak énidőt – fogadd el a férjed, a nagyszülők, vagy a barátok segítségét. Engedd ki a gőzt, és maradj harmóniában önmagaddal. Tudom önzőségnek érzed, ha akár csak 10 percre is elvonulsz és apuval hagyod a babát, de hidd el ettől sokkal kiegyensúlyozottabb, és jobb anya leszel. Ha nem pihensz néha, ingerülté és türelmetlenebbé válsz, eleinte csak rossz napjaid lesznek, de a halmozódás könnyen hoz rossz hónapokat is.
 

Hogyan hozd vissza az énidőt az életedbe anyaként?
 


1. Kérj és fogadd el a segítséget!

Nem kell mindent magad megoldanod, bátran fordulj a párodhoz, vagy a szüleidhez segítségért, ha soknak érzed a feladatot, vagy csak beülnél egy kád forró vízbe egy jó könyv társaságában. Hidd el, nem fog problémát okozni nekik a gyerekekkel való törődés, sőt sok esetben alig várják a nagyszülők, hogy végre megkaparintsák az unokákat egy délutánra. De ne várd el senkitől, hogy a fejedbe lásson, ha nem ajánlkoznak az nem feltétlenül azért van, mert nem vállalnák a bébiszitterséget szívesen. Ha énidőre van szükséged, akkor ülj le a férjeddel és beszéljétek át, hogy ki tudna kicsit vigyázni a gyerekekre.
 

2. Ragaszkodj hozzá!

Ha minden stimmel az énidőhöz, ügyelj rá, hogy semmi ne húzhassa keresztbe a terveidet. Ne engedj a csábításnak a felesleges netezés, vagy a céltalan semmitevés kevés esetben számít bele a magaddal töltött időbe, de a bevásárlás vagy a mosogatás sem tartozik bele. Találd meg, hogy mi az, ami igazán kikapcsol, és akár iktasd be hetente, ha teheted. Ha jógázni szeretsz, akkor arra a heti egy órára fixálj a nagyival időpontot, ha a szerda estéket szeretnéd egy gyertyákkal körül vett kádban tölteni, akkor szervezd úgy a hetet, hogy azokon az estéken legyen, aki felügyeli a gyerekeket. Legyen dedikált apás este. Lényeg, hogy a kitűzött lazuló idő csak a tiéd legyen és ne áldozd fel semmi más oltárán!
 

3. Csinálj, amit szeretnél!

Az énidőt onnantól, hogy megszerezted arra szánod, amire csak szeretnéd. Menj el sportolni, olvass, vesd be a legújabb arcpakolásodat vagy hívd fel a rég nem látott barátnődet, és töltsd csacsogással az időt. Ha az utolsó opciót választod, ügyelj rá, hogy az a beszélgetés tényleg szolgálja a jóllétedet, ne csak a másik félről szóljon. De mivel édesanya vagy valószínűleg elég kevés időd jut az alvásra is, így az is szuper feltöltődés, ha szundítasz egy hatalmasat.
 

4. Le a bűntudattal!

Igen-igen! Az első három pont olvasása közben biztosan összeszorult itt-ott a gyomrod, hiszen hogyan tehetnéd meg bárkivel, hogy kiosztod rá a bébiszitter szerepét, vagy hogyan hagyhatnád a gyerkőcöt akár egy percre is „magára”? Főként, ha még csecsemő! A válasz egyszerű: mivel ezek a gondolatok és érzések végig futottak benned, így egyértelmű, hogy fontos a környezeted jólléte. Így, ha nem tudsz ezekkel a gondolatokkal mit kezdeni, akkor képzeld el, hogy milyen feszült lennél az énidő nélkül és az kin csattanna. Idővel azokon a szeretteidet, akiket azzal akartál óvni, hogy nem kérsz segítséget, vagy nem hagyod egyedül. Pihenj, tarts énidőt! Mindenkinek ez a nyerő helyzet.

Fotó: Jill Wellington képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja